Compromís mediambiental
La sostenibilitat, una «prioritat inajornable» per a les pimes
Una taula rodona organitzada a la seu de BBVA a Barcelona reuneix experts de l’entitat i representants de petites i mitjanes empreses per mostrar el camí cap a la descarbonització

Els participants en la taula rodona, moderada per Eli Pinedo: Laura Novas (GAU Catering), Santiago Mier (Ocean 52), Cathy Cummings (Sanitas) i Jaime Yrazusta (BBVA). /
La transició cap a una economia baixa en carboni ha començat i no té marxa enrere. Es tracta d’un procés que implica a tothom tant persones com empreses, i en la qual les pimes, que sumen prop de 3 milions a Espanya, juguen un paper clau. De fet, el 80% veuen una oportunitat real en la sostenibilitat i el 65% tenen intenció de realitzar algun tipus d’inversió en aquest àmbit. En paraules de José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya, "la sostenibilitat és una prioritat inajornable".
Amb la idea d’acostar aquesta realitat a les pimes catalanes, BBVA va organitzar a la seva seu de Barcelona el col·loqui 'Pimes i Sostenibilitat: compromís amb una societat cada vegada més responsable', en col·laboració amb Sanitas. La trobada va comptar amb la participació d’Ocean 52 i GAU Catering, dues pimes que estan portant la sostenibilitat al centre de la seva estratègia a través d’accions concretes i mesurables.

José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya, a la introducció del coloqui. /
Des de l’entitat financera, insisteixen a veure la sostenibilitat des d’un punt de vista real i tangible i per això acompanyen les pimes en una transició "que no només és necessària sinó que també està plena d’oportunitats, ja que invertir en sostenibilitat és invertir en el creixement dels seus negocis", tal com va afegir Ballester.
Avantatge competitiu
Jaime Yrazusta, director de Negoci Sostenible de BBVA a Espanya, va incidir en la importància de l’acompanyament perquè "les pimes puguin convertir la sostenibilitat en una palanca per créixer i crear un avantatge competitiu que les faci diferenciar-se dels seus competidors i generar més negoci". Això es tradueix, segons va detallar, en múltiples beneficis per a les petites i mitjanes empreses: l’obertura a nous mercats; la reducció de costos i l’accés a finançament en millors condicions; la inclusió en grans cadenes de subministraments que exigeixen plans de sostenibilitat per formar-ne part; l’accés a subvencions i licitacions; i l’aportació d’un valor de marca diferencial. I això és possible posant, per exemple, el focus sobretot en àmbits com els residus, la mobilitat, l’eficiència energètica o la circularitat.
En aquest sentit, l’entitat va més enllà del finançament, oferint un acompanyament integral, que inclou assessorament gràcies a partners estratègics en molts altres aspectes, com la col·locació de plaques fotovoltaiques a les seves instal·lacions per avançar cap a l’autosuficiència energètica, millorar la gestió de residus o renovar les seves flotes amb vehicles elèctrics.

Intervenció de Jaime Yrazusta, director de Negoci Sostenible de BBVA a Espanya. /
Solució a un problema
Les pimes participants en la jornada van explicar com han construït les seves idees de negoci sobre la base del respecte mediambiental. És el cas d’Ocean 52, que embotella aigua mineral en ampolles d’alumini reutilitzables i reciclables, "vam voler convertir la solució d’un problema en un negoci, que és l’única manera d’aconseguir un canvi real, de transformar la societat", va comentar el seu CEO, Santiago Mier, que va aportar dos detalls significatius: el seu principal accionista és l’oceà, per la qual cosa qualsevol decisió passa perquè sigui beneficiosa per a ell, i donen el 52% dels seus beneficis a la protecció mediambiental.
Per la seva banda, Laura Novas, directora comercial de GAU Catering, va explicar que la sostenibilitat es va convertir en una oportunitat de resiliència per a la seva empresa de càtering per a esdeveniments, especialment casaments, quan la pandèmia va cancel·lar totes les agendes: "Amb el confinament ens vam quedar sense feina, però ho vam aprofitar per obtenir la certificació Biosphere de sostenibilitat turística. Vam ser pioners en el nostre sector i això ens va permetre sortir molt més forts, amb una carta de presentació ben definida".
Partint d’això, elaboren els seus menús amb productes de proximitat, han instal·lat plaques solars a les seves instal·lacions, compten amb mesures de benestar per al seu personal i han elaborat un pla de gestió dels seus residus. Per exemple, col·laboren amb empreses d’aïllament acústic per aprofitar el suro dels centenars d’ampolles de vi i cava que gasten en cada esdeveniment.
Salut i medi ambient
Notícies relacionadesEn el col·loqui, Cathy Cummings, directora de Relacions Institucionals i Sostenibilitat de Sanitas, va afegir també el component de benefici per a la salut que suposa l’aposta per la sostenibilitat. «La contaminació de l’aire té una incidència més gran sobre la salut que el tabac», va recalcar. Per això, com a empresa, s’han marcat el repte d’arribar a la neutralitat de carboni el 2040, alhora que han posat en marxa el projecte Healthy Cities per incrementar les zones verdes a les ciutats a fi de reduir la contaminació urbana.
La reducció de les emissions contaminants és la meta, si bé el camí també suposa una oportunitat: ja sigui per millorar la salut o per generar una riquesa compartida. La clau és començar a fer passos com més aviat millor. I aquí les pimes tenen molt a aportar.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Accident Un funeral multitudinari acomiada la família Escobar-Camprubí
- Novetat Cercle blau a Whatsapp de Meta AI: com treure'l del telèfon
- Sant Jordi 2025, la festa del 23 d'abril Cercas, Bosch i Dueñas coronen un Sant Jordi miraculós i pletòric
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- La cantant argentina María Becerra, ingressada després de ser operada d’urgència
- Marc Giró, una de les peces més cobejades de la televisió, renova finalment el seu contracte amb RTVE
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- El papa Francesc i Jesús es fan 'selfies' al cel: així és el vídeo viral fet amb IA