Catalunya necessita noves línies de transport d’energia

Els experts remarquen que el tancament progressiu de les centrals nuclears requerirà inversions importants en l’ampliació de les xarxes elèctriques.

Central elèctrica del passeig de Maragall de Barcelona. | JOAN CORTADELLAS

Central elèctrica del passeig de Maragall de Barcelona. | JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’acord d’investidura que Salvador Illa va firmar amb ERC i els Comuns inclou el rebuig de les tres línies MAT (molt alta tensió) que l’empresa Forestalia havia projectat en els últims anys per transportar energia a Catalunya des de l’Aragó. Aquestes línies no estaven dissenyades per Red Eléctrica (REE), sinó que era una companyia privada qui proposava "tirar el cable" i portar energia procedent de grans parcs eòlics fins a Catalunya.

En realitat, no es tractava literalment de línies de molt alta tensió –que són les de 400 quilowatts dissenyades per REE–, però sí que eren xarxes d’evacuació importants que van provocar l’empipament dels territoris afectats i de sectors ecologistes per l’impacte ambiental que comportaven. Les tres línies plantejades per Forestalia van rebre el no del Govern i dues ja han sigut descartades per la Moncloa perquè no es considerar necessàries per a l’interès general. A més, no fa gaire es va deixar entreveure la possibilitat de construir dues noves línies de transport d’energia a Catalunya que no es van concretar.

"Si no volem línies MAT però necessitem noves xarxes de més tensió, a més de les de distribució, ¿què fem?", qüestiona José Luis Domínguez, responsable del grup de sistemes elèctrics de l’IREC (Institut de Recerca a Energia de Catalunya). Una de les alternatives és construir potents xarxes de transport soterrades. Però Domínguez adverteix que aquesta opció, tot i que tècnicament possible, resulta inviable econòmicament perquè el preu (també de manteniment) seria molt alt: "És una bogeria. Es pot fer algun tram subterrani, però tota la línia és impossible perquè cal superar infraestructures com per exemple canonades d’aigua i carreteres".

El CEI (Col·legi d’Enginyers Industrials) defensa la mateixa posició. "Estem davant un dilema que no hem resolt: diem que no a les grans xarxes d’interconnexió però no desenvolupem les renovables que cal per rebutjar aquestes grans xarxes", diu Lluís Pinós, president de la Comissió d’Energia del col·legi. "O produïm l’energia aquí o construïm línies de transport", afirma.

Notícies relacionades

Per a Domínguez, la situació actual s’explica amb la imatge d’un peix que es mossega la cua: "L’avenç de les renovables no va prou ràpid perquè l’electrificació augmenta lentament i viceversa". Tant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic com la Generalitat admeten que faran falta noves xarxes d’energia.

Malgrat això, Domínguez dubta que en la pròxima planificació de Red Eléctrica hi aparegui una línia MAT: "No gosaran proposar una nova MAT a Catalunya com a tal perquè genera inquietud als pobles afectats; més aviat canviaran els cables i posaran sobre la taula mesures de millora de la xarxa i més xarxes petites". "S’ha de veure exactament quines línies es plantegen, però s’haurà de trobar una resposta a aquesta dicotomia", indica Pinós.