La policia actua d’urgència per atendre una mare desemparada
Arran de la denúncia d’EL PERIÓDICO, un dona colombiana arribada a Catalunya per recuperar el seu fill aconsegueix protecció com a sol·licitant d’asil i denuncia la seva exparella per violència de gènere.

Hauria d’haver sigut una trucada dels serveis socials de Santa Coloma de Gramenet, però va ser l’article d’EL PERIÓDICO sobre el cas el que va activar la Policia Nacional per protegir Aida María Palacios, la dona colombiana i el seu fill de sis anys que han acabat compartint llit amb un desconegut després de veure’s al carrer. Dos dies després de la seva publicació en aquest diari, la història d’aquesta mare, arribada a Catalunya expressament per recuperar el seu fill, va activar el procediment urgent per tramitar una sol·licitud d’asil que li permetrà accedir al permís de residència a Espanya. «Els estic immensament agraïda», afirma Palacios.
Palacios, una jove de 26 anys, va explicar a aquest diari que va arribar a Catalunya per mirar de recuperar el seu fill, Emanuel, de 6 anys. Va explicar que havia sigut víctima de violència de gènere al seu país, Colòmbia, i que va donar permís a la seva exparella i pare del menor perquè s’emportés el nen a Espanya per tramitar-li els papers. Però a mesura que passaven els mesos, Palacios va perdre el contacte amb el menor, així que va decidir anar a buscar-lo.
Un cop a Catalunya, i després d’aconseguir recuperar el seu petit, la dona va estar vivint una setmana en una habitació a Santa Coloma de Gramenet, fins que l’amo la va fer fora. Els Serveis Socials de Santa Coloma li van donar una ajuda puntual, un parell de nits en un servei municipal de Barcelona. Passada l’acollida temporal, mare i fill van quedar al carrer. Aquesta situació és habitual a diverses ciutats metropolitanes, segons denuncien els serveis socials.
Va ser al veure el reportatge quan l’inspector en cap responsable de Protecció internacional de la Policia Nacional a Barcelona, Rafael Jiménez, va activar el seu servei de manera urgent per atendre la família. «Després de llegir la notícia vam decidir activar el protocol de protecció internacional per facilitar a aquesta persona una cita per demanar asil amb caràcter urgent. No és una cosa habitual, però vam creure que era una mínima humanitat per donar cabuda a aquesta dona en el sistema de protecció internacional», explica Jiménez.
El reportatge es va publicar el dimarts 15 d’abril. El dijous 17, a les portes de Setmana Santa, Palacios, amb la documentació pertinent, va ser entrevistada per la Policia Nacional a l’oficina de protecció internacional de Barcelona i els agents van cursar la seva sol·licitud de protecció temporal. Aquest tràmit és fonamental perquè ara aquesta dona té permís de residència a Espanya fins que l’oficina central d’asil i protecció internacional del Ministeri de l’Interior accepti o denegui el seu cas. Si l’accepta, aquesta protecció és permanent. Si la denega, la perdrà i es quedarà sense papers, com passa amb la majoria de colombians que fan aquest tràmit.
Palacios ha estat aquest temps treballant d’interna cuidant una persona gran. En aquest context laboral, es va veure obligada a deixar el seu fill al seu ex perquè ella no podia fer-se càrrec del menor sense una vivenda. «Va ser la decisió més dura que vaig prendre», exposa la mare, agraïda del tracte rebut a la comissaria. Tot i que la sorpresa va arribar enmig de l’entrevista amb la Policia Nacional.
Manipulació psicològica
«Ens va fer unes manifestacions presumptament delictives i ho vam posar en coneixement als Mossos d’Esquadra», segueix Jiménez. I és que els agents, després de sentir el testimoni sobre les agressions físiques, faltes de respecte i manipulació psicològica que va patir per part del seu ex a Colòmbia, van apreciar presumptes delictes i la van acompanyar a la comissaria dels Mossos de la plaça d’Espanya a presentar denúncia per violència de gènere.
Els Mossos van atendre Palacios, que va declarar sense advocat d’ofici perquè no podia esperar-lo. «Havia de tornar a la feina, m’havien concedit un permís», justifica. En la denúncia, va demanar una ordre de protecció del seu agressor, però el jutge no la va acceptar. «Em van dir que havia d’aportar proves, que havia de tenir sang... Així que res», lamenta. La vista judicial va tenir lloc el dissabte 19 d’abril i el Jutjat número 5 de la Dona a Barcelona no va veure «risc objectiu». La denúncia segueix el seu curs. El pare, per la seva banda, reclama la custòdia exclusiva del nen.
A part de la policia, diverses entitats i persones particulars s’han posat en contacte amb aquest diari per oferir ajuda a la dona. Ahir, Palacios va acabar la seva relació laboral amb la persona que cuidava. Tem veure’s de nou al carrer. Com a sol·licitant de protecció internacional, pot acudir al Centre de Recepció, Atenció i Derivació de Refugiats (CREADE) perquè li ofereixin un lloc on viure. Com a víctima de violència masclista, també li haurien d’oferir una empara si no té un lloc al qual acudir. A última hora d’ahir, no trobava alternativa. «Tinc molta ansietat».
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- INTOXICACIÓ El glop d’‘aigua’ que gairebé mata un home a Vigo: «En segons vaig notar que em cremava viu per dins»
- Diligències obertes Barcelona aprova la reforma de la Masia del Barça malgrat la investigació de la Fiscalia
- Tipus d’interès Gonzalo Bernardos llança un important avís als espanyols: «Es patirà en l’economia»
- Criança El pediatre Carlos González, sobre el patiment dels fills amb els divorcis: "Sempre ho passen malament"
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- El Barça torna estomacat de Mònaco i amb la segona derrota
- Del cas Negreira a La Cartuja