NINGÚ VA DETECTAR EL MALTRACTAMENT

El nadó apallissat va ser atès una setmana abans a Calella «Ningú va prémer el botó antimaltractament»

L'Hospital de Calella va avisar de «risc social no urgent» una setmana abans de la pallissa al nadó

El pare, autor confés de la pallissa, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar davant del jutge

zentauroepp46514472 vall hebron190112185844

zentauroepp46514472 vall hebron190112185844 / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nadó de dos mesos que segueix en estat greu a l’UCI Pediàtrica de l’Hospital Vall d’Hebron havia ingressat a finals de desembre a l’Hospital de Calella. La visita, el 28 de desembre, va alertar els treballadors socials del centre, que van reportar “risc d’exclusió social” als serveis socials de l’Ajuntament de Pineda de Mar, municipi on vivia la família. Ho asseguren a EL PERIÓDICO fonts municipals, que deixen clar que en cap cas els van avisar d’un possible cas de maltractament infantil. El pare, que va confessar haver colpejat el nen, ha quedat avui en llibertat provisional amb càrrecs per lesions i maltractament. 

Ni l’hospital ni la conselleria de Salut informen sobre el motiu de la visita del 28 de desembre (si va ser per lesions o no), però aquell dia, una setmana abans de la pallissa que el va deixar en coma, aquest nadó de poc més d’un mes va ingressar a l’Hospital de Calella. Els professionals que el van atendre es van preocupar per la situació social de la família i finalment un treballador social de l’hospital va reportar el cas als serveis socials municipals de Pineda. “Ens van avisar que estaven en risc d’exclusió social, en cap cas esmenten possible maltractament o situació de risc urgent del menor”, expliquen fonts municipals. Pocs dies després un treballador social va trucar a la família i van concertar una entrevista per al 16 de gener.

“Ningú va prémer el botó del protocol”

“Ningú va prémer el botó del protocol antimaltractament, tot i que fos preventivament”, lamenten fonts municipals, que deixen clar que en els casos de maltractament infantil s’activen els equips d’atenció de menors especialitzats de la Generalitat, en cap cas els serveis socials de l’ajuntament. Una setmana després de la comunicació interna de risc social, el 3 de gener, la mare va tornar a ingressar el nadó al mateix Hospital de Calella. Després de veure la gravetat del cas, va ser traslladat d’urgència a l’Hospital Vall d’Hebron, que sí que va aplicar el protocol oficial davant d’un possible cas de maltractament infantil: trucar a la DGAIA, als Mossos i a la fiscalia. Va ser davant de l’equip especialitzat en maltractament infantil d’àmbit hospitalari de la Generalitat, els anomenats EVAMI, que el pare va reconèixer haver donat una pallissa al nadó. Dijous la policia catalana el va detenir.

Durant tot aquest procediment, el municipi on està empadronada la família no sabia absolutament res per canals oficials. Va conèixer el cas poques hores abans que el Govern enviés una nota de premsa als mitjans de comunicació i gairebé 24 hores després de la detenció del pare. “Divendres al matí ens van trucar des de la DGAIA. Ens van dir que el nadó estava ingressat en estat molt greu i ens van preguntar si coneixíem la família”, expliquen. Els van respondre que no. Abans de l’avís de l’hospital, ningú havia alertat el consistori, ni tan sols el pediatre de l’ambulatori. Aquestes mateixes fonts sí que confirmen que la família havia demanat dos ajuts econòmics puntuals a algun organisme autònom municipal. “Hi ha moltes famílies que reben ajuts, però no tenen un seguiment extens dels serveis socials municipals”, assenyalen les mateixes fonts.

La mare del nen ingressat, davant de les càmeres d’Antena 3 / VÍDEO ANTENA 3

El pare “es va estressar”, afirma la mare

No obstant aquesta visita de finals de desembre no va ser l’única estada hospitalària del nadó. “Havia sigut ingressat en altres hospitals de la zona anteriorment”, confirma un portaveu del Departament de Salut. Divendres la Generalitat va obrir una investigació per aclarir el motiu pel qual no havia avisat ningú. Segons la mare del nadó, van ser quatre els hospitals on van portar el seu fill: “Tots ens van dir que tenia còlics”, ha dit avui en una entrevista a Antena 3. La mare va explicar a la televisió la pallissa prèvia del 3 de gener perquè el pare “es va estressar” al veure’s incapaç que el nadó deixés de plorar. Ella va puntualitzar que “no va veure mai res”. En aquest cas, va dir, estava comprant.

48 hores després de la seva detenció, el jutge ha deixat avui en llibertat amb càrrecs el pare del nadó, acusat d’un delicte de lesions i un altre de maltractament en l’àmbit familiar. El jutge li ha requisat el passaport, ha de comparèixer setmanalment davant del jutjat i li ha imposat una ordre d’allunyament de 500 metres del seu propi fill. La mare ha assegurat que el pare està “en una bombolla, no ho ha assimilat”, tot i que va negar haver rebut cap tipus de maltractament durant la seva relació, que va començar fa dos anys, quan ella tenia 16 anys. En aquesta entrevista també afirma que no vol que el pare s’acosti al seu fill.

Notícies relacionades

Alertat per la situació, ahir el Síndic de Greuges ha va decidir obrir una investigació d’ofici per comprovar què ha fallat en la detecció de l’agressió al menor. Demanarà informació a la Generalitat, en concret a la DGAIA, al Departament de Salut i a l’Ajuntament de Pineda, on viu la família, per aclarir si aquestes administracions s’han coordinat tal com estableixen els protocols existents.

El nadó segueix ingressat en estat greu a l’UCI Pediàtrica del Hospital de Vall d’Hebron. Segons informa l’agència EFE, evoluciona favorablement. Segons la mare, és en coma induït des del dissabte 5 de gener, i dilluns que ve els facultatius hauran de decidir si li retiren la respiració assistida. De moment qui manté la tutela del menor és la Generalitat, a través de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). El cas encara no s’ha traslladat a l’Equip d’Atenció de la Infància i Adolescència (EAIA) del seu territori, els encarregats de decidir qui es fa càrrec del menor en el futur.

El Síndic demana especial protecció pels nadons

El juliol de 2015 un nadó va morir al mateix hospital Vall d’Hebron després d’una brutal pallissa que li havien clavat els seus pares. Ningú n’havia alertat. A l’acabar la investigació, el Síndic va demanar mesures específiques de protecció dels nadons o nens en edats molt primerenques, no només per la seva extrema vulnerabilitat, sinó també perquè el control indirecte és impossible. El Síndic va demanar que la tria dels menors a urgències incorporés una variable per detectar casos de maltractament. També va recomanar extremar la formació de maltractament infantil a tots els professionals que estan en contacte amb menors, a més de reclamar a les administracions que financessin projectes preventius de criança familiar.