Controls policials

Viatgers amb causa en una Catalunya reconfinada

Els ciutadans potser desconeixen la lletra de les noves restriccions però ja no surten de casa sense un bon motiu

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la moratòria del Nadal, un període de vista grossa per a retrobaments familiars i un baló d’oxigen per a l’economia emparat pels Reis d’Orient, Catalunya ha tornat a poblar-se de controls policials per reduir la mobilitat. Des de la mitjanit d’aquest 7 de gener, el confinament municipal s’ha estrenat en dies feiners, fins ara operava únicament durant els caps de setmana, i els Mossos d’Esquadra han disposat agents en 258 punts de carreteres per comprovar que es respectava. Els cossos municipals, en paral·lel, s’han fet càrrec de regular els límits territorials de les seves poblacions. Són mesures tan restrictives que no fa tant convertirien aquesta hora i aquesta data en un capítol memorable per a la història, però actualment, després de 10 mesos convivint amb una pandèmia mundial que només a Espanya ha robat més de 50.000 vides, i costarà recordar-les.

El balanç de la primera nit d’enduriment de les mesures sanitàries no ha agafat desprevinguts els ciutadans. La immensa majoria dels identificats en controls es desplaçaven per motius previstos en les excepcions que contempla el Govern de la Generalitat. I a més ho feien amb el certificat autoresponsable guardat al bolso o al telèfon mòbil. Els agents sí que han aixecat algunes actes de sanció. No gaires. El grau de compliment ha sigut altíssim, els ha reconegut el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Els conductors es dirigien al seu lloc de treball o al metge o a fer-se càrrec d’un familiar vulnerable.

Policies a Sants

A la tarda, s’ha estès el dispositiu de supervisió policial a estacions de transport públic com la de Sants. Un trinomi d’agents dels Mossos, envoltats per desenes de vigilants privats –aquests sense autoritat per revisar per quins motius es desplacen els ciutadans–, han comprovat que tampoc els que viatgen amb tren incompleixen les restriccions.

Que gairebé ningú incompleixi no significa que estiguin al corrent de la lletra petita i canviant de les restriccions. De tots els viatgers que ha sondejat aquest diari, la meitat no sabia dir exactament en què havia modificat el Govern la prohibició de desplaçar-se abans i després del 7 de gener. No obstant, cap viatjava sense una excepció contemplada al reglament antivirus. Una circumstància connectada de nou a la inclemència dels nous temps: ha quallat la percepció que ningú ha de viatjar sense un bon motiu. O dit d’un altre de manera: els casos de persones que es mouen per motius no essencials són estranyíssims. A Sants, per exemple, hi havia una dona que tornava a Madrid després de passar uns dies amb la seva família, una universitària despistada que buscava el tren que l’havia de tornar a Sant Vicenç de Calders després d’un examen a la facultat, un farmacèutica que tornava a casa després d’acabar la seva jornada o un tècnic d’una energètica que acudia a buscar l’AVE perquè viu entre les capitals catalana i madrilenya.

Aquest últim tècnic trobava a faltar més control en el transport ferroviari. Segons la seva experiència, i malgrat que agafa gairebé diàriament aquest tren d’alta velocitat, ningú pregunta als viatgers que arriben a Madrid o a Barcelona per què es mouen. «A mi no m’ho ha preguntat mai cap policia. Conec algun company que sí que ha topat amb agents, però jo amb cap».

Notícies relacionades

L’estació de Sants estava desangelada, com ho estan aeroports, ports o autopistes. Els restaurants i locals de menjar ràpid tenien les taules precintades –només poden utilitzar-les dues hores al matí i dos al migdia– i els treballadors servien begudes i menjar per emportar als pocs clients que s’acostaven a demanar alguna cosa. Les botigues de roba, perfum i llaminadures tampoc han notat gaire diferència amb el 6 de gener. «Fa molt temps que les vendes han caigut en picat», raonava una de les venedores.

El ‘reconfinament’ perimetral ha estret de nou la mobilitat a Catalunya, però no ha alterat ciutadans que porten molt temps somiant amb vacunes que eliminin certificats d’autoresponsabilitat i permetin viatjar sense un bon motiu.