Indignació entre els col·lectius feministes per la sentència de 'la Manada'
Una concentració davant la seu on s'ha llegit la sentència alerta que "s'obre la porta a la impunitat"
estaesnuestra-manada
Quan s'ha conegut la sentència a ‘la Manada', el rebuig dels col·lectius feministes ha estat unànime. Una vegada més, les xarxes socials s'han convertit en l'altaveu més immediat de les reaccions contra la decisió del tribunal, ja que es considera tova la condemna a nou anys de presó per als cinc acusats d'haver violat la jove de 18 anys en els Sanfermines del 2016.
¿ Sentència de ‘la Manada': última hora en directe
Sentència de ‘la Manada': última hora
Etiquetes com ara #EstaEsNuestraManada s'havien prodigat a Twitter des de primera hora del matí, conscients que la possibilitat d'una condemna absolutòria o menys contundent del que el fiscal i les acusacions reclamaven era una possibilitat real.
No s'hi pot confiar
A més, s'havia convocat una concentració a les portes de l'Audiència de Navarra, on a partir de les 13 hores s'ha donat lectura de la sentència. Les concentrades havien advertit del "perill de l'absolució", ja que "obre una porta a la total impunitat perquè neixin manades per tot arreu". Sota una pancarta amb el lema "No és no! Justícia!" en castellà i en eusquera, en representació dels col·lectius Andrea, Lunes Lilas i Gafas Moradas, Luz Romero ha advertit que "de manades, n'hi ha moltes i veient la impunitat en naixeran moltes més".
Igualment han reclamat que "no s'institucionalitzi la cultura de la violació enviant-nos un missatge a les dones que no hi podem confiar" i que la sentència ha de ser "d'acord amb el 8 de març", data en la qual es va convocar a nivell internacional una vaga feminista.
Dos membres dels cossos de seguretat
Els col·lectius concentrats han destacat que entre els cinc processats hi ha dues persones pertanyents als cossos i forces de seguretat de l'Estat, fent referència al militar i al guàrdia civil, per la qual cosa han considerat que "el seu comportament els invalida" per continuar-hi.
A més, han recordat el judici per l'assassinat de la jove Nagore Laffage en mans de José Diego Yllanes en els Sanfermines del 2008, un judici que han qualificat d'"injust i que menyspreava els drets de les dones". En qualsevol cas, ha asseverat: "Volem ser lliures, no valentes" i "si ataquen a una, ens defensem totes".
Les mencions sobre el que va passar fa una dècada també s'han repetit en els comentaris de les xarxes socials, com aquest:
Nagore asesinada a golpes, porque se resistió a una violación en San Fermín, su cuerpo tirado a un barranco, su asesino libre. Y resulta que si no te resistes no es violación.
— Lucia Etxebarria (@LaEtxebarria) 26 de abril de 2018
El año que viene ni una mujer en San Fermín.#Noesabusoesviolación
Respostes de rebuig
Algunes de les dones que en els últims mesos s'han convertit en icones del moviment feminista, com l'actriu Leticia Dolera, han expressat el seu malestar poc després de fer-se pública la consideració d'abús sexual i no de violació, com reclamaven les acusacions:
Notícies relacionadesELLOS NO DECIDEN QUÉ ES UNA VIOLACIÓN Y QUÉ NO.
— Leticia Dolera 🔻 (@LeticiaDolera) 26 de abril de 2018
També dones (i homes) de diferents àmbits han lamentat que els magistrats no hagin tingut en compte les explicacions de la víctima, que durant el judici va assegurar que no havia reaccionat, argument que va donar ales a la defensa dels cinc ara condemnats per sembrar el dubte sobre el suposat consentiment.
i encara ens pregunteu per què som feministes? #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació #ésunaviolació
— natza farré (@natzafarre) 26 de abril de 2018
Avui em fa fàstic i vergonya ser home. I si avui tú no sents fàstic i vergonya per ser-ho... fes-t'ho mirar (com a mínim) ...#LaManada #YoSiTeCreo
— Jose Téllez (@JoseTellezBDN) 26 de abril de 2018
El rebuig de la sentència ha recuperat també l'etiqueta #yosítecreo, popularitzada durant el judici quan les parts discutien sobre el consentiment o no que la víctima va donar als seus agressors. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha retret al tribunal la decisió i ha acusat el sistema judicial de "masclista" mentre que el secretari general d'Ara Podem, Pablo Iglesias, l'ha titllat de "pèssima notícia":
Vergonya absoluta per la sentencia del cas de la Manada, un cop mes demostra que el sistema judicial també es masclista, ja n’hi ha prou #LaManada #YoSiTeCreo @icdones https://t.co/haoiBOquSZ
— Núria Balada 🎗 (@nuriabalada) 26 de abril de 2018
La condena a La Manada sólo por abuso es una pésima noticia ¿Cómo que no hubo intimidación? Parece que se estuviera diciendo a las víctimas que si no te enfrentas a 5 matones que te doblan en tamaño, arriesgando la vida, no te están violando. Vergüenza y asco
— Pablo Iglesias 🔻 (@PabloIglesias) 26 de abril de 2018
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors