Tragèdia a Barcelona

La desesperació d’una veïna de Tetuan davant l’incendi: «Demanaven socors i no podia ajudar-los»

  • Imatges anteriors al foc mostren com vivia a la sucursal ocupada la família que ha mort aquest dimarts

  • Les primeres investigacions dels Mossos d’Esquadra apunten a un origen accidental de les flames

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La mort dels quatre membres d’una família en un incendi de la plaça de Tetuan de Barcelona ha sigut una tragèdia «evitable», segons els veïns. El local, antiga seu d’un banc abandonada el 2020, s’havia convertit en un niu que presentava una alta rotació d’ocupants, una convivència difícil que sovint degenerava en discussions. Els habitants més estables eren un matrimoni i els seus dos fills, de 3 anys i de sis mesos. Són les quatre víctimes que han perdut la vida intoxicades per un foc la causa del qual investiga la policia científica dels Mossos d’Esquadra i que apunta, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, a un origen accidental.

Al local hi havia aquesta nit almenys vuit persones. La família morta i quatre persones adultes més que han pogut escapar-se del fum en un pati interior des d’on els Bombers de Barcelona han pogut rescatar-los, traient-los des del pis superior. No van poder fugir cap al carrer perquè les flames, que es propagaven ràpidament amb els matalassos i la roba, possiblement van tallar el pas a l’exterior de seguida.

Última trucada

Ahir a la nit, quan faltaven poques hores perquè es declarés l’incendi, els veïns van trucar per enèsima vegada al 112 per una nova bronca a l’assentament. Res indica que la discussió i el posterior foc tinguin relació. L’incident previ simplement abunda en la degradació del lloc que ha portat els veïns a jutjar que el que ha passat, la tràgica mort de quatre persones, dues d’elles menors d’edat, s’hauria pogut «evitar». Sobretot perquè les trucades al 112 per discussions eren contínues.

«Al nen de 3 anys el veia moltes nits acompanyar el seu pare a la font a buscar aigua», detalla un veí en un record que també apunta que la família no disposava ni tan sols d’aigua corrent. Segons les fotografies que va fer la Guàrdia Urbana de Barcelona en la seva última inspecció, la zona del local habitada per la família sí que tenia electricitat i estava neta i cuidada. Qui millor els coneixia és l’Adriana, que viu just damunt del local calcinat, i que aquest dimarts quan atén aquest diari encara tenia restes de sutge a la cara i a les mans i seguia en estat de xoc.

«Demanaven ajuda i no els podia ajudar»

«M’he despertat i feia pudor de fum. He mirat si es cremava alguna cosa a casa i no he trobat res. Després, he obert la porta del pati interior de la cuina i he vist què passava». Hi pujava una columna de fum tan intensa que ni tan sols podia sortir. I ho volia fer perquè sentia els crits de socors que arribaven just del pis inferior. Demanaven ajuda i no podia ajudar-los», es repeteix l’Adriana angoixada. El que ha pogut fer aquesta veïna després de descobrir la virulència del foc i la intensitat del fum ha sigut trucar al 112, despertar el seu marit i treure els seus dos fills del llit i sortir a l’exterior, a resar perquè els bombers no triguessin.

La seva trucada ha sigut clau. Els Bombers de Barcelona han arribat a temps de rescatar amb vida les persones que demanaven auxili. Les quatre es trobaven envoltades de fum en aquest pati interior. Intoxicades lleument, ja es recuperen a l’hospital. Ha sigut cosa de minuts. El pati interior era més aviat una simple connexió sense sostre entre dos espais que pertanyien al local sinistrat, uns baixos que fins al 2020 van ser una seu d’EVO Banco i que des d’aleshores estaven ocupats. Les quatre persones estaven atrapades perquè, tal com s’aprecia en el vídeo que acompanya aquesta notícia, el pati interior s’havia convertit en una ratera de parets llises i impossibles d’escalar. Els bombers, a través del pis de l’Adriana, les han anat traient una a una i han evitat així que el tràgic comptador de morts per asfíxia pugés de quatre a vuit. 

La família 

Quan els bombers han pogut entrar a l’antiga seu bancària, han trobat els cossos sense vida dels quatre membres de la família finada, intoxicats pel mateix fum de què havien pogut fugir a través del pati interior els quatre supervivents. «El pare era pakistanès, la mare era romanesa i tenien dos fills, de 3 anys i de sis mesos», afirma l’Adriana, que els coneixia des de feia temps i que descriu una situació d’extrema exclusió social. «El petit el vèiem sovint sol, jugant al parc. Els veïns l’hi dèiem perquè ens feia por que l’atropellessin. Només té 3 anys». L’Adriana, que té un fill de la mateixa edat, li passava roba: sabatilles, samarretes pantalons. 

La filla, que ara tenia sis mesos, va néixer prematurament. «La mare va fumar durant l’embaràs i quan va parir va tornar al local sense el nadó. No el van portar fins passats diversos dies i continuava sent una nena diminuta», recorda. «El pare quan no bevia era agradable, però quan bevia el sentíem cridar des de casa», afirma.

La impotència dels veïns

Tant l’Adriana com la resta de veïns consultats per aquest diari senten molta impotència en vista dels fets. Perquè asseguren que havien trucat desenes de vegades les autoritats per demanar-los que actuessin. Les bronques eren contínues i aquell no era lloc per als dos petits. Els serveis socials de l’Ajuntament, segons l’alcaldessa Ada Colau, atenien la família per assegurar-se que els petits tinguessin aliments i atenció sanitària. També per assegurar-se que el més gran no faltava a l’escola. Colau remarca que era un seguiment que promovien els serveis socials perquè no es tractava d’una família que demanés ajuda, sinó que era una família a qui calia preguntar què necessitava. Per als veïns del bloc, amb aquestes explicacions no n’hi ha prou. La seva percepció és que ells trucaven una vegada i una altra, avisant de discussions, denunciant una situació de risc tant per a ells com per als nens, i ningú actuava.

Aquesta mateixa matinada un veí ha trucat al 112 perquè hi ha hagut l’última baralla. Una patrulla dels Mossos ha acudit a atendre el servei. Hores més tard, s’ha declarat el foc en un lloc ple de matalassos i de roba, com acostumen a estar-ho els llocs ocupats més precàriament.

Notícies relacionades

«Això que ha passat ha sigut una tragèdia evitable», diuen aquest dimarts al matí, en una denúncia que transmeten no només contra Colau, sinó contra tots els polítics –com el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el departament del qual gestiona els cossos d’emergències i és a escassos cinquanta metres del local– i fan extensible als serveis socials, als cossos policials i fins i tot als periodistes que han acudit a cobrir la notícia quan ja era massa tard per als nens.

«No volia trucar a la DGAIA perquè hauria significat separar una família. Però ara els dos nens són morts», diu Adriana. Fonts de la conselleria de Drets Socials afirmen que la DGAIA no havia sigut activada per l’ajuntament.