La versió del pare

L’incòmode silenci que envolta l’assassinat d’una nena de 4 anys a Sant Joan Despí

  • La família paterna lamenta la tebiesa mostrada per les institucions per condemnar un crim que veuen «premeditat»

L’incòmode silenci que envolta l’assassinat d’una nena de 4 anys a Sant Joan Despí

ACN / ÀLEX RECOLONS

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El matrimoni es va acabar fa gairebé tres anys i la jutge va ordenar que la custòdia de la seva única filla fos compartida. Des d’aleshores, la Yaiza ha estat una setmana amb cada progenitor. Els dilluns –el dia del canvi– la nena entrava a l’escola de la mà d’un dels pares i, al finalitzar les classes, l’altre l’estava esperant a la sortida. El dilluns 31 de maig la Yaiza no va anar a l’escola. La seva mare va telefonar a la direcció per avisar que estava malalta. El pare, aliè a la trucada, va anar a recollir-la a dos quarts de sis de la tarda. I va veure com sortien un a un tots els alumnes sense que aparegués la seva filla. La mestra el va mirar estranyada: La Yaiza estava malalta, havia trucat la seva exdona.

 

El pare va trucar a la seva ‘ex’ però ella no el va agafar. Després, va telefonar a la feina de la dona, a la unitat de farmacologia de la Clínica Platón de Barcelona. Allà van dir que la seva ‘ex’ també havia trucat per avisar que no vindria: no es trobava bé. El pare va tenir por en aquell instant que la mare s’hagués escapat amb la filla de tots dos. Va telefonar a la seva exsogra. «m’és igual la seva excusa, la denunciaré als Mossos», va advertir. També va demanar ajuda al seu pare, l’avi de la Yaiza, el que cada matí de les setmanes de custòdia paterna li preparava l’esmorzar, la pentinava i l’acompanyava a l’escola. Li va pregar que anés a casa de la seva ‘ex’ i comprovés si estaven allà. L’avi va obeir i es va personar al costat de l’entrada principal d’aquest bloc del barri de Sant Pancraç de Sant Joan Despí. Va trucar al porter automàtic. Ningú va respondre. Al cap de pocs minuts, l’home va veure com arribava l’àvia materna al domicili i com, molt de pressa, pujava al vuitè sense ascensor en el qual residia la seva filla. Va mirar de preguntar si sabia on era la nena però es va quedar sense resposta. Després, l’avi va sentir a la llunyania sirenes d’ambulàncies i de cotxes patrulles. Cada vegada més a prop. Fins que van aparèixer per l’altre extrem del carrer els vehicles d’emergències, van aparcar davant seu i van entrar corrent a l’edifici.

 El pare de la Yaiza, alertat per l’avi, va acudir al domicili de la seva ‘ex’ acompanyat per altres pares de l’escola. Es temia el pitjor. Després d’aparcar, algú, un mosso o un sanitari, el va informar que la seva exdona i la seva filla estaven a dins del domicili. Aparentment la seva exdona havia enverinat la Yaiza i després havia intentat suïcidar-se. «Una de les dues encara respira», va afegir. Durant més d’una hora, el pare va resar perquè qui continuava respirant fos la Yaiza. Però no ho era.

 La premeditació

L’explicat més amunt es correspon amb la versió que l’entorn del pare ha explicat a aquest diari sobre el crim de la menor de 4 anys que va ser assassinada presumptament per la seva mare a Sant Joan Despí el 31 de maig. Un pas que l’esmentat entorn ha fet perquè la família sent que les institucions no s’han posat a la pell d’un pare per a qui la seva filla ho era «tot». «Tot», remarquen aquestes fonts.

Una falta d’empatia amb el progenitor que, entenen, menysprea l’allau de detalls que, segons ells, indiquen que la mare no va actuar moguda per un trastorn passatger sinó mostrant càlcul i premeditació: va esperar que s’esgotés la seva setmana de custòdia, va trucar a l’escola per dir que la nena estava malalta –sense aquesta trucada al centre, el pare, progenitor de referència, hauria sigut avisat de seguida de la seva absència– i també va contactar amb la seva feina, va agafar suposadament medicaments de la Clínica Plató –tenia accés a la farmàcia– que va utilitzar per enverinar-la i va redactar notes en les quals presumiblement detalla el que anava a fer. I una cosa més, revelen amb espant.

El divendres 28 de maig, aprofitant una visita fugaç –acordada amb la mare– que el pare va fer per veure un instant la Yaiza –la setmana sencera sense ella se li feia molt llarga–, la seva ‘ex’ li va dir que els metges li havien detectat una cosa que requeria un tractament però que només ho faria si ell acceptava tornar amb ella. Ell, ignorant les conseqüències fatals que portaria no cedir a aquell xantatge, li va deixar clar que la relació havia acabat. El dissabte 29 de maig, la seva ‘ex’ va insistir de nou via WhatsApp, afegint gelosia al còctel, dient que sospitava que havia començat alguna relació en les últimes dates.

La tebiesa

La família del pare lamenta que des de la Generalitat no hi hagi hagut «ni un sol gest públic ni privat de solidaritat ni tampoc de condemna del crim». Sí que n’hi ha hagut per part de la presidenta del Parlament, matisen, que es va posar en contacte amb el pare i va condemnar oficialment l’«assassinat». Els alcaldes de Sant Boi i Sant Joan Despí, la nena residia als dos municipis, van acudir al tanatori per donar les condolences al pare i els serveis socials han atès la família des de l’inici. No obstant, cap de les dues localitats va convocar un minut de silenci ni tampoc va decretar dies de dol.

Notícies relacionades

L’únic comunicat que s’ha fet públic fins a la data sobre la mort de la Yaiza va ser enviat cinc dies després que es produís per l’ajuntament de Sant Boi. En lloc d’assassinat, el consistori va optar descriure els fets com «una pèrdua en circumstàncies molt doloroses». El consistori de Sant Boi, per justificar l’absència de concentracions de condemna al poble, va al·legar que no resultava possible a causa de les restriccions contra la pandèmia. Un argument que s’esllangueix davant l’evidència que hi ha hagut actes de repulsa a tots els ajuntaments catalans esquitxats recentment per crims masclistes, com Porqueres o Corbera de Llobregat. «La Yaiza també és una víctima d’aquesta violència. Ha sigut assassinada per fer mal a l’altre cònjuge, i també era una dona, de 4 anys», raonen.

La família del pare, que vol mantenir un perfil discret davant una pèrdua «devastadora», afirma que hagués preferit una condemna explícita dels fets, rebre «la mateixa calor que socialment es dona a les víctimes de la violència masclista». Personada com a acusació particular a la causa, sol·licitarà presó preventiva per a la mare, que es recupera favorablement de l’intent de suïcidi.