De Nadal convida a aprofitar la crisi dels EUA per atraure talent a la UE

La rectora de la UPF i presidenta de l’ACUP demana assumir el repte d’obrir les portes de la universitat als investigadors afectats per la falta de llibertat de càtedra i l’envestida de Trump.

De Nadal convida a aprofitar la crisi dels EUA per atraure talent a la UE
3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Laia de Nadal, va repetir en diverses ocasions que era optimista durant l’entrevista amb el director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez, en l’#afterwork organitzat per aquest diari dijous passat a Casa Seat. La "superrectora, la rectora dels rectors catalans", com la va presentar el conductor de l’acte –De Nadal presideix des d’aquest any l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP)–, va acompanyar la seva afirmació amb d’altres que ho certificaven. Segurament la principal va ser que l’última envestida contra les universitats nord-americanes per part de Donald Trump, que culmina una croada conservadora que des de fa temps combat programes de diversitat racial i igualtat de gènere, pot ser "una oportunitat per a la universitat europea".

"Una quantitat molt important de premis Nobel viuen als EUA, però van néixer a Europa, i això no és casualitat. Els EUA havien tingut sempre la porta oberta als investigadors. Ara que passa al contrari, i els EUA amenacen la recerca i la llibertat de càtedra, Europa ha d’assumir el repte d’obrir les seves portes a tot aquest talent investigador, i no fer-ho de manera segmentada, país a país, sinó de manera global", va defensar De Nadal, i va afegir que "la UE té la capacitat i ha de tenir la voluntat política per fer-ho". Fins i tot va detallar alguna de les fórmules que es podrien utilitzar, com la creació de figures com la del professor europeu.

La catedràtica de Biologia Molecular i Bioquímica es va mostrar també optimista al respondre sobre una altra de les polèmiques que ha marcat l’actualitat universitària en les últimes setmanes: l’anomenat decret de les universitats privades. De Nadal va jutjar la sortida del decret com una bona notícia. "El decret busca vetllar per la qualitat de les noves universitats i això és positiu; el problema és que s’ha polititzat molt, i l’educació l’últim que cal fer és polititzar-se-la", va considerar la rectora, que va assegurar que ella no entraria a valorar si tenim moltes o tenim poques universitats, però va remarcar que el que tenia clar és que han de ser de qualitat.

Sobre com celebraran el seu 35è aniversari, la rectora va respondre que no faran una gran celebració, però sí que va destacar que aquesta data assenyalada coincidirà amb la seva arribada als 50.0000 graduats, una fita que aprofitaran.

Pel que fa a novetats en les titulacions, De Nadal va avançar que, no per al curs 25-26, sinó de cara al 26-27, oferiran un nou grau "molt relacionat amb les llengües i la comunicació". "I estem veient si hem de crear algun grau nou que ara no tenim i que hagi sorgit la necessitat de tenir-lo", va afegir sense aventurar-se a donar-ne més detalls malgrat la insistència per part del seu entrevistador.

Sobre aquesta qüestió, va apuntar també que el futur de la universitat passa per fomentar la interdisciplinarietat (una disciplina en la qual van ser pioners introduint assignatures d’Humanitats en el grau de Medicina). "Sempre ens ha agradat molt ser la prova del concepte; el pilot", es va enorgullir, lamentant, això sí, la falta de flexibilitat del sistema.

Entre els reptes sobre la taula, la rectora va plantejar "convèncer les empreses que sense recerca no hi ha progrés, i convèncer-les que truquin a la porta de les universitats".

Notícies relacionades

Aprendre a ser crític

Al ser preguntada sobre en quin punt han fallat les línies de defensa perquè estiguem vivint un auge de l’extrema dreta, i havent de defensar qüestions ja superades, De Nadal va respondre que "la societat en general hauria d’assumir aquest repte". "Potser estem molt preocupats sobre si els joves tenen capacitat memorística, però el més important que els hem d’ensenyar és a ser crítics, a buscar fonts d’informació fiables...", va concloure la primera rectora de la història de la UPF que no ve de les Ciències Socials: "Les humanitats i el llenguatge han d’estar en totes les disciplines; amb mi s’ha tancat un cicle i també s’ha demostrat que no passa res perquè una rectora no vingui de les ciències socials".