DE GUANT BLANC | SETENA ENTREGA

Torna l’estafa que utilitza la imatge de Dani Rovira i Pablo Motos: estafen 54.500 euros a un empresari de Barcelona

Utilitzen el nom de famosos i el ‘love bombing’ per aconseguir que les seves víctimes inverteixin en bitcoins: una dona va anar «convencent» amb argúcies romàntiques un executiu fins que li va entregar els estalvis

Torna l’estafa que utilitza la imatge de Dani Rovira i Pablo Motos: estafen 54.500 euros a un empresari de Barcelona
6
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Publiquen anuncis i ‘fake news’ (notícies falses) a internet utilitzant com a ganxo la imatge de Dani Rovira, Pablo Motos, Alberto Chicote o David Broncano. Asseguren que aquests famosos s’han embutxacat grans quantitats de diners gràcies a les seves inversions en bitcoins, una criptomoneda i sistema de pagament digital. Així atrauen les seves víctimes i els animen que confiïn els seus estalvis a aquesta «llacuna daurada». Diversos inversors van denunciar haver sigut estafats mitjançant aquest mètode el 2019. Tres anys després, els estafadors hi han tornat, segons ha pogut saber CAS OBERT, el portal d’investigació i successos de Prensa Ibérica.

Un empresari de Barcelona va acudir a la Comandància de la Guàrdia Civil de la Ciutat Comtal l’1 de març i va denunciar que, en un mes, li havien estafat 54.500 euros. Segons va relatar en la seva denúncia, a la qual ha accedit aquest mitjà, l’home estava navegant a la secció d’Economia d’un diari de tirada nacional el 14 de gener quan va aparèixer al seu ordinador una notícia: «L’última inversió de Dani Rovira sorprèn els experts i terroritza els grans bancs».

«Fes-te ric des de casa»

L’article, que incloïa una foto de Pablo Motos i una altra de Rovira, assegurava que «hi ha espanyols que s’estan embutxacant milions d’euros des de casa gràcies a aquesta llacuna daurada». L’empresari, aficionat a invertir en divises, va clicar la notícia i va donar el seu nom i el seu telèfon perquè li enviessin més informació.

«Una dona que parlava espanyol amb accent anglès em va trucar des d’un telèfon amb prefix del Regne Unit i es va presentar com Mayya, em va dir que seria la meva assessora personal. Era molt amable, atenta i molt llesta, tenia coneixements de ‘trading’ i, mentre m’orientava sobre possibles inversions, es preocupava per mi, per coses com si havia menjat o dormit bé», recorda aquest executiu català en declaracions a CAS OBERT.

400 euros en una setmana

Mayya el va convèncer que realitzés una primera inversió de 500 euros i després li va facilitar un nom d’usuari i una contrasenya perquè pogués accedir a una pàgina web de ‘tradeo’ i veure a temps real com anaven fluctuant els seus diners. «Vaig invertir en empreses de gas, d’or, a Amazon... tinc experiència, no soc un principiant en aquestes coses, així que vaig fer comprovacions. Però tenen tan ben muntat l’engany que fins i tot les dades que anaven oferint del mercat eren reals, també la plataforma i el compte en el qual em van fer ingressar els diners, amb la qual cosa, d’entrada, no sospites que t’estan estafant», afirma l’empresari.

En només una setmana, la seva inversió va donar fruits: «De 500 euros vaig passar a tenir-ne 900, així que vaig guanyar 400 euros en pocs dies». Llavors, Mayya li va demanar més diners.

Vulnerable a la soledat

Per aconseguir que ell hi accedís, la dona va anar «convencent i ensabonant la víctima amb el mètode del ‘love bombing’» o bombardeig d’amor, d’acord amb la denúncia de l’empresari. La dona «es va aprofitar de la vulnerabilitat a la soledat que té» l’home, de 53 anys i viudo, i «a poc a poc va anar aconseguint guanyar-se la seva confiança fins a entaular amb ell una relació pseudoromàntica sense elements sexuals». L’empresari va invertir 6.000 euros més. I, després, 7.000 més, i 9.000 més... així fins a entregar 54.500 euros. Per arribar a aquesta xifra, va haver de demanar dos préstecs bancaris, de 20.000 i 15.000 euros, respectivament.

«Mayya em trucava per telèfon almenys tres vegades al dia i ens escrivíem per WhatsApp a tota hora», recorda. Moltes d’aquestes converses i missatges ja estan en poder de la Guàrdia Civil. La dona anava alternant whatsaps d’índole personal amb consells sobre operacions financeres, que executava ella mateixa amb les claus de l’home, amb missatges per animar l’empresari quan alguna inversió sortia malament: «Hola, carinyo. Molt bon dia... no has dormit gens. Has de dormir, carinyo, cuida’t, sé que tot millorarà».

Conseqüències de ser ric

En alguns d’aquests missatges es veu com l’home dubta o li demana que «freni amb les operacions» i vagi «més a poc a poc». Fins i tot confessa a la dona, després de diverses nits sense dormir preocupat per les transaccions: «Estic una mica estressat i tens». Llavors ella li pregunta per què i ell contesta: «No ho sé, tot, em poso així, estic nerviós, però bé, confio que s’anirà passant, necessito un massatge». Mayya respon: «Aquestes són les conseqüències i les necessitats de ser ric», i li envia un cor.

L’empresari fins i tot arriba a demanar-li que li enviï una foto seva, però ella contesta: «Hahaha, des d’aquí [es refereix a l’oficina] no la puc enviar».

Dos milions per Sant Valentí

El 22 de febrer, uns dies després que Mayya feliciti el denunciant pel dia de Sant Valentí amb cors a través de WhatsApp, l’home es desperta amb una sorpresa i escriu a la seva gestora: «He mirat el compte i tenia dos milions d’euros. ¿Això és real, carinyo? He d’estar somiant. Sisplau, desperta’m del que estic vivint, amor, no sé què dir. No tinc paraules. Fins que no vegi els diners no m’ho creuré».

No en va veure ni un euro. «Li vaig demanar treure part dels diners i ella em va respondre que per poder fer-ho havia de pagar abans un una comissió del 2,5% a la seva empresa. És a dir, per poder obtenir un milió d’euros dels diners que suposadament havia guanyat, primer havia de donar-los 25.000 euros», denuncia l’empresari, representat per l’advocat José Antonio Tuero i assessorat per Alberto Mondragón, responsable de la web denuncioestafa.com.

«Em vaig adonar del frau. Li vaig dir que del meu compte no en sortia ni un duro més. Que primer em donessin els meus diners i d’aquests diners jo els pagava a ells. Li vaig oferir pagar el triple de la comissió que demanaven, però res. L’endemà em van bloquejar el compte».

Irlanda i EUA

Notícies relacionades

Amb ajuda d’un informàtic, l’empresari ha aconseguit esbrinar que els estafadors operen des de servidors allotjats a Irlanda i els Estats Units, cosa que dificulta als investigadors la seva localització. El maig del 2019, Pablo Motos ja va denunciar a ‘El hormiguero’ que estaven utilitzant la seva imatge per enganyar molts usuaris:  «Es tracta d’una publicació en què apareix una imatge meva sense el meu consentiment i una suposada manera de guanyar diners fàcils a través d’un enllaç. Insisteixo: és una estafa i aprofito per denunciar-ho aquí perquè no tinc com defensar-me». El presentador va afegir: «L’empresa no la localitzem ni nosaltres ni els meus advocats. La Guàrdia Civil de delictes informàtics hi està treballant, perquè es camuflen en dominis diferents en diferents parts del món».

Des que va interposar la seva denúncia, l’empresari de Barcelona ha continuat rebent trucades des de telèfons similars al de Mayya en què miren de treure-li més diners: «En una d’aquestes trucades es van fer passar per la Hisenda britànica, volien reclamar-me un deute, demanaven que pagués impostos per haver operat al seu país i per voler treure els meus diners».