Pols a la delinqüència

Els lladres de mòbils s'acarnissen ara amb els festivals musicals

Els Mossos obren una campanya a les xarxes socials per prevenir sobre els furts en concerts

"La gent ha de mentalitzar-se que un telèfon és com un bitllet de 500 euros", explica un agent

zentauroepp44476700 festival190718183626

zentauroepp44476700 festival190718183626 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

"Alguns no van als festivals de música a disfrutar dels grups i de l’ambient. Robaran tot el que puguin. Tingues les teves coses controlades". Aquest és el missatge que els Mossos d’Esquadra divulguen a Twitter en la vigília dels grans concerts multitudinaris estiuencs per mirar de frenar els robatoris, especialment de telèfons mòbils. El cap de setmana passat, sense anar més lluny, centenars de joves van patir el robatori del seu telèfon, sens dubte, el bé més preuat i imprescindible, mentre disfrutaven de música i platja al Barcelona Beach Festival (BBF) que es va celebrar al Fòrum.

"Jo vaig anar dissabte amb una desena d’amics al BBF i a la meitat, jo inclosa, ens van robar el mòbil. Crec que hi ha un grup organitzat que va als concerts a robar-los. Quan va acabar, hi havia centenars de persones demanant explicacions al personal de seguretat i als Mossos, que no donaven l’abast. Ens van enviar a una oficina d’objectes perduts, fora del recinte, que no vam trobar", denuncia Carlota Olmos, una jove estudiant universitària de Sant Cugat del Vallès que, dos dies després, encara es va trobar diversos joves posant com ella la denúncia pel robatori a la comissaria del seu municipi.

Als festivals més grans

Fonts dels Mossos d’Esquadra han explicat que són conscients del problema, que últimament es repeteix en cada concert multitudinari. Els més coneguts i els de més assistència són els més preuats pels lladres, com el BBF, el Primavera Sound, el Sónar i el Tomorrow Land, que aquest pòxim dissabte pot reunir més de 20.000 persones a Can Zam. A la matinada de diumenge passat, al concloure el BBF, al qual es calcula que van assistir 100.000 persones, els 'secretes’ dels Mossos i els vigilants de seguretat del concert van detenir un home amb antecedents per robatori que portava a sobre cinc mòbils. Els agents de paisà són part de l’estratègia per intentar agafar aquests carteristes, o 'telefonistes’, que actuen amb total impunitat.

 "Compren la seva entrada i passen desapercebuts. S’aprofiten que la gent no para de ballar i moure’s, tocar-se, per robar els telèfons mòbils sense que ningú se n’adoni", explica Imma Bastard cap de la Unitat de Proximitat i Atenció al Ciutadà de la comissaria dels Mossos a Sant Adrià de Besòs, a la qual correspon per proximitat el control del macroconcert de platja del BBF. "La gent ha de pensar que el mòbil és com un bitllet de 500 euros i que els lladres faran el que sigui per aconseguir-lo. Encara veig gent que va als concerts amb el mòbil a la butxaca del darrere, quan s’han de tenir protegits i controlats tota l’estona", explica l’experta.

Molts nois i noies són conscients del problema, perquè s’avisen els uns als altres del risc i comparteixen males experiències anteriors. Tomás Mullor, estudiant de Màrqueting i Publicitat, de 18 anys, explica que ell va assistir amb tres amics i a tots tres els van robar el mòbil al BBF. Ell el portava a la butxaca de davant dels pantalons. "Jo crec que m’estaven vigilant i just en un moment que vaig pujar una noia sobre les meves espatlles per ballar em van agafar el mòbil", explica.

Controlar les sortides

D’altres, la majoria, sobretot les noies, que no solen utilitzar les butxaques dels pantalons, ballen amb una ronyonera en la qual a tot estirar porten el mòbil, el carnet i les claus de casa. "Jo tenia la ronyonera tota l’estona a davant i enganxada a mi. I quan vaig voler agafar el mòbil, la cremallera estava oberta i no tenia el mòbil", explica Olmos, qui apunta que una solució per evitar aquests robatoris seria aplicar les mateixes mesures de control que hi ha a l’entrada durant la sortida del festival. "Si registressin sospitosos quan surten es podria veure si porten els mòbils", apunta.

Notícies relacionades

Aquesta falta de seguretat és una altra de les queixes en les quals coincideix Josep Maria Giralt, pare d’una noia que el mateix dia 13 va acudir al BBF i va sortir sense DNI i sense la targeta de crèdit que portava en una bossa creuada. "El mòbil el tenia a la mà", aclareix Giralt. Aquest pare, que va escriure a l’organització per queixar-se i encara espera resposta, lamenta: "La meva filla va pagar 80 euros per l’entrada que no només havia de servir per disfrutar del concert, sinó també per garantir-los una bona organització i seguretat que han brillat per la seva absència. No hi havia control d’accés. Va ser un colador per a persones que no van pagar entrada", denuncia.

Aquest diari s’ha posat en contacte amb els organitzadors del BBF, el Primavera Sound i el Sónar perquè es pronunciessin sobre el robatori dels mòbils en aquest tipus d’esdeveniments, però cap ha donat la seva opinió. Els Mossos sí que estan per la feina preventiva. En un altre dels seus tuits adverteixen aquests dies: "El mòbil és l’objecte més preuat pels lladres als festivals de música. Guarda'l bé, vigila quan ballis i saltis i porta amb tu l’IMEI per poder recuperar-lo".