Reconeixement

Tres empreses que innoven per garantir un futur més sostenible

Parkspace, Biophenolics i NasApp han rebut el tercer Premi BBVA a la Innnovació Empresarial a Tarragona, que posa en valor noves solucions per abordar la transformació digital i la transició cap a una economia baixa en carboni

Transició cap a una economía digital y baixa en carboni.

Transició cap a una economía digital y baixa en carboni.

4
Es llegeix en minuts
Núria Bonet

El teixit industrial s’està adaptant als necessaris i ràpids canvis tecnològics i cap a la sostenibilitat que exigeix el context socioeconòmic actual. Una transformació que demana creativitat i recursos. Un suplement nutricional amb polifenols, una app per trobar aparcament o rellogar una plaça d’estacionament per hores, i una eina per detectar les pudors i posar-hi remei, són tres grans iniciatives que s’han posat en marxa a Tarragona i que demostren que el futur, amb bones idees, pot ser millor.

La tecnologia és potser l’àmbit en el qual s’està avançant més de pressa i en el qual les 'apps' i la connectivitat que ofereix la telefonia mòbil i la internet de les coses ha fet que constantment sorgeixin iniciatives empresarials que solucionen el dia a dia de les persones. És el cas de Parkspace, una aplicació que connecta conductors amb places disponibles en qualsevol ubicació en temps real. «La nostra missió és agilitzar i optimitzar la recerca d’aparcament i augmentar l’oferta d’espais en llocs sobrepoblats i amb infraestructura limitada», apunta Yuri Tavares, CEO i cofundador de Parkspace.

Els creadors de l''app' Parkspace, un dels projectes guanyadors del tercer Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona /

Cedida

Un dels aspectes més innovadors que ofereix Parkspace és el fet que a través d’aquesta aplicació, els propietaris poden llogar les seves places per dia o hora, comptant amb un sistema d’obertura de portes intel·ligent, que permet obrir directament des de l’aplicació sense necessitat de fer servir els comandaments físics.

Suplements per a una vida saludable

Biophenolics és una 'start-up' amb seu a Reus que es dedica al desenvolupament de suplements nutricionals naturals que combinen minerals, vitamines, extractes vegetals i polifenols, generant sinergies que es tradueixen en múltiples beneficis per a la salut i el benestar. Durant la pandèmia, el doctor Husam Dabbagh, fundador i CEO de Biophenolics, va detectar «una necessitat davant la fatiga física i mental», la qual ara s’aconsegueix combatre amb aquest suplement nutricional.

Husam Dabbagh, fundador i CEO de Biophenolics. /

Cedida

«Donem resposta a un canvi de paradigma, en el qual ha augmentat la demanda de productes naturals», apunta Dabbagh i insisteix en el fet que aquesta aportació de polifenols redunda en una millora de la salut, sempre que es combini amb un estil de vida saludable, és a dir, amb una bona alimentació i descans.

Els polifenols són compostos naturals bioactius que es troben en una àmplia varietat d’aliments com fruites, verdures, llegums o fruita seca. Estudis científics han demostrat que ofereixen una àmplia gamma de beneficis per a la salut (efecte antioxidant, reforç del sistema immunològic, retard de l’envelliment prematur…). L’element innovador i diferenciador de Biophenolics es basa a afegir polifenols per obtenir un efecte saludable més gran en els seus suplements nutricionals.

Detectar les males olors industrials

També establerta a l’àrea de Tarragona, NasApp és una eina i una metodologia que ajuda els ajuntaments i les empreses a reduir els episodis de pudors produïdes per la indústria. «Recollim les percepcions de la ciutadania i les afegim estadísticament per proporcionar informació rellevant en temps real i continu als nostres clients, de manera que puguin reduir el seu impacte», resumeix Jose Luis Gomariz, CEO de NasApp.

Jose Luis Gomariz i Isabel de Lucas, impulsors de NasApp. /

Cedida

Això permet analitzar dades històriques per detectar i corregir anomalies, avisant quan comença un episodi de pudor per activar els protocols adequats. Fan servir també la intel·ligència artificial per predir la possibilitat de futurs episodis i planificar activitats crítiques en els moments més convenients.

A més a més, NasApp ha creat una fórmula per objectivar de manera numèrica els esmentats episodis, que ha servit de base per a la redacció de la norma UNE PNE 77270, la primera a nivell internacional que contempla la ciència ciutadana. «És una iniciativa pionera a Europa en aquest àmbit i és una fita que estem segurs que serà fonamental per a la futura reglamentació a nivell nacional i fins i tot europeu», va indicar Gomariz.

Solucions innovadores que aporten valor

Notícies relacionades

Aquestes tres companyies han rebut el tercer Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona, que demostra la vitalitat d’un sector que aborda nous reptes amb solucions innovadores i que aporten valor. «La transició cap a una economia digital i baixa en carboni és vital per al nostre futur, estem en un moment històric en què cal actuar», resumeix en aquest sentit el director de zona de BBVA a Tarragona, Carles Riado.

Entre els més de 60 projectes que es van presentar al Premi impulsat per BBVA, es va reconèixer, també, les empreses finalistes Ecovoltia, Good Projects, Ona Safe and Clean, Opositar és fàcil i Probodelt. «Tots ells són exemples que Tarragona compta amb una base empresarial sòlida i amb emprenedors i emprenedores àmpliament preparats per afrontar els nous reptes econòmics», acaba Carles Riado.