contra les restriccions
Sánchez demana calma després de la segona nit de disturbis a tot Espanya
A més de Barcelona, hi va haver violència en altres capitals com Madrid, Logronyo, Màlaga, Granada, Santander i a les tres capitals basques
Els aldarulls s'han saldat amb 46 detinguts a tot el país (32 a Madrid, 6 a Logronyo, 4 a Bilbao i 4 més a Santander) i 11 agents ferits
Aquest dissabte a la nit Espanya va viure una nova jornada de protestes contra les restriccions imposades per frenar al coronavirus, que per segona nit es van convertir en disturbis i enfrontaments violents contra les forces de seguretat a Barcelona, Madrid, Logronyo, Santander, Burgos, Granada, Màlaga i a les tres capitals del País Basc. En vista dels fets, ahir a la nit el president del Govern, Pedro Sánchez, va demanar a través de Twitter «calma». «La conducta violenta no és el camí», ha escrit. «Només des de la responsabilitat, la unitat i el sacrifici aconseguirem vèncer la pandèmia que assola tots els països», ha afirmat, i ha agraït la tasca de les forces i cossos de seguretat.
Solo desde la responsabilidad, la unidad y el sacrificio lograremos vencer a la pandemia que asola a todos los países. La conducta violenta e irracional de grupos minoritarios es intolerable. No es el camino.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) 31 de octubre de 2020
Gracias, una vez más, a las FCS por garantizar la seguridad.
Els aldarulls, que s’han estès a altres punts del país respecte als que van tenir lloc divendres, de moment s’han saldat amb 46 detinguts a tot el país –32 a Madrid, 6 a Logronyo, 4 a Bilbao i 4 més a Santander– i 11 agents ferits.
Carreres, llançament d’objectes i crema de contenidors i altres elements del mobiliari urbà han sigut el denominador comú d’unes protestes que, com ja va passar divendres a la nit, en la majoria dels casos han sigut convocades des de les xarxes socials per censurar el toc de queda i els confinaments selectius.
Les protestes són anàlogues a les viscudes el dia anterior, quan els disturbis van tenir com a escenari Barcelona, València, Burgos i Santander. En aquest últim cas el fort desplegament policial va impedir la concentració, però no que els manifestants es dispersessin pels carrers pròxims a la plaça de l’Ajuntament, acordonada, i repetissin la crema de contenidors.
La protesta, a les proximitats de la Puerta del Sol. /
MADRID: La protesta més virulenta va ser la que va tenir lloc a la capital espanyola, on els enfrontaments van deixar 12 ferits, tres d’ells policies, i 32 detencions.
Desallotjats de la Puerta del Sol, on s’havia convocat una manifestació a les 22.00 sota el lema ‘Sortim al carrer, el poble està cansat’, el centenar d’assistents es va traslladar a Òpera i després d’aquesta concentració diverses desenes de persones van anar a plaça d’España, on van instal·lar barricades i van cremar contenidors per tallar la Gran Via.
Aquests individus, dissolts per la policia, van llançar objectes als agents, pedres contra aparadors d’alguns comerços i van destruir mobiliari de la principal artèria madrilenya.
Uns 150 radicals han protagonitzat els aldarulls a Logronyo. /
LOGRONYO: 7 policies ferits i 6 detencions en els disturbis de la matinada passada. També van llançar pedres i van cremar contenidors els manifestants de la capital de la Rioja, que, com va passar divendres a Barcelona, han saquejat comerços i trencat aparadors, unes accions violentes que la Policia Nacional ha buscat frenar amb càrregues amb material antiavalots.
Logroño 😢
— Josef Ajram Tares (@josefajram) 31 de octubre de 2020
(recibido por whatsapp) pic.twitter.com/miKTRnYTRs
Va ser el desenllaç d’una protesta prèvia, pacífica, a què van assistir alguns hotelers, i a què va seguir la fustigació a la policia d’uns 150 radicals.
La presidenta de la Rioja, Concha Andreu, ha criticat uns fets «intolerables». «No permetrem que uns quants violents destrossin el bé comú», ha afirmat a Twitter sobre uns incidents que també es van viure a Haro. Aquest diumenge l’Ajuntament ha assenyalat que «Logronyo es desperta trista i esglaiada».
Lo ocurrido hoy en Logroño es la posición más lejana a la unidad que hace falta para luchar contra la pandemia.
— María Marrodán /❤️ (@marrodanmaria) 31 de octubre de 2020
Que la irracionalidad y el odio de unos pocos no nos haga olvidar que el único objetivo es proteger la salud de todos y salvar vidas.
Aquest diumenge al matí, un grup de joves han acudit a les zones de les destrosses d’ahir a la nit i s’han posat a netejar i recollir el mobiliari urbà. És l’altra cara de la moneda que s’ha pogut veure al passeig d’El Espolón.
Un grupo de jóvenes está, por iniciativa propia, en el paseo de El Espolón de Logroño limpiando los destrozos de los incidentes de ayer y recolocando el mobiliario urbano. Es la otra cara de la moneda a lo sucedido anoche @rtvenoticias pic.twitter.com/xSVitFAzpa
— RTVELaRioja (@RTVELaRioja) 1 de noviembre de 2020
PAÍS BASC: A Bilbao s’han detingut 4 joves. A Vitòria s’han produït actes de vandalisme al centre de la ciutat i a Sant Sebastià, Arrasate i Eibar, a Guipúscoa, s’han registrat danys per la crema de contenidors d’escombraries.
SANTANDER: La segona nit de disturbis a Cantàbria s’ha saldat amb 5 detinguts més, un agent ferit lleu i 15 denunciats per incomplir les restriccions de mobilitat nocturna. En primer lloc la policia va detenir tres joves, un d’ells de 15 anys, per l’incendi d’un dels contenidors, i un dels efectius que va intervenir en la detenció va ser ferit lleu. Els altres dos van ser detinguts després de ser reconeguts com a implicats en els aldarulls de la nit anterior, un d’ells com un dels agressors als policies, segons ha informat la Prefectura Superior de Policia de Cantàbria.
‼️Se informa de incidentes en el centro de #Santander, la capital cántabra: pic.twitter.com/6ncuAtYgAI
— eSPAINews (@eSPAINews) 30 de octubre de 2020
Ahir per xarxes socials hi havia convocada una primera concentració a la plaça de l’Ajuntament a les 18 hores, en què no es van detectar participants ni incidents; i una segona al mateix lloc a les 23 hores. Totes dues, com ahir, per manifestar-se en contra del toc de queda i de les restriccions imposades contra el coronavirus.
Contenidors bolcats a la barriada d’Huelin, Màlaga. /
MÀLAGA: Els focs i les carreres també s’han viscut a la barriada d’Huelin, a Màlaga.
GRANADA: Disturbis a Granada al terme d’una concentració de protesta contra les restriccions.
CEUTA: Crema de contenidors i posterior presa de la carretera per tallar el trànsit. Apedregada dels bombers quan feien les tasques d’extinció.
IGUALADA: La policia local d’Igualada i els Mossos han detingut 4 persones arran dels disturbis que han tingut lloc aquest dissabte a la nit a la capital de l’Anoia. Segons informa l’Ajuntament d’Igualada, els incidents es van iniciar poc després de les deu de la nit, quan un grup d’una trentena de joves va començar a cremar contenidors al passeig de Verdaguer i malmetre el mobiliari urbà. A més, els joves també van escridassar els agents de l’autoritat i van llançar objectes contra els vehicles policials, segons fonts del consistori. El balanç és de 17 contenidors i un vehicle cremat i una foguera a l’interior d’un parc. A més de les quatre detencions s’han aixecat 11 actes per incompliment de l’estat d’alarma.
Filiació política dels manifestants
La filiació política dels manifestants ha generat polèmica després que, en el cas de Barcelona, el director dels Mossos atribuís la violència a grups d’extrema dreta organitzats, cosa que va provocar la queixa de Vox, que culpa dels aldarulls l’extrema esquerra i els estrangers, i recolza les concentracions.
Barcelona alerta de l’«efecte mimètic»
Aquest diumenge el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha assegurat que els incidents després de les protestes de divendres i dissabte a la ciutat «han de preocupar, sobretot per la vandalització que s’ha detectat a zones de l’espai urbà de la ciutat».
En una entrevista de Catalunya Ràdio, ha dit que «hi ha gent que té la voluntat d’alterar la convivència normal». «És un tema de l’efecte mimètic respecte a situacions que s’estan produint en altres zones d’Europa i del mateix Estat espanyol», i ha demanat serenitat, tranquil·litat i responsabilitat.
Notícies relacionadesHa criticat que els assistents no respectessin les mesures de seguretat pel coronavirus: «Les mascaretes semblaven més per protegir l’anonimat de la gent que causava els avalots que per observar les normes de comportament sanitari».
Quant a les pintades antisemites que van deixar manifestants durant la concentració de divendres, ha explicat que l’Ajuntament «posarà en coneixement de la Fiscalia els elements que tingui a la seva disposició» perquè s’investiguin.
- Catalunya El mapa de càmpings inundables s’actualitzarà abans del 2025
- Creixement mitjà del 5,95% L’aigua pujarà dos euros de mitjana per rebut a BCN i 22 ciutats
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic