500 agents
Cop a un clan històric de la Mina que havia imposat la seva llei per la por
La tromba policial de més de 500 agents dels Mossos d’Esquadra anava dirigida contra ‘Els Manolos’, un clan històric dela Mina (Sant Adrià de Besòs). A les 5.30 hores de la matinada d’aquest dijous els policies catalans han irromput a 29 domicilis de sis municipis diferents, tot i que el cor de la investigació era a la Mina, on resideixen els principals responsables de l’organització. El balanç final del dispositiu ha sigut de 26 detinguts entre els quals es troben els nou que integren el cap de comandament, inclosos el líder, el seu lloctinent i els quatre que ocupen el rang immediatament inferior, tots residents al veïnat de Sant Adrià, un lloc que ‘Els Manolos’ han governat a l’ombra des de sempre. Vinculats amb subvencions per la vigilància d’obres municipals o amb les plantacions de marihuana amagades en domicilis com els dels blocs del carrer Venus, últimament la situació s’havia descontrolat, segons expliquen fonts policials i veïnals, a causa de la imprevisibilitat de la generació més jove de la família.
La primera operació policial contra ‘Els Manolos’ va tenir lloc fa 34 anys, a mitjans dels vuitanta. Des d’aleshores han sigut protagonistes assidus de les pàgines de successos, gairebé sempre per assumptes de tràfic de drogues. L’operació d’aquest dijous ha sigut una cosa diferent: «Fins ara s’havien investigat els delictes puntuals i els autors materials dels fets, en aquesta ocasió s’ha investigat de forma global l’estructura del clan i s’ha pogut arribar a la cúspide d’una organització clarament jerarquitzada que cometia robatoris violents i extorsionava els seus rivals», ha insistit el subinspector Jonatan Herrera, a càrrec d’unes indagacions que van començar simultàniament dues unitats diferents del cos. Una, la Unitat d’Investigació de Badalona, va estirar el fil després d’uns robatoris a la ciutat de la vora nord del Besòs. L’altra, la Unitat de Multireincidents, va posar la lupa sobre altres casos també de robatoris. Al final les dues indagacions van apuntar cap al mateix nucli, ‘Els Manolos’. Al subinspector Herrera, que va desembarcar fa quatre mesos a l’Àrea Central de Delictes contra el Patrimoni, li va tocar coordinar les dues tasques, que havien crescut en paral·lel, i es van fondre en una única carpeta, el ‘cas Veta’, nom que ha rebut una investigació que segueix sota secret de sumari.
Tant fonts policials com veïnals consultades per aquest diari confien que aquest operatiu serveixi per calmar una deriva violenta que ha portat aquest clan a atemorir la Mina i a enfrontar-se de forma agressiva, fins i tot a trets, contra grups rivals. Com va passar fa pocs dies en una baralla a prop de la línia divisòria de Sant Adrià i Barcelona o com va ocórrer fa quatre mesos al barri de la Pau, quan un grup armat va deixar anar una ràfega de trets en ple carrer.
El tiroteig del barri de la Pau
El dissabte 15 de febrer a dos quarts de deu de la nit, un pistoler de la família d’‘Els Manolos’ va obrir foc contra membres d’un clan rival, ‘Los Portugueses’, residents al barri barceloní de la Pau. Va buidar dos carregadors. Els trets van ressonar a totes les cases. Aquella nit els policies van recollir una vintena de beines i el vidre de la parada del bus metropolità, l’última del seu recorregut, va quedar fet miques. Durant els dies posteriors, la família de ‘Los Portugueses’ va rebre el recolzament de parents desplaçats d’altres racons, un moviment que els veïns van interpretar com un gest d’autoprotecció que, lluny de tranquil·litzar-los, va acabar per augmentar la seva inquietud. Aquell esclat va acovardir la Pau, que va fer una reunió extraordinària quatre dies després, el 20 de febrer, en què va quedar clar que no toleraria la convivència amb gent que s’enfrontava a trets pel carrer. Els Mossos, presents en la reunió, només van dir que ho estaven investigant. Era veritat, quatre dels presumptes autors d’aquell tiroteig han sigut arrestats en l’operació d’aquest dijous.
Els 29 registres practicats per l’operació ‘Veta’ s’han concentrat a la zona del Besòs –que inclou la Mina, el barri de Besòs de Barcelona i el de Sant Roc de Badalona–. Han aparegut diverses pistoles i un subfusell d’assalt, armes de foc que es van utilitzar en almenys un dels dos tirotejos. Algunes de les propietats inspeccionades eren segones residències, com les ubicades en una urbanització de Maçanet de la Selva (Selva). La resta eren a Tordera (Selva), Terrassa (Vallès Occidental) o Palau Solità (Vallès Occidental).
Alguns dels periodistes que han acudit a seguir el desenllaç del desplegament policial han patit l’assetjament d’alguns veïns. I fins i tot alguns han rebut greus amenaces al treure càmeres per captar imatges. El barri semblava dividit. Entre els que han donat suport als arrestats turmentant els informadors –a una redactora li han cridat que la degollarien– i els que han guardat silenci observant des de la finestra. Molts dels segons possiblement hagin patit la por que imposava aquest clan. Segons fonts policials, el més fort. I un dels més violents.
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després