INCENDI A BADALONA
Els més vulnerables entre els vulnerables
- Les entitats de la ciutat denuncien l’extrema fragilitat dels habitants de la nau incendiada, en una zona industrial sense un teixit veïnal que els acompanyés
- Al veí Sant Roc porten una setmana denunciant els talls de llum diaris en un enclavament en què la pobresa energètica és el mal més generalitzat
- «El pitjor de tot és que l’Administració culpabilitzi les víctimes, va passar en l’incendi del 2019 i està tornant a passar ara», denuncien
- Els incendis en infrahabitatges són habituals: aquest estiu van morir tres persones a la Barceloneta
barcelona/zentauroEPP.56155930_badalona.201210091312.JPG /
La precarietat a nivell de llum, gas i aigua són històriques a Sant Roc. Els problemes en aquesta nau, situada en terra de ningú, en una zona sense un teixit que els pogués acompanyar, els vulnerables entre els vulnerables s’arrossegaven des de feia molts anys, igual que l’infrahabitatge a la ciutat, que no és una cosa d’ara, tot i que la situació s’ha anat agreujant. El dur diagnòstic és d’Anna Vicente, voluntària de l’Ateneu de Sant Roc des de fa 27 anys. Posa com a exemple l’incendi del 5 de gener del 2019 en què van morir tres persones i una trentena van resultar ferides, tres de gravetat. «El pitjor de tot és que s’acusa i criminalitza les persones que estaven patint aquesta precarietat. Això va passar en aquell incendi i sembla, per les primeres declaracions dels polítics, que està tornant a passar ara. Uns polítics que només es van acostar a la nau quan hi havia problemes de convivència amb els veïns», denuncia Vicente. La voluntària de l’Ateneu posa sobre la taula un altre tema clau: «Ningú sap amb exactitud quanta gent vivia a la nau del Gorg perquè el problema amb el padró en aquesta ciutat és molt greu. A Badalona és dificilíssim empadronar i no estar empadronats els condemna a una marginalitat més gran, a no tenir cap dret», remarca.
Des de l’Ateneu de Sant Roc, Vicente també posa sobre la taula que hi ha hagut molts altres incendis abans, a més del de fa dos anys. Focs que, per sort, no van ser tan greus. Al barri de Sant Roc –a pocs metres de la zona del succés– els talls de llum són diaris i la gent ha de posar remei al fred», explica la dona. «El tema de la pobresa energètica és molt greu i generalitzat. No crec que hi hagi cap escala al barri que no tingui algun pis punxat. És un problema que ve de lluny i no s’ha resolt mai. No es va arribar a arreglar quan hi havia voluntat política, imagina’t ara», continua.
Altres temps
Sobre els temps en què hi havia voluntat, el coordinador del govern de Dolors Sabater, Ricard Vilaregut, ha defensat aquest dijous a Rac1 que durant el seu mandat es va treballar amb les persones que vivien a la nau –llavors unes 60, assegura–, persones que defineix com a «gent exemplar». «Vam posar en marxa agents cívics de carrer i vam contractar dues entitats per intervenir dins la nau», ha assegurat.
Carles Sagués, portaveu de la Plataforma Sant Roc-Som Badalona coincideix amb Vicente que la situació de la nau del Gorg és la més impactant, però que «situacions de l’estil es viuen constantment, i la resposta de l’administració local a través dels serveis socials o l’oficina de vivenda és molt inferior a la d’altres municipis com Santa Coloma o l’Hospitalet». Sagués posa un altre exemple: el desemparament per part de l’ajuntament de les famílies de la Salut que vivien a l’edifici que va haver de ser enderrocat i que un any després continuen patint problemes per ser reallotjades, «a més de ser criminalitzades», remarca Sagués, que insisteix que el problema de fons és la conglomeració de situacions de misèria i pobresa i la falta de lideratge clar per afrontar la situació.
Llocs molt precaris
Silvia Torralba, voluntària d’Amics del Quart Món, entitat que treballa amb famílies que viuen en assentaments de la capital catalana des de fa 25 anys, recorda també que la creació de l’Oficina del Pla d’Assentaments Irregulars (OPAI) de Barcelona –organisme per abordar abordaer aquesta realitat des de totes les perspectives– es va crear l’any 2012 després d’un incendi en una nau. L’enèsim. I, també a Barcelona, aquest estiu van morir també tres persones a la Barceloneta en un incendi a l’infrahabitatge que compartien.
«Una fàbrica és un lloc molt precari. Hi pot haver un accident molt fàcilment», apunta Torralba, que també assenyala que a les persones que viuen en aquestes condicions se’ls vulneren molts drets. «És una situació, a més, molt invisible, cosa que passa dins les naus», apunta també la voluntària, que recorda el que és evident: «Quan es produeix un desallotjament d’alguna d’aquestes naus, aquestes persones no desapareixen, busquen altres llocs on viure. I, si a més de viure, hi han de treballar, acumulant ferralla, el perill augmenta».
Notícies relacionadesTorralba també recorda un incendi al 2014 en un solar al carrer Àlaba, també a Barcelona, en què van cremar dos camions i una barraca i posa sobre la taula les xifres publicades l’any passat, que parlaven de 836 persones vivint en solars, naus i oficines en desús només a Barcelona. «A l’àrea metropolitana també es repeteixen aquestes situacions i no hi ha xifres públiques», lamenta.
Obligats a viure així
Dauda Dieye, president del Sindicat Manter, apunta a la llei d’estrangeria. «Obliga moltes persones a viure aquestes situacions. Si vols llogar una habitació has de tenir un contracte», afirma. Vivenda i papers són dos dels elements més repetits en els discursos de totes les entitats defensores dels drets humans. «Quan arribes aquí sense documentació, sense res, el sistema t’obliga a viure així. Assenyalem la responsabilitat de les administracions per negar drets a la vivenda digna i papers a les persones migrants», acaba dient.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan
- Educació a Catalunya Professors de català fan una crida a no corregir la selectivitat per mostrar el seu malestar amb el Departament