Explicació

¿Hi podria haver una altra gran apagada elèctrica a Espanya? 4 claus sobre el que ha passat i què podria passar ara

Diversos experts afirmen que «a curt termini» és improbable que torni passar una cosa d’aquesta magnitud, perquè «els sistemes estan en màxima alerta», però que, tot i així, s’haurà d’esbrinar la causa del que ha passat perquè la situació no es repeteixi

Apagada a Espanya, última hora en directe: causes, talls de llum i últimes notícies sobre la xarxa elèctrica

¿Hi podria haver una altra gran apagada elèctrica a Espanya? 4 claus sobre el que ha passat i què podria passar ara

MANU MITRU / EPC

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Aquest dilluns, poc després del migdia, la península Ibèrica va quedar a les fosques. Una apagada massiva va deixar sense subministrament elèctric milions de ciutadans a Espanya, Portugal i algunes zones del sud de França i així, durant diverses hores, llars i carrers van estar sense electricitat i, sobretot, sense saber ni què havia passat ni quan es normalitzaria la situació. Després d’una llarga nit de treballs tècnics per resoldre el problema, en aquests moments s’ha aconseguit restablir la connexió en gairebé tots els punts del país, segons expliquen des de Red Eléctrica de España (REE). ¿Però què sabem exactament sobre el que ha passat? ¿Què ha provocat aquesta gran apagada? ¿I podria tornar a passar una cosa així a curt termini?

¿Què ha passat?

Segons explica Álvaro de la Puente Gil, professor d’Enginyeria Elèctrica a l’Escola Superior d’Enginyers de Mines de la Universitat de Lleó, el viscut dilluns es coneix tècnicament com un «zero absolut», és a dir, una pèrdua total de tensió elèctrica. «És com si es premés un interruptor que desconnecta de cop tot el subministrament. El sistema, al no poder equilibrar una caiguda tan brusca entre generació i demanda, es va protegir desconnectant-se automàticament», explica aquest especialista en declaracions al Science Media Centre (SMC) sobre el que va passar. Segons reporten les primeres informacions sobre els fets, ahir en tot just cinc segons el sistema elèctric peninsular va perdre més de la meitat de la seva capacitat de generació, fet que va provocar així un sotrac que ni els protocols automàtics van poder frenar.

¿És habitual que passi una cosa així?

Aquest tipus de col·lapses, explica De la Puente, són escenaris extraordinàriament estranys. «Fins i tot des de Red Eléctrica s’havia descartat que pogués donar-se un zero absolut a la península Ibèrica. Això demostra que, tot i que el sistema està preparat per a moltes contingències, no és infal·lible», assenyala De la Puente. En aquesta mateixa línia es posiciona l’enginyer elèctric Marcial González de Armas, que, en declaracions a la mateixa plataforma, afirma que «aquest tipus de conjunció d’incidents a la xarxa elèctrica, així com l’escenari de col·lapse total de tensions, és altament improbable en una xarxa tan forta, tan robusta i tan fiable com la xarxa elèctrica espanyola i europea».

¿Quines explicacions s’estudien?

Encara no és clar què és el que ha posat en perill la xarxa elèctrica espanyola. Les primeres hipòtesis, encara lluny de ser confirmades, parlen d’«una pertorbació» que hauria alterat el funcionament d’algunes infraestructures crítiques. Tot i que encara no és clar què podria haver-la ocasionat. Des del Govern afirmen que en aquests moments s’estan estudiant tots els escenaris possibles i que, fins que no tinguin una resposta més concloent, prefereixen «no especular»

Segons explica Miguel de Simón Martín, professor titular a l’Àrea d’Enginyeria Elèctrica de la Universitat de Lleó, el desencadenant d’aquesta alteració podria haver sigut la desconnexió sobtada d’una línia de molt alta tensió (400 kV) que uneix Espanya i França. «En termes del sistema, això seria com tancar de cop una de les vàlvules principals que regulen el flux d’electricitat entre les dues xarxes, generant un desequilibri que la xarxa peninsular, més vulnerable, no va poder sostenir», afirma l’especialista en una anàlisi remès a l’SMC.

Notícies relacionades

També s’ha parlat molt que la possibilitat d’aquesta apagada hagi sigut causada per un ciberatac. La hipòtesi està sent estudiada pel Centre Criptològic Nacional, que, al seu torn, depèn del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), però de moment no ha transcendit més informació sobre això. La vicepresidenta de la Comissió Europea, Teresa Ribera, va afirmar ahir des de Brussel·les que per ara «no hi ha indicis que hagi sigut provocat». 

¿Pot tornar a passar a curt termini?

Mentre es continuen investigant els fets, una de les qüestions que més preocupa és si a curt o mitjà termini podria donar-se una altra apagada d’aquesta magnitud a Espanya. Sobre aquesta qüestió, els experts afirmen que el que va passar dilluns va ser un esdeveniment atípic i que, almenys per ara, no hi ha cap sospita que pugui tornar a repetir-se a curt termini. «En els pròxims dies és poc probable que torni a passar una apagada de la mateixa magnitud, especialment perquè ara el sistema estarà en màxima alerta. A curt termini, l’operador prendrà mesures preventives molt estrictes», afirma De la Puente, que també incideix que «a mitjà termini, si no s’entenen bé les causes exactes i no es corregeixen les possibles fallades estructurals, el risc no desapareix per complet».