Fervor en el mil·lenari de Montserrat

Per primera vegada aquest segle i coincidint amb els actes del mil·lenari de l’abadia la Mare de Déu de Montserrat va sortir el dia de la seva festa patronal en processó per presidir la missa en honor seu davant unes 5.000 persones que van atapeir l’exterior del monestir. "La Moreneta ens visita a nosaltres", va dir el rector.

Fervor en el mil·lenari de Montserrat
3
Es llegeix en minuts
LAURA SERRAT

"Avui no és només la festa dels monjos, és la festa de tothom, i la festa d’avui ha demostrat que la gent se sent Montserrat seva i aquesta devoció a la Mare de Déu de Montserrat", va destacar ahir mossèn Bernat Juliol, comissari del mil·lenari de Montserrat, un dia que quedarà gravat a la història del monestir.

La Moreneta va deixar el cambril on cada dia l’honoren milers de visitants per sortir en processó fora de la basílica i presidir la missa conventual de la seva festa que, de manera excepcional, es va celebrar a l’exterior amb unes 5.000 persones que van assistir a la missa de Solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat en el mil·lenari del monestir. Un fet excepcional que és la primera vegada que es pot veure en aquest segle. Les dues últimes vegades daten de 1947, amb motiu de la seva entronització, i 1997, quan es van celebrar els cinquanta anys d’això.

"Normalment, és la gent qui visita la Moreneta, però avui els papers s’inverteixen i és la Mare de Déu de Montserrat qui surt i ens visita a nosaltres", va dir mossèn Joan Maria Mayol, rector del santuari, que va posar en relleu que la imatge de la Moreneta és gairebé l’única al món que encara es pot venerar i tocar. "És el tresor més bonic que tenim a Montserrat, no només per la seva vàlua històrica, sinó que perquè els nostres avis i altres generacions enrere hi han pregat i han deixat els seus sentiments".

Plaça atapeïda

L’emotivitat i la devoció a la Mare de Déu de Montserrat va impregnar una processó que va seguir un protocol rigorós. Després de retirar-la del seu tron, el prior i el subprior de l’abadia, Jordi Puigdevall i Bernat Juliol, van iniciar el descens per l’escala del portal Angèlic, un moment que va fer arrencar aplaudiments a la plaça des d’on es podia seguir cada moviment a través de pantalles. Una vegada a l’altar major de la basílica, la Mare de Déu de Montserrat va ser col·locada en un baiard restaurat de 1916 especialment per a l’ocasió. En el primer tram de la processó, sortint de la basílica i creuant l’atri, la Schola Cantorum de la Escolania de Montserrat va ser l’encarregada de portar la imatge i, finalment, una vegada a l’exterior, els monjos de la comunitat benedictina van agafar el relleu i van fer un volt a la plaça en un moment carregat d’emoció, amb llàgrimes entre els assistents i moltes fotografies de la imatge, coberta amb un tàlem, abans de ser dipositada a l’altar.

"És gratificant poder celebrar aquesta Solemnitat amb la plaça plena, inevitablement ens ve a la memòria fa cinc anys, quan era buida", va apuntar l’abat de Montserrat, Manel Gasch, amb referència a la pandèmia. Durant la missa que es va oficiar sobre l’escenari de grans dimensions davant la façana del monestir, Gasch va tenir un record per les víctimes de la covid i pel papa Francesc. De fet, el Sant Pare va fer l’ofrena d’una rosa d’or a la Moreneta que ahir es va situar als peus de la imatge.

En la seva homilia, va destacar el paper de Montserrat com un referent i motiu d’inspiració que travessa generacions i va destacar que la imatge de la Moreneta representa "una devoció entranyable i estimada que és part de les nostres vides i la nostra fe i que fa possible avui aquesta assemblea de pregària".

Notícies relacionades

En representació del Govern de la Generalitat hi va acudir el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, que va destacar que Montserrat és "un símbol que transcendeix el nostre país i ja és de projecció universal". Espadaler també va realçar "l’acompanyament espiritual, cultural i lingüístic" de Montserrat "als catalans al llarg de mil anys".

Abans de tornar al seu cambril, la Moreneta va fer una processó per les places davant la basílica i van ser molts els assistents que van aprofitar per acostar-s’hi conscients de la càrrega simbòlica d’un esdeveniment que passarà a la història. "Només fa falta mirar les cares de la gent al veure la Mare de Déu de Montserrat per concloure que valia la pena aquest acte", va afirmar mossèn Bernat Juliol.