Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut

La fallada elèctrica massiva bloqueja carreteres, suspèn el servei ferroviari i inutilitza serveis bàsics

Sánchez parla d’una inexplicable "desaparició sobtada" del 60% de la demanda i els experts apunten a un ciberatac

El Govern declararà l’emergència d’interès nacional en vuit comunitats a petició dels executius

Red Eléctrica va dir que es va produir un «col·lapse total» del sistema sense poder determinar les causes

El Consell de Ministres aprovarà avui alliberar tres dies de reserves estratègiques de productes petrolífers

Cap a les onze de la nit s’havia aconseguit recuperar aproximadament la meitat de la xarxa

Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut
7
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en enquestes i política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
David Page
David Page

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Espanya va registrar ahir una apagada elèctrica massiva, sense precedents ni explicació al tancament d’aquesta edició, que va paralitzar gairebé tota l’activitat del país. L’inèdit tall es va desencadenar al voltant de les 12.30 hores i en poques hores va bloquejar carreteres i aeroports, va suspendre transports sencers com el tren i el metro i va inutilitzar les telecomunicacions i serveis tan bàsics com supermercats, caixers automàtics o telèfons mòbils. Treballar en la majoria d’empreses es va fer impossible i milers de persones van quedar atrapades i incomunicades. El Govern va assumir la gestió en vuit comunitats, on va anunciar que declararia l’emergència d’interès nacional a petició dels respectius executius autonòmics: Madrid, Andalusia, Extremadura, Múrcia, la Rioja, Galícia, Castella-la Manxa i el País Valencià. L’apagada elèctrica també va afectar tot Portugal i zones del sud de França.

Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut /

El president del Govern, Pedro Sánchez, va explicar ahir a la nit des de la Moncloa, després de reunir-se el Consell de Seguretat Nacional, que l’apagada es va produir per una "desaparició sobtada" durant cinc segons de 15 gigawatts de la xarxa elèctrica a les 12.33 hores, cosa que equival al 60% de la demanda. "És una cosa que no havia passat mai", va assegurar, per reconèixer que encara no se sabien les causes que han provocat aquesta desaparició sobtada. "Els especialistes no ho han pogut determinar, però ho faran", va garantir per continuar "sense descartar cap hipòtesi ni cap possibilitat".

Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut /

Alguns experts consultats per EL PERIÓDICO creuen que l’apagada només s’explica per un ciberatac, perquè qualsevol altra causa hauria provocat un tall de llum en cascada i no en cinc segons.

Espanya, paralitzada per una gran apagada d’origen desconegut /

El cap de l’Executiu no va poder avançar encara quan tornarà la normalitat, malgrat recuperar-se ja el 50% de la xarxa a prop de les 23.00 hores, i davant una situació en la qual "mai havia passat una caiguda a zero del sistema". L’objectiu ara passa per una recuperació "de manera progressiva i prudent per evitar qualsevol tipus de retrocés en les pròximes hores". Tot i que no s’havia reportat cap afectació de protecció civil, Sánchez va donar compte d’un desplegament addicional de les forces de seguretat de l’Estat, tant Policia Nacional com Guàrdia Civil, "per reforçar encara més la seguretat" durant la nit. En aquest sentit va enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania, mentre va indicar que els hospitals funcionen amb normalitat gràcies als seus propis grups electrògens. El Govern està enviant combustible a les comunitats que l’estan demandant.

Des de Red Eléctrica (REE), el gestor del sistema elèctric, descartaven ahir poder determinar les causes exactes fins a analitzar els "centenars de milers" de dades que conté "la caixa negra" del sistema elèctric espanyol. Fonts de REE van confirmar que es va produir una "oscil·lació molt forta" dels fluxos de potència de les xarxes mentre es registrava l’enorme pèrdua de generació. Llavors es va iniciar el dòmino de reaccions en cadena que va portar al "col·lapse total" del sistema elèctric.

Desconnexió del sistema

I és que la forta pèrdua de producció elèctrica va provocar directament la desconnexió del sistema peninsular espanyol de la resta del sistema europeu, i es va tallar la interconnexió amb França. I com a resultat d’aquesta desconnexió i del "greu desequilibri" entre generació i demanda es va generar una situació d’absència de tensió en tot els punts de subministrament, tant a l’Espanya peninsular com a Portugal, segons ha constat REE.

El gestor elèctric no podia quantificar ahir a la nit el temps necessari per reposar per complet el servei elèctric fins al seu restabliment total. "Queden més hores. No és possible quantificar-les, perquè és un procés dinàmic" el de recuperar l’estabilitat del sistema, apuntaven. A les 22.30 hores s’havia aconseguit restablir el funcionament de més de 450 subestacions, dos terços del total de 680 de què disposa la xarxa elèctrica nacional.

A última hora d’ahir, el trànsit portuari ja estava funcionant amb normalitat i el trànsit aeri, amb retards i cancel·lacions, tornava a estar majoritàriament operatiu. En total es van cancel·lar 344 vols dels 6.000 programats per a ahir arreu del país, segons les dades proporcionades pel president del Govern. El problema principal, segons va indicar, és als trens, on s’havien rescatat uns 35.000 passatgers atrapats en més d’un centenar de combois. Encara quedaven 11 trens pendents de recuperació. Es confia a restablir els trens de rodalies al llarg d’aquest dimarts.

El Consell de Ministres aprovarà avui un acord per alliberar tres dies de reserves estratègiques de productes petrolífers. Tot i que no hi ha senyals de desproveïment, es farà de manera preventiva, segons va avançar el cap de l’Executiu. Sobre les recomanacions per avui, el Govern va demanar respondre conforme a la situació asimètrica de cada territori. Així, es recomana evitar acudir a la feina, als centres d’estudi, als llocs on no s’hagi restablert el subministrament o hi hagi dificultats per al desplaçament.

Consell de Seguretat Nacional

En la segona reunió del Consell de Seguretat Nacional van participar un total de 10 ministres, entre ells la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, la vicepresidenta tercera de Transició Ecològica, Sara Aagesen i la ministra de Defensa, Margarita Robles. A més, van assistir a la trobada en el complex de la Moncloa el cap d’Estat Major de la Defensa, almirall Teodoro López Calderón, la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, i la directora del Departament de Seguretat Nacional, Loreto Gutiérrez.

El Govern va demanar durant la jornada d’ahir que s’evitessin desplaçaments en transport públic o privat, utilitzar els mòbils només per a trucades breus, no col·lapsar els serveis d’emergència i seguir exclusivament informació oficial.

El subministrament elèctric es va interrompre a tota l’Espanya peninsular (les Balears i les Canàries es van salvar per comptar amb els seus propis sistemes elèctrics diferenciats) entorn de les 12.30 hores del migdia, segons es pot comprovar a través de les dades de demanda elèctrica d’REE: a aquella hora el consum rondava els 25.184 megawatts, però es va desplomar sobtadament fins als 12.425 megawatts.

El consum d’energia elèctrica a l’Espanya peninsular a les 16.30 hores arribava als 12.034 megawatts (MW), cosa que significa que ja s’havia recuperat més del 50% de la demanda que estava prevista per a aquella hora. Bona part de la Península seguia sense electricitat quatre hores després de començar l’apagada, el trànsit ferroviari seguia paralitzat i les comunicacions afectades tot i que el subministrament s’anava recuperant gradualment en zones de Catalunya, Aragó, el País Basc, Galícia, Astúries, Navarra, Castella i Léon, Extremadura, Andalusia i la Rioja.

En qüestió de minuts es van multiplicar les incidències en les grans ciutats, amb greus problemes de trànsit i mobilitat a causa que semàfors, trens, metro i ferrocarrils van deixar de funcionar, i van provocar embussos i cues quilomètriques i van deixar més de 30.000 persones atrapades en combois que estaven en marxa o aturats en estacions. El gestor de la infraestructura ferroviària Adif va suspendre tots els serveis ferroviaris fins a nova comunicació i va pregar als passatgers amb viatges previstos no desplaçar-se a les estacions. Una quinzena d’estacions de tren, com Atocha i Sants, es mantindran obertes tota la nit perquè la gent hi pugui dormir. Els bitllets de Rodalies seran gratis ahir i avui.

Notícies relacionades

Els aeroports eren operatius amb els sistemes elèctrics de contingència, però al llarg del dia es van acumular retards en els vols davant les dificultats de passatgers i tripulacions per arribar a les instal·lacions. No obstant, les caigudes en nodes de comunicacions i radar van obligar a restringir un 20% la capacitat en el trànsit aeri, i van arribar al 50% en alguns sectors. La Direcció General de Trànsit (DGT) va demanar als ciutadans que evitessin circular en la mesura possible davant la falta de semàfors i plafons de senyalització.

Entre les operadores de telecomunicacions, les interrupcions de les connexions telefòniques i les dades mòbils van ser una constant, i van deixar milions d’usuaris sense comunicació a través del telèfon, el correu electrònic o els xats. Les ràdios amb piles eren un dels pocs recursos a l’abast de molts per poder informar-se.