CAS REOBERT

La conductora de l’accident en el qual va morir Ángel Nieto, citada a declarar per homicidi imprudent

  • La dona, una ciutadana alemanya el cotxe de la qual va colpejar per darrere el quad del pilot, serà interrogada el 17 de març al jutjat 2 d’Eivissa

  • El cas havia sigut arxivat després que el jutge conclogués que Nieto portava el casc descordat, però l’Audiència de Palma va ordenar reobrir la investigació

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La dona alemanya implicada en l’accident de trànsit que va costar la vida a Ángel Nieto haurà de declarar com a investigada davant el jutge per un possible delicte d’homicidi imprudent, segons ha sabut EL PERIÓDICO de fonts del cas. El titular del Jutjat número 2 d’Eivissa, que va arxivar provisionalment el succés el desembre del 2017, quatre mesos després de la mort del pilot i sense que la implicada prestés declaració, ha citat la conductora per al pròxim 17 de març. El 2018, l’Audiència Provincial de Palma va ordenar reobrir el cas a petició de la família del 13 vegades campió del món de motociclisme.

El jutge que va instruir la investigació del tràgic accident, ocorregut a l’illa el 26 de juliol del 2017, havia sobresegut la causa després de concloure que la dona el vehicle de la qual va impactar per darrere contra el quad d’Ángel Nieto «no va cometre cap infracció penal» i que el pilot, que va morir dies després com a conseqüència d’un traumatisme cranioencefàlic, portava el casc de protecció descordat en el moment de la col·lisió.

Sense distància de seguretat

Aquella decisió judicial es va basar en les investigacions d’agents de la Policia Local de Santa Eulària des Riu (Eivissa) que es van desplaçar aquell matí d’estiu al lloc del succés i les indagacions de la Guàrdia Civil, que van concloure que la ciutadana alemanya, resident a l’illa i que es dirigia a recollir els seus fills i anava en bones condicions físiques en el moment de l’accident, no guardava la distància de seguretat adequada quan va xocar per darrere amb el quad de Nieto: «La dona no es va adonar de la baixa velocitat amb què circulava el vehicle davanter i el va atrapar, fent que el seu conductor sortís projectat cap a la part davantera».

La conductora va donar des del principi una altra versió de l’accident als agents, a qui va explicar que «hi havia uns tres metres de distància respecte del vehicle» de Nieto, que el pilot «va frenar de cop» i ella no va poder fer res per evitar el cop.

Restes de fang

La dona va afegir que, mentre circulava darrere del mític pilot, ella no podia veure els llums del fre del seu vehicle. El cert és que l’atestat elaborat per la Guàrdia Civil, que afegeix que l’accident es va produir en una carretera amb «bona visibilitat», va assenyalar l’existència de nombrosos defectes al quad de Nieto, com que «la llum de posició posterior i la llum de frenada es trobaven tapades pel fang» en el moment de l’accident, «i impedia que altres usuaris de la via les veiessin».

A més, «l’indicador de direcció posterior dret es trobava desprès de la seva posició natural, funcionava correctament, però dificultava que es veiés», una fallada important, segons els investigadors, perquè Nieto es disposava «a girar a la dreta per accedir a un pàrquing» quan va ser colpejat per la conductora.

La família Nieto

Notícies relacionades

El jutge va estudiar totes les proves i va tancar el cas, en contra de la tesi de la família d’Ángel Nieto, que atribueix la responsabilitat de l’accident a la conductora: «Al contrari del sostingut en els escrits de la família del mort, no existeixen indicis que el resultat esdevingut es produís per una falta d’atenció absoluta a la conducció per part de la implicada». Afegia en la seva interlocutòria que «l’informe mèdic forense concreta que la causa fonamental de la mort de Nieto va ser un traumatisme cranioencefàlic i resulta que l’omissió de cordar-se el casc del pilot es presenta directament amb la causa esmentada».

La resolució feia seu un dels arguments de la defensa de la conductora, representada per l’advocat mallorquí Jaime Campaner: «Qualsevol imprudència no pot automàticament, pel fet d’haver produït lesions o mort, determinar una condemna penal». L’advocat insisteix en el seu escrit que «el dolor de l’entorn de la víctima no inclou acceptar una lectura apassionada i esbiaixada de l’atestat de la Guàrdia Civil», que segons la seva opinió destaca «elements nuclears que indefectiblement van portar a arxivar el cas».