L'ALTRA CARA DELS DISTURBIS

Pablo Alcaide, el jove que ha quedat amb els seus amics per netejar les destrosses de Logronyo

«Estem farts de pagar tots per un grup de violents», afirma el noi, de 16 anys i fill d'una escombriaire de la ciutat

Pedro Sánchez i la presidenta de la Rioja, Concha Andreu, agraeixen l'actitud del noi, «un exemple per a la joventut»

logrono / periodico

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado

Pablo Alcaide és un noi de 16 anys de Logronyo que aquest diumenge al matí s’han llevat aviat i ha quedat amb els seus amics per netejar les destrosses que ahir a la nit van deixar uns manifestants aïrats contra les restriccions per la pandèmia: van llançar pedres contra aparadors, van cremar contenidors, van saquejar botigues i van escampar les escombraries pels carrers. Hi va haver càrregues dels antiavalots... Una batalla campal que aquest matí es traduïa en escombraries per tot arreu.

Així que al Pablo, de 16 anys i fill d’una escombriaire de la capital de la Rioja, se li ha acudit convocar els seus amics a través d’Instagram per reparar les destrosses, en una resposta exemplar contra els que aquests dies es decanten per la violència i el desordre.

Ahir a la nit el Pablo va presenciar el que va passar i li va semblar «superlleig». «Jo que tinc una mare escombriaire sé el que és esllomar-se per portar un plat a taula, i no em sembla ni mig normal, aquí haurien de venir més reforços a netejar el que van causar ahir algunes persones».

«Fart de pagar tots per un grup»

Així que ho ha parlat amb els seus amics i ho ha publicat en el seu ‘Stories’: «Hem quedat a dos quarts de deu. Cada un podia portar bosses, guants... per solucionar-ho tot i poder arreglar el màxim possible, perquè ja estem farts de pagar tots els adolescents per només un grup».

Han recollit pedres, i branques, i han escombrat la zona zero de la baralla d’ahir a la nit. També han recol·locat els cartells del malmès passeig d’El Espolón, amb les fotos del 13è Concurs Fotogràfic Naturalesa de la Rioja.

Un altre noi de la colla del Pablo ha explicat a Televisió Espanyola que es va sentir «impotent» al veure la seva ciutat «saquejada i cremada».

Gratitud del president

L’exemple d’aquests nois ha arribat fins al president del Govern, Pedro Sánchez, que els ha agraït la seva actitud i els ha posat com a exemple: «La joventut del nostre país és això: generositat, responsabilitat, compromís. Valors que ens engrandeixen com a societat», ha escrit el cap de l’Executiu a Twitter. 

«La nostra força és poder comptar els uns amb els altres», ha remarcat, i ha instat a continuar «combatent el virus amb unitat».

D’altra banda, la presidenta del Govern de la Rioja, Concha Andreu, ha assegurat que posarà totes les seves «energies» en «continuar lluitant contra la pandèmia, adoptant les mesures que siguin necessàries per salvar vides» i ha remarcat que la societat de la Rioja no tolerarà conductes incíviques.

Aquestes paraules les ha pronunciat en una reunió amb els alcaldes de Logronyo, Pablo Hermoso de Mendoza; d’Haro, Laura Rivado; i de Nájera, Jonás Olarte, per transmetre la condemna del Govern de la Rioja i d’aquests ajuntaments contra els disturbis que van tenir lloc ahir a la nit.

Notícies relacionades

La presidenta Andreu ha insistit a través del seu compte de Twitter que no permetrà que «uns quants violents destrossin el bé comú», i també ha agraït l’actitud cívica i digna de nois com el Pablo:

La Rioja està confinada perimetralment fins al 29 de novembre i, des de divendres passat, 30 d’octubre, Logronyo i Arnedo també ho estan i l’hostaleria dels dos municipis estarà tancada durant un mes.