CRISI MIGRATÒRIA
Andalusia desvia 39 marroquins al CIE de Barcelona en vista de la saturació dels seus centres
Marroc només accepta la devolució immediata de 25 persones al dia, pel que la resta han d'esperar en centres
jose44480488 graf8824 motril granada 29 07 2018 efectivos de salvam180729132943 /
La xarxa assistencial per a acollidad’immigrants a Andalusia és ja al límit. Només en l’última setmana s’han comptabilitzat 2.400 persones, que s’afegeixen als més de 4.500 rebudes només el mes de juliol. Prop de 21.000 des de començament d’any. La falta de lloc per atendre’ls al litoral andalús ha provocat que les forces de seguretat els enviïn en els últims dies a altres punts del país, com Còrdova, Extremadura i fins i tot Barcelona.
En el cas dels marroquins, amb el país dels quals hi ha conveni de devolució, el tràmit, que hauria de ser ràpid, s’ha dilatat per l’augment dels immigrants. Atès l’embut format perquè el Marroc només accepta devolucions d’un grup de 25 persones cada dia, 39 immigrants arribats en les últimes hores van recalar aquest dissabte al CIE de Barcelona a l’espera de poder retornar al seu país
En vista d’aquest escenari, el ministre d’Interior Fernando Grande Marlaska, que insisteix a reclamar una solució europea, va negar ahir a Algesires que hi hagués un “col·lapse migratori” i va assegurar que es tracta d’una“situació excepcional controlada i controlable”.
Els immigrants marroquins i de la resta del Magreb són els primers en veure frustrat el seu somni d’una vida millor a causa dels convenis d’expulsió amb els seus països d’origen. Per això són els primers en canviar la cara quan veuen apropar-se a les embarcacions de Salvament Marítim darrere el seu rescat, o els primers també en sortir a corre-cuita si toquen terra.
Excepte els menors, que quedaran sota la tutela de la Junta d’Andalusia, la resta sap que el seu futur passa pel ferri de tornada al Marroc. Però el degoteig continu de les últimes setmanes ha convertit aquest tràmit d’expulsió en un coll d’ampolla.
Al CIE, només els marroquins
Quan arriben a port després de ser rescatats, tots els immigrants reben una primera atenció sanitària i passen a disposició policial per ser identificada i rebre l’ordre d’expulsió. Amb les arribades massives, el tràmit s’alenteix, per molt que s’habilitin pavellons esportius com a improvisades comissaries amb capacitat per a 300 persones.
A això se suma a més que el Marroc només accepta devolucions en grups de 25 persones en cada torn, ja que ha de comprovar la identificació realitzada per la Policia espanyola i verificar-ne antecedents policials i penals.
Amb la saturació actual de totes les dependències d’acollida, la Policia ha optat per enviar a els CIE de la resta del país només als marroquins a l’espera de ser tornats, ja sigui en ferri des d’Algesires o amb avió des de Madrid o Barcelona. Va ser el que ha passat aquest cap de setmana, quan els marroquins nouvinguts han sigut conduïts a l’aeroport de Jerez sota escorta policial per volar a Barcelona i esperen allà l’expulsió.
La resta d’immigrants, d’origen subsaharià, espera sota la capa d’oenagés com Creu Roja. Però les oenagés també estan al límit, tant en l’atenció inicial com en la posterior. Els seus hostals, albergs i pisos d’acollida al Sud estan al màxim.
Naus industrials per a acollir els nouvinguts
Els ajuntaments de la zona han obert d’emergència naus industrials per atendre’ls, cosa que ha permès que les 649 persones que esperaven a bord d’algunes de les embarcacions de Salvament Marítim dormint a coberta –sense banys– o fins i tot en mantes sobre el moll puguin baixar a terra. Ahir, més de 1.000 persones esperaven encara per passar el tràmit d’identificació policial.
Notícies relacionadesAlgunes parròquies s’han convertit també en improvisats centres de solidaritat als quals els veïns porten material de lavabo, roba i aliments per als immigrants, mentre que els supermercats de la zona i els consistoris reparteixen centenars de litres d’aigua, llet, suc i galetes.
Molts veïns donen un cop de mà amb el que poden, ja sigui material o hores extra. El govern ha anunciat l’entrada en funcionament aquesta setmana de dos centres, un com a centre policial a San Roque amb 600 places i un altre com a espai d’acollida a Chiclana, amb capacitat per a unes altres 500 persones. Però ateses les magnituds del fenomen, les oenagés ja avisen que en amb prou feines uns dies s’hauran de buscar noves solucions.
CIE (Centre d'Internament per a Estrangers) Andalusia El drama de la immigració Fernando Grande-Marlaska Gómez
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao