Delictes d’odi
Els Mossos busquen els autors de la «brutal» agressió homòfoba de Somorrostro
Dissabte a la nit hi va haver dos atacs més a persones homosexuals que, de moment, han desistit denunciar-ho a la policia
Els Mossos d’Esquadra investiguen l’agressió «brutal», en paraules del portaveu del cos Joan Carles Molinero, que van patir persones homosexuals que dissabte es trobaven a la nit a la platja del Somorrostro, al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Una de les persones agredides presenta una fractura de mandíbula. A més aquella mateixa nit hi va haver dues agressions més que van patir homosexuals a la capital catalana. La segona va tenir lloc a la plaça de Lesseps del districte de Gràcia i la tercera a prop de l’Auditori, al districte de l’Eixample.
Molinero, en declaracions a RAC-1, ha demanat a les víctimes d’aquestes dues últimes agressions que denunciïn el que ha passat perquè encara no ho han fet i saben, perquè hi han tingut una conversa telefònica, que l’agredit a Lesseps no vol fer-ho. «És molt important que sempre que un ciutadà pateixi un delicte d’odi ho denunciï». Els Mossos han creat una unitat especialitzada a combatre aquest tipus de delictes, tal com va avançar El PERIÓDICO, per contenir l’auge d’aquest tipus d’atacs: el 2010 es van denunciar 169 fets i el 2019, 524. Un ascens que continua sense reflectir la gravetat de la xacra. Segons l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), el 80% de les persones o col·lectius que pateixen agressions, amenaces o insults per les seves conviccions polítiques, orientació sexual, creences religioses o ètnia, no denuncien aquests delictes. Com ha tornat a passar ara. La renúncia a activar els policies es deu al fet que les víctimes no consideren el sofert prou greu, o que no volen sotmetre’s a un procés judicial o, també, que no confien en el sistema perquè jutgi els agressors.
El portaveu va aclarir que les persones colpejades a la platja sí han denunciat els fets, i que els agents a més compten amb versions recollides a testimonis presencials que descriuen que van ser objecte d’una «violència gratuïta», és a dir, sense que existís cap provocació per part de les víctimes, cosa que reforça molt la tesi que van ser atacats per la seva condició sexual. Molinero ha detallat que els agressors van actuar en grup i que tenien entre 28 i 35 anys. La investigació ara se centra a mirar d’identificar-los i detenir-los. També en mirar d’esbrinar si existeix una ideologia que mogués a actuar d’aquesta manera els agressors. A Barcelona hi ha una fiscalia especialitzada en els delictes d’odi, que encarna Miguel Ángel Aguilar.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia