Un tesoro escondido en el fondo del mar
Destinacions de busseig. Un ecosistema marí al qual li ha provat bé el confinament i que llueix més exuberant que mai. I tot i que sota el mar no hi ha problema de distància social, els clubs i empreses de submarinisme sí que han adaptat la seva oferta per oferir un entorn segur als usuaris amb totes les mesures de prevenció sanitàries.
Per esculls i coves les illes Medes emergeixen a la Costa Brava davant l’Estartit en una prolongació submarina de la serra del Montgrí. Els seus set illots amaguen una de les reserves de flora i fauna marina més importants del Mediterrani occidental: prades de posidònia i més de 1.300 espècies, entre les quals corall vermell, estrelles de mar, esculls de gorgònies, morenes, orades, meros i llagostes. La millor manera d’accedir a la zona és pujar a bord d’un dels múltiples barcos que surten del port de l’Estartit. Una bona experiència és fer submarinisme a la cova de la Vaca, un túnel que proporciona infinits jocs de llum produïts per les esponges, els coralls i els peixos. Per començar a bussejar: Dive Paradis (diveparadis.com). Un no s’ha de perdre: una excursió al poble de Figueres per fer una visita al Teatre-Museu Dalí.
Fons de posidònia arxipèlag de Cabrera (Balears)
Aquest conjunt d’illes i illots calcaris, declarat Parc Nacional Maritimoterrestre, constitueix un dels ecosistemes insulars mediterranis més purs ja que ha arribat fins als nostres dies pràcticament inalterat. Sota les seves aigües protegeix prades de posidònia i més de 500 espècies (orades, llobarros, déntols, pops, morenes, congres i fins i tot tortugues). Són diverses les empreses que ofereixen immersions a Cabrera per a tots els nivells i profunditats, però si algú vol bussejar pel seu compte, abans ha de sol·licitar permís al govern de les illes (caib.es). Per començar a bussejar: centre de busseig Zoea Mallorca (zoeamallorca.com). Un no s’ha de perdre: una excursió a la cova Blava, cavitat natural amb unes aigües d’un intens turquesa on fer una bona capbussada.
Tresors del mediterrani Formentera (Baleares). Aigües cristal·lines i un entorn submarí que constitueix un autèntic tresor biològic, qualificat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. L’excel·lent visibilitat de les seves aigües ¿de 30 a 50 metros? i la varietat dels seus paisatges marins (coves, parets de gorgònies, les prades de posidònia més ben conservades del Mediterrani, restes...) garanteixen disfrutar de la immersió. Un dels grans avantatges d’aquesta illa és la temperatura de l’aigua, que permet submergir-se durant tot l’any. Els punts més atractius per a la pràctica del busseig són Punta Prima, Punta Pedrera, els penya-segats de la Mola i la badia de Migjorn. Per començar a bussejar: centre de busseig Vellmari (vellmari.com). Un no s’ha de perdre: passejar per Ses Illetes, considerada una de les platges més boniques del món.
Oasi per a la immersió cap de Gata (Almeria)
Notícies relacionadesEl Parc Natural de Cabo de Gata-Níjar, declarat Reserva de la Biosfera, constitueix un oasi perfecte per a la pràctica del submarinisme. Destaquen la transparència de les seves aigües i el seu paisatge de coves i congostos de pedra volcànica. Conté bonics fons marins amb extenses prades de posidònia per les quals es passegen gran quantitat d’espècies: crustacis, mol·luscos, meros i morenes. Els punts d’immersió interessants són molts i molt variats, com el barco enfonsat Vapor Arna, la Piedra de los Meros o la Cueva del Francés. Algunes zones estan restringides al busseig i l’opció més recomanable és posar-se en contacte amb alguna empresa de submarinisme de la zona per orientar-se. Per començar a bussejar: centre de busseig Las Negras (buceolasnegras.com). Un no s’ha de perdre: provar la caldereta de peix amb patates, una de les delícies típiques d’aquesta zona.
La història submergida Cabo De Palos (Múrcia)
Un espai protegit que destaca per la seva biodiversitat i unes aigües on es concentren quantitat d’espècies mediterrànies, com grans meros, déntols, peixos lluna, corbines, pops, morenes i barracudes. Un paisatge marí de roques submergides que ascendeixen des d’uns 60 metres de profunditat fins a la superfície i que han propiciat la formació sota les seves aigües d’un gran cementiri de barcos enfonsats. Gegantines estructures d’acer reposen en els seus fons, barcos que van naufragar víctimes dels submarins durant la primera i la segona guerra mundial i altres d’enfonsats accidentalment per col·lisió dels seus baixos amb les roques. Per començar a bussejar: escola de busseig Rivemar (rivemar.com). Un no s’ha de perdre: contemplar el capvespre des del far del cap de Palos.