Caos energètic

Sense metro ni semàfors

A Barcelona, un dels àmbits més afectats per l’apagada va ser la mobilitat amb el metro aturat per complet i milers de passatgers atrapats als combois. El trànsit també va quedar afectat amb els semàfors fora de servei, els autobusos desbordats i riuades de gent desplaçant-se a peu.

Els trens del suburbà van deixar de circular de cop, alguns a l’interior de túnels 

Sense metro ni semàfors
6
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’apagada elèctrica que va afectar tot Espanya ahir al migdia va deixar múltiples afectacions de gran abast a Barcelona capital. L’àmbit més afectat va ser la mobilitat: metro, trens, tramvia, busos, semàfors… També botigues, supermercats, centres comercials, oficines amb ascensors aturats i molts altres espais van quedar afectats. Al voltant de les cinc el subministrament va començar a restablir-se a la ciutat i l’àrea metropolitana, amb gran lentitud i disparitat de situacions. A dos quarts de sis va tornar a posar-se en funcionament l’L1 del metro, de Fondo a Sagrera.

Sense metro ni semàfors | MANU MITRU /

L’impacte més gran per a la capital catalana va ser que el tall va deixar molt tocats els desplaçaments urbans i interurbans. Va quedar parat per complet el metro de Barcelona i un nombre inconcret de semàfors, fora de servei. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va confirmar a EL PERIÓDICO que tots els trens del suburbà van deixar de circular de cop al caure el subministrament. Fins i tot els que eren entre estacions, a l’interior de túnels.

Milers de passatgers van quedar a les fosques i sense informació, a més afectats per un funcionament feble dels telèfons mòbils. TMB i Mossos van desallotjar totes les estacions, en vista de la dificultat de comptabilitzar quants trens i passatgers requerien rescat immediat. Les oficines de TMB estaven també sense electricitat i amb els mòbils poc operatius en el moment d’afrontar l’impacte del tall. Cap a les quatre es va poder donar la xifra de 24 combois de metro en túnels amb gent atrapada, que va anar sent evacuada.

Amb el pas de les hores afloraven testimonis de viatgers que van sortir pel seu propi peu a través de la xarxa de túnels, il·luminant-se amb els seus telèfons mòbils i amb molta por. Per exemple, un grup d’usuaris del metro atrapats en un túnel a Arc de Triomf van decidir baixar del tren i sortir "caminant per les vies", expliquen a aquest diari afectats, entrevistats breument per la periodista Helena López. "Hem estat 45 minuts tancats sense aire i molt poca llum", relaten. Al metro de Ciutadella-Vila Olímpica, viatgers relataven: "Ningú explica què passa i la gent es queda penjada" sense saber què esperar.

Adif va confirmar a més que tots els trens de la xarxa ferroviària estaven aturats a Espanya, va aportar Carlos Márquez. L’estació de Sants va haver de ser desallotjada, megàfon en mà, perquè Rodalies i l’AVE no funcionaven. Entre les afectacions va destacar que l’apagada va deixar atrapats dues hores els passatgers en un tren abans d’arribar a l’Hospitalet, va informar Gerardo Santos. Tampoc el tramvia funcionava. Com va poder comprovar EL PERIÓDICO, el tall elèctric va generar escenes caòtiques en el trànsit del centre de Barcelona. Per exemple, a la plaça d’Espanya, on els agents de la policia local van haver de regular la circulació presencialment, o a l’avinguda Meridiana, on hi va haver un accident. Els carrers de l’Eixample anaven plens de gent, amb riuades insòlites de vianants.

La raó del dispar impacte en semàfors és el tipus de subministrament. En encreuaments en què els semàfors estan connectats a la xarxa elèctrica hi va haver problemes, mentre que n’hi ha d‘altres amb bateria que van funcionar sense gairebé interferència. El mateix passaria amb els fanals al capvespre, segons les informacions disponibles. En les interseccions sense semàfor es van veure ciutadans voluntaris que ajudaven a coordinar el trànsit, així com escenes d’autogestió dels mateixos conductors per garantir la seguretat amb circulació preventiva a molt baixa velocitat. Per contra, els accessos i rondes de Barcelona van registrar retencions a primera hora de la tarda que van arribar a sumar uns 50 quilòmetres. Per exemple, la B-10 va acumular 17 quilòmetres en sentit nord i 11,50 en sentit sud. Altres vies amb congestió van ser l’AP-7, amb 11 quilòmetres des de Barberà del Vallès en sentit Tarragona.

Taula de salvació

La Direcció General de Trànsit (DGT) va demanar a la ciutadania que evités desplaçar-se en vehicle privat. Els autobusos són el mitjà que més visiblement funciona i es van omplir per complet, va exposar Natàlia Ríos. Algunes parades estaven desbordades i es van viure escenes de tensió a les portes per a la pujada i baixada de passatgers. Van ser la taula de salvació especialment per als treballadors de Barcelona residents fora de la ciutat, que no sabien com tornar a casa després de deixar els seus llocs de treball. Impossible tampoc trobar taxi en gaires punts de Barcelona. Moltes persones van optar per agafar un taxi per tornar a casa, tot i que només es podia pagar en efectiu.

Coordinació d’emergències

A Barcelona es va activar un Cecor, un centre de coordinació d’emergències amb bombers, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra juntament amb altres departaments d’emergències per coordinar rescats. La prioritat eren persones atrapades al metro i ascensors, va informar el periodista Germán González. Hi va haver dos punts de gestió de crisi en aquell moment: a la Conselleria d’Interior en l’àmbit de Catalunya i a la Sala regional de Barcelona per a la ciutat, que presideix Jaume Collboni. En tots van estar representats cossos policials i d’emergència i es van coordinar rescats.

David Carrasco, cap de l’àrea transport urbà dels Mossos a Barcelona, va destacar l’enviament d’efectius d’Arro i Brimo a estacions de metro i tren a ajudar a evacuar persones atrapades en estacions, túnels i ascensors. Per als Mossos la prioritat és evacuar gent del transport públic. Bombers es va encarregar de treure gent d’ascensors d’edificis. Barcelona es preparava passades les dues per si l’apagada anava per llarg, activant equips d’emergència i reforçant torns de policies, bombers i protecció civil.

Notícies relacionades

Testimonis van relatar que en el centre de Barcelona, concretament a passeig de Gràcia amb Mallorca i Diputació, botigues i pisos seguien sense llum una hora després de l’apagada, va indicar Carmen Jané. Diverses botigues demanaven als clients que sortissin del local, en un clima de col·laboració i calma al suposar-se que serien només uns minuts. Hi havia gent gran en terrasses i gent en cadira de rodes als carrers per no poder pujar a les seves cases, i milers de treballadors de botigues i oficines i hotels del centre eren al carrer. Amb el pas dels minuts els nervis van despuntar. En un supermercat Condis del carrer de Girona, totalment a les fosques, el desconcert era notable al migdia: "No podem cobrar, no funciona res. Amb els congelats no sé què farem", explicava una dependenta de mans creuades després de 20 minuts sense electricitat, amb referència als electrodomèstics que anaven perdent fred. "Tot Espanya sense llum i ningú explica res", va afegir Marta Estadella, de 32 anys, que té un comerç de roba al carrer de Girona.

El centre comercial Westfield Glòries va tancar portes poc després de la una davant la incertesa. El centre comercial Gran Via 2 també va tancar tots els comerços excepte el supermercat Carrefour, va informar Clàudia Mas. Precisament els supermercats van ser un focus d’atenció també aquesta jornada, per la possibilitat d’escenes de provisió i nervis. Alguns súpers de Barcelona deixaven entrar amb comptagotes a qui busca productes concrets o aigua i paga amb diners, va indicar Patricia Castán.