Investigació policial

Nou indici policial de la presència de baralles de galls a Catalunya

  • Els Mossos consideren que no és una pràctica generalitzada però alerten que es tracta d’un maltractament animal cruel i perseguit pel Codi Penal

Nou indici policial de la presència de baralles de galls a Catalunya

Mossos d'Esquadra

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa quatre dies, el 31 de maig passat, es va detectar el segon indici de baralles il·legals de galls a Catalunya amb tan sols dos mesos de diferència. Ho va descobrir una patrulla de Trànsit dels Mossos d’Esquadra que va aturar a Girona una furgoneta que circulava per l’AP-7. Al registrar la seva càrrega, els agents van veure que transportava més de cinquanta galls que, suposadament, anaven a ser forçats a combatre.

L’indici anterior de l’existència d’aquesta pràctica cruel amb els animals a Catalunya va ser detectat abans de Setmana Santa. Agents de la comissaria de Sabadell van sorprendre in fraganti mig centenar de persones que participaven en una baralla de galls amb apostes. Els policies sospitaven des de feia temps que s’organitzaven aquest tipus de trobades en una zona d’horts i barracons per guardar eines ubicada a prop de l’hospital del Parc Taulí. Però fins aleshores no havien pogut sorprendre’ls. I aquell dia per poc passa el mateix una altra vegada: quan les patrulles es van acostar al lloc, una multitud va fugir corrent camps a través. Només es van quedar al costat de la gallera en què estaven obligant a lluitar els galls els seus propietaris.

Malgrat que les fonts policials consultades per EL PERIÓDICO remarquen que no consta que es tracti d’una pràctica estesa, el cert és que en tan sols dos mesos el cos autonòmic ha trobat almenys dues evidències que aquesta pràctica, en una mesura o altra, es dona a Catalunya.

Baralles prohibides

Les baralles de galls amb apostes són una pràctica prohibida a l’Estat. No obstant, en dues comunitats –Andalusia i Canàries– sí que estan permesos els combats sota alguns condicionants. A Andalusia, per exemple, poden celebrar-se baralles entre exemplars de criadors de galls per tal de seleccionar mascles per a la criança i, en teoria, no haurien de morir. En cap cas, no obstant, estan permeses les apostes –com se sospita que estava passant amb la gallera trobada entre els horts de Sabadell– ni tampoc els enfrontaments a mort o la mutilació dels animals.

Segons han informat els Mossos, els galls transportats a la furgoneta de Girona havien patit mutilacions a les crestes, havien perdut plomes i presentaven esperons de grans dimensions. De vegades, per evitar que els galls es matin o que la baralla acabi de seguida, els criadors poden llimar els esperons, apunta un agent de la policia catalana. En altres ocasions, en canvi, els organitzadors dels combats esmolen els esperons o fins i tot lliguen fulles metàl·liques a la pota de l’animal per assegurar la letalitat de la lluita.

Durant el registre de Sabadell, els Mossos van intervenir cinc folis d’un reglament que comptava amb el segell de la FADGCE (Federació Andalusa de Defensors del Gall Combatent Espanyol). Als documents es detallen les normes que s’han de complir per celebrar adequadament baralles que permetin seleccionar els millors mascles. Allà consta que les aus han d’anar «afaitades» de «crestes» i «barbes» i també «pelades de cuixes». El que crida l’atenció és que la mort d’uns dels dos contrincants durant la baralla es contempla com un dels possibles desenllaços. Crida l’atenció perquè, en principi, les baralles per seleccionar mascles no poden ser a mort.

Aquest diari ha intentat obtenir la versió de l’esmentada federació de criadors de galls. No ha sigut possible contactar amb cap directiu. A la seva web, l’organisme detalla que defensa una tradició mil·lenària, arrelada també a Espanya des de fa segles.

Els agents que van intervenir a Sabadell van haver de deixar els galls en mans dels seus amos, tret d’un que havia sigut salvatgement ferit –havia perdut un ull en la baralla–. Aquella operació es va saldar amb l’obertura de diligències que han sigut traslladades al jutjat, per si considera que pot instruir-se una causa per delictes contra els animals, i també a la Generalitat, per si convé gestionar-se com a infraccions administratives. Al costat de la gallera i les gàbies, també hi havia bitllets fraccionats –que indicarien que en els enfrontaments s’acceptaven apostes–, bàscules, rellotges de sorra, alcohol i cronòmetres. O directament s’estaven celebrant amb aquest propòsit.

Un detingut

Notícies relacionades

A la furgoneta de Girona que va aturar la patrulla de Trànsit el 31 de maig passat viatjaven tres persones que van respondre amb evasives als agents que van preguntar on anaven amb els cinquanta galls. I al cap d’uns minuts, es va presentar l’amo de les aus, una pista que indica que no residiria lluny. Tampoc el propietari dels animals va voler aclarir què faria amb ells.

Els Mossos van arrestar aquest home i van deixar amb la condició d’investigats els altres tres. Cap de les deu persones identificades a Sabadell van ser tampoc detingudes. L’amo dels galls, que continua ocultant amb quina finalitat els transportava ficats a claustrofòbiques caixes, és el primer que la policia autonòmica deté en molt temps per aquesta activitat il·legal a Catalunya.