A Ciutat Vella
VÍDEO | Nit amb la Guàrdia Urbana de Barcelona: robatoris, intents de suïcidi, baralles i ‘botellons’
EL PERIÓDICO acompanya les quatre patrulles del cos municipal a Ciutat Vella en la primera nit festiva de l’operació estiu
«Que m’insultin entra en el sou», explica un dels policies de les quatre patrulles de la Guàrdia Urbana de Barcelona que aquesta matinada del 4 de juny estan operatives al districte de Ciutat Vella. «Aquest no és el problema», afegeix un dels seus companys. «El que ens preocupa és que veiem que cada vegada ens respecten menys, que s’enfronten a nosaltres, que si estan en grup s’animen a desafiar-nos i que sovint ens poden acabar agredint», coincideixen.
Els policies municipals assenyalen que l’exasperant pandèmia ha anat crispant els ciutadans, sobretot els més joves, que es van acabar cansant de les prohibicions. I que, ara que han desaparegut, n’hi ha molts que no toleren la més mínima intervenció policial que els demani que deixin de beure al carrer o posar música amb altaveus a la via pública, activitats que, amb coronavirus o sense, estan prohibides a Barcelona i han de ser perseguides. La ciutat s’està despertant «fort» de la letargia que ha implicat la covid-19, avisen. EL PERIÓDICO ha seguit aquesta matinada les patrulles de la Guàrdia Urbana pel districte més antic de la ciutat. Això és el que hi ha trobat:
Arrestat el lladre d’un Rolex
Són poc abans de les deu de la nit i ja s’ha comès el primer delicte que requereix la seva atenció. Un rellotger, és a dir, un lladre violent especialitzat a arrencar rellotges de gamma alta del canell dels turistes, ha robat un Rolex al carrer de Sant Pere Mitjà valorat en uns 20.000 euros i ha fugit. No ha anat gaire lluny: els agents l’han pogut detenir en pocs minuts mentre intentava amagar el rellotge en un portal del veïnat. «A la víctima no l’hem pogut trobar. Suposem que s’ha espantat i que ha tornat a l’hotel», lamenten, explicant una situació que és força freqüent.
Una hora més tard, la Urbana, acompanyada dels antiavalots, comença el desallotjament de les places dels Àngels i de Terenci Moix. Ho fan abans de la mitjanit per permetre que hi puguin entrar els equips de neteja. «¿I, si no els fes fora la policia, aquests joves s’enfrontarien als equips de neteja i els impedirien fer la seva feina?». Els policies assenteixen com a resposta. En realitat, tot i que aquesta nit no estan especialment revoltosos perquè són menys que de costum gràcies alPrimavera Sound, hi ha hagut alguns joves que han decidit ignorar els dispositius lluminosos de les patrulles. «A aquests sí que els multem per beure al carrer. Són 15 euros si es paguen de seguida», aclareixen.
Mentre treballen en la dissolució de ‘botellons’, entra una trucada d’un intent de suïcidi. Una dona de 28 anys ha sigut sorpresa llançant-se a la via del metro de la Barceloneta. Els vigilants l’han descobert a temps i la dona ha marxat, segons l’avís, a intentar-ho en una altra estació. Afortunadament, agents de la Urbana la intercepten abans i ella acaba acceptant un ingrés voluntari en un psiquiàtric.
Baralla amb navalla
Abans que acabi el «pasturatge» per buidar de joves les places del Raval –així anomenen l’estratègia d’empènyer poc a poc a la massa per alliberar l’espai–, entra per emissora una baralla amb arma blanca. Dos joves que freqüenten un bar ubicat a prop del monument del gat de Botero s’han embolicat en una agra baralla. Un d’ells presenta diverses ferides i ha sigut amenaçat i punxat amb una navalla. L’agressor, molt més jove que ell, acaba detingut.
Quan el cotxe patrulla, després de finalitzar el servei, envolta la rambla del Raval per prosseguir amb el buidatge de ‘botellons’, una jove argentina els aborda i parla atropelladament perquè li acaben de robar el mòbil. «L’he agafat un moment per buscar un carrer, l’he ficat a la ronyonera i en uns segons ja no hi era». Els agents baixen del cotxe i es dirigeixen al punt exacte on la dona diu que l’han assaltat. Ha sigut davant d’un hotel del carrer d’Hospital que disposa de càmeres de seguretat. Les gravacions l’han captat: es veu com un home es posa just darrere d’ella i que, quan ella guarda el telèfon a la ronyonera, hi fica la mà sigil·losament i treu el dispositiu sense que se n’adoni.
Robatori violent
Cap a les dues de la matinada, entra un nou servei relacionat amb un altre robatori violent. Una parella d’homes que havia acompanyat una amiga a agafar un taxi és violentament assaltada per un carterista al carrer d’En Roig. A un li ha arrencat una cadena d’or i a un altre, el mòbil. Per sort, els crits de les víctimes alerten una altra patrulla de la Urbana que frena, baixa del vehicle i emprèn a peu una persecució que acaba atrapant el delinqüent. Reduït per la Urbana, es resisteix com pot i acaba vacil·lant als policies: «Sortiré de seguida de la presó».
«No sé què ha passat, jo portava el mòbil a la mà», explica un dels homes, visiblement alterat. «Jo ni m’he adonat que havia intentat robar-me la cadena d’or», remarca l’altra víctima, que té una marca vermella al coll a causa de l’estirada i que sembla bloquejat per l’ensurt.
Han seguit entrant incidents durant la nit. Els últims han sigut furts registrats durant la franja que coincideix amb el tancament de bars i discoteques. Diversos clients s’han acostat a platges com la del Somorrostro, on els esperaven caçabadades que els han pispat les seves pertinences mentre descansaven sobre la sorra una estona abans de tornar a casa.
La normalitat delinqüencial
Notícies relacionadesPocs indicadors més fiables per mesurar el pols a la ciutat que observar les dades delinqüencials. Durant el 2020 i el 2021 es van registrar dades baixíssimes. Aquest 2022 apunta és diferent: la criminalitat s’està recuperant. «Sobretot es nota el repunt dels robatoris violents», expliquen fonts policials. EL PERIÓDICO n’ha presenciat tres només aquesta nit sense necessitat de sortir de Ciutat Vella.
Es tracta d’una conseqüència no desitjada de la recuperació econòmica i, sobretot, del retorn del turisme. Que els lladres hagin tornat i que els ‘botellons’ no hagin desaparegut no significa, per al tinent d’alcalde de seguretat, Albert Batlle, que la ciutat s’hagi de resignar a patir un estiu de delictes i incivisme. Dilluns passat, durant la presentació del dispositiu que s’allargarà fins al 5 de setembre, animava a no rendir-se a l’adveniment dels efectes secundaris de la recuperació «com si fossin l’onzena plaga d’Egipte». I els policies hi estan treballant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao