NOVA SENTÈNCIA
L'home condemnat per publicar la foto de la víctima de 'La manada' mentre la violaven es deslliura de la presó
L'Audiència de Navarra confirma la seva culpabilitat, però rebaixa en un dia la seva pena i la redueix a dos anys, cosa que evitarà el seu ingrés a la presó
El jove, ultradretà i que viu a Valladolid, va publicar la imatge de la noia en el seu compte de Twitter i la va anomenar «meuca borratxa»
La Manada
El jutjat número 4 de Pamplona el va condemnar al febrer a dos anys i un dia de presó per publicar en el seu compte de Twitter la imatge de la víctima de ‘La manada’, presa pels agressors durant la violació als Sanfermines del 2016. El jove, de 30 anys i que viu a Valladolid, va difondre la identitat de la noia, la va acusar de mentir i la va insultar. Va recórrer la sentència, que l’obligava a ingressar a la presó. Ara, segons ha conegut EL PERIÓDICO, la Secció Primera de l’Audiència de Navarra confirma la seva condemna per un delicte de revelació de secrets en concurs amb un delicte contra la integritat moral, però rebaixa en un dia la seva pena, i la deixa en dos anys. Amb aquesta mínima rebaixa, el condemnat ja no haurà d’entrar a la presó.
En una sentència dictada el 17 de juliol i a què aquest diari ha tingut accés, el tribunal considera acreditat que el 6 de desembre del 2017 l’ara condemnat va penjar en el seu perfil de Twitter una imatge on s’observa la jove sent vexada per José Ángel Prenda, un dels cinc condemnats a 15 anys de presó per les agressions sexuals. Al costat del fotograma que estava inclòs en el sumari del cas i que l’Audiència de Navarra havia prohibit difondre, l’home va escriure un comentari: «La noia suposadament violada per #LaManada ha demanat que no es difongui aquesta imatge perquè potser pensem que només era una meuca borratxa». Però com hem de pensar això, si se la veu superforçada...». Amb la publicació, va produir «una situació d’humiliació de tal intensitat que és suficient per qualificar-se d’un tracte degradant», remarca la nova decisió judicial.
El condemnat, que va formar part de les llistes del grup ultra Democràcia Nacional per a les eleccions del 2015, va continuar actiu a les xarxes socials fins fa uns mesos i fins i tot va escriure comentaris opinant sobre la primera sentència en contra seu. En els seus perfils es definia com a «republicà, ateu, socialista, iberista, antisionista i nacionalista». També retuitejava missatges del líder de Vox, Santiago Abascal.
Es va mudar a un altre país
La publicació, segons la sentència, va originar 64 comentaris, 13 ‘likes’ i va ser compartida 16 vegades per altres persones i va provocar una «revictimització» per a la jove agredida, que va poder ser identificada per persones que desconeixien la seva condició de víctima de ‘La manada’, cosa que la va obligar a sotmetre’s a tractament psicològic, abandonar els seus estudis universitaris i fins i tot a mudar-se durant més de tres mesos a viure a l’estranger», com va denunciar públicament l’advocada de la noia, Teresa Hermida.
Però a més, «el compte de Twitter de l’acusat es trobava obert, per la qual cosa qualsevol persona, fos seguidora o no de l’esmentat perfil, podia accedir als continguts que ell publiqués», recalca la resolució judicial, que també rebaixa, de dotze euros a vuit, la quota diària que l’acusat ha de pagar durant tretze mesos.
«De mala qualitat»
L’Audiència de Navarra fa seus els plantejaments del jutjat de Pamplona que va condemnar el val·lisoletà i rebutja els arguments que aquest va esgrimir en el seu recurs d’apel·lació per demanar la seva absolució. El jove va argumentar davant el tribunal que la víctima no era reconeixible en la fotografia que ell va penjar perquè era «de mala qualitat i la posició del rostre de la denunciant no en permet la identificació».
La resolució judicial afirma al contrari que, «si bé la denunciant de la simple vista de la fotografia no pot ser reconeguda per la practica totalitat de la població per una simple dada evident, que no la coneixem, la publicació sí que va provocar que amics, companys d’universitat i alguns familiars descobrissin que va ser ella precisament la víctima dels fets denunciats». I a més, el condemnat va acompanyar la imatge de prou «dades per a la seva identificació, com és concretar el procediment judicial del qual és procedent la imatge, cosa que exclou qualsevol falta de coneixement per part de l’acusat de l’origen de la foto o de la participació que va tenir la denunciant en el procediment».
L’home va criticar que el jutjat de Pamplona que el va condemnar en primera instància va prendre en consideració «només la declaració de la denunciant, presentant-se en ella una incredibilitat subjectiva derivada de les seves circumstàncies personals» i va afegir que la situació de la noia i el seu «ressentiment davant l’acusat, al qual li retreu reobrir antics patiments», no havia sigut tinguda en compte «a l’hora d’examinar la seva credibilitat». Però per a l’Audiència de Navarra, «la condemna no se sustenta en la seva declaració únicament i exclusivament, sinó que parteix de fets objectius, la publicació de la fotografia i el text».
«Una opinió diferent»
Entre els seus arguments de defensa l’home també va afirmar que no va fer la publicació «amb la intenció d’humiliar» la víctima i que només pretenia «traslladar una opinió diferent». Una tesi que el tribunal «no pot compartir, ja que es va publicar una imatge del tot vexatòria per a la denunciant, amb les expressions de meuca i borratxa respecte de la qual no s’hi veu cap indici de crítica, sinó un ànim de perjudicar i mostrar la intimitat d’un moment que ha merescut una condemna penal».
Notícies relacionadesSobre el jove condemnat també pesa una querella per injúries interposada per la víctima al jutjat número 12 de Valladolid que, el juliol de l’any passat, va celebrar un acte de conciliació entre l’acusat i l’advocada de la jove. Durant l’acte, que va concloure sense acord, l’investigat va reconèixer ser l’autor del text, però va rebutjar la «valoració injuriosa» que se’n fa. Tampoc va demanar perdó a la víctima. El pròxim mes de setembre està citat a declarar com a investigat al jutjat de Pamplona que ha assumit finalment el cas.
Es tracta del primer integrant de ‘La manada’ virtual que ha sigut condemnat. A més, un veí de Barcelona està sent investigat per un delicte contra la integritat moral de la víctima. El fiscal li demana dos anys i mig de presó. A més, el creador del que es va anomenar El Tour de ‘La manada’ ha sigut condemnat per l’Audiència de Navarra a un any i mig de presó per aquest mateix delicte. El seu autor, Anónimo García, va defensar que es tractava d’una manera de denunciar el sensacionalisme dels mitjans de comunicació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia