NARCOTRÀFIC. L’ESTRET DE GIBRALTAR (1)

Viatge a ‘Villa Narco’: més de cent xalets il·legals amb piscines, un elefant i zulos per a droga i diners

El «carrer Major» del tràfic d’haixix és a La Línea de la Concepción (Cadis). Caso Abierto visita la zona en helicòpter i obté imatges inèdites gràcies als drons que utilitza la Policia

Un paseo en helicóptero y dron por VillaNarco / Epi_rc_es

8
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

És el més semblant al carrer Major del narcotràfic. O al «salvatge Oest», com ho defineix Juan Franco, l’alcalde de La Línea de la Concepción (Cadis). On abans es cultivaven blat de moro i tomàquets ara hi ha xalets de luxe, això sí, aixecats sense permís ni llicències en una zona protegida. A aquesta zona d’El Zabal, a La Línea de la Concepción, l’anomenen ‘Villa Narco’.

Fa quatre anys hi havia allà 19 edificacions il·legals de gent dels clans del tràfic d’haixix. Avui ja n’hi ha més de 100, segons les dades policials que ha obtingut CASO ABIERTO, el canal d’investigació i successos de Prensa Ibérica, que ha pogut acostar-se a l’interior de ‘Villa Narco’ sobrevolant-lo en helicòpter i captar imatges obtingudes per drons.

Tots tenen casa

«Són tots allà. Totes les organitzacions importants tenen casa o escola bressol allà», expliquen fonts del GRECO de la Policia Nacional. En els gairebé 19 mil metres quadrats de ‘Villa Narco’ tenen casa «gent de ‘Los Pantoja’, lloctinents del ‘Messi’, del clan dels futbolistes, de Kiko ‘el Fuerte’...». Els noms, de vegades, semblen fantasmes, de vegades són llegenda, amb els quals la Policia lluita cada dia a l’estret de Gibraltar.

Els de ‘Villa Narco’ són carrers estrets i polsosos amb accés directe per dos carrils gairebé des de la platja de l’Atunara, on es desembarca l’haixix. Allà no hi ha subministrament legal d’aigua ni de llum, ni tampoc llicència per construir. Tot és il·legal. Els quioscos de llaminadures són, en realitat, punts d’observació per «donar l’aigua» (avisar) quan algun cotxe estrany, sospitós de ser policia, entra a ‘Villa Narco’.

400 expedients

Juan Franco, l’alcalde de La Línea, matisa que a la zona d’El Zabal hi ha «unes 1.300 vivendes il·legals. Però no totes són del narco, sinó que també hi ha gent honrada». Assegura que «tenim 400 o 500 expedients oberts a l’ajuntament per vivendes a la zona. No tinc personal per tramitar tots els expedients que hi ha oberts. S’haurà d’acabar fent un sistema per regularitzar aquestes vivendes».

Dins d’El Zabal hi ha ‘Villa Narco’. No és difícil distingir la zona. Els murs són molt alts. En paraules de Francisco Mena, de l’Associació Contra la Droga: «Ells compren la finca i aixequen murs. Quan s’obren les portes automàtiques, es veu que allò de dins és un verger».

A la selva

Els veïns de ‘Villa Narco’ no figuren al padró ni al registre de la propietat, la policia admet que no sap amb certesa qui viu en cada xalet. Només quan entren amb ordre judicial a la recerca d’algun narco veuen qui hi ha a dins. Però això tampoc és senzill, perquè el domicili oficialment no existeix i per demanar l’ordre al jutge no poden donar-li una direcció, només les coordenades geogràfiques de latitud i longitud, «com si fóssim exploradors a la selva», expliquen els policies. Alguns d’aquests agents del GRECO han acompanyat CASO ABIERTO en la seva visita per terra i per aire a ‘Villa Narco’.

Dins de la urbanització il·legal, els mòbils deixen de funcionar. És pels inhibidors que hi han instal·lat els clans de traficants. Càmeres de seguretat, també il·legals, vigilen les entrades i sortides, controlades per contraportes metàl·liques.

Des de l’helicòpter es veu un gran peix Nemo llaurat al fons d’una piscina. I un elefant gegant que treu aigua per la trompa

A nom de captaires

Moltes de les cases no són oficialment propietat dels traficants. Indigents i captaires de La Línea reben fins a mil euros al mes per mantenir-les al seu nom. Els policies han trobat xalets de luxe a nom d’àvies de 80 anys. Dins d’algunes vivendes, cent mil euros amagats en draps de cuina. En gairebé tots els xalets, aixecats per constructors de confiança, hi ha amagatalls: en armaris, soterranis, sota d’un jacuzzi i fins i tot dins de la campana extractora de la cuina.

Un vol en helicòpter ofereix les primeres pistes sobre com és ‘Villa Narco’ per dins. Els veïns, protegits rere els murs, disfruten de la vida boja. Al fons d’una piscina es distingeix la silueta gegant del peix Nemo, llaurat en pedra, com si fos un parc aquàtic. En d’altres hi ha tobogans, un llit elàstic, castells inflables, un elefant enorme que treu aigua fresca per la trompa i fins i tot la recreació d’un dels ambients de Pirates del Carib de Johnny Depp.

Des de l’aire també es veuen cotxes de luxe, un cavall al galop i un camp de gespa artificial. Alguns tenenal xalet fins i tot la goma (com anomenen les llanxes que utilitzen per portar l’haixix del Marroc) aparcada a l’espera de sortir a la mar.

El truc dels guiris

Una agent de policia especialista a lluitar contra el blanqueig de diner no oblida algunes de les seves «visites» a ‘Villa Narco’: «Hem trobat roba caríssima amb l’etiqueta posada. Recordo 50 peücs de nadó d’Hugo Boss, capses senceres de Chanel per terra, fundes de mòbil Louis Vouitton de 500 euros, peces d’or, un rellotge Omega de cent mil euros...».

Per saltar-se les limitacions legals que vigilen les despeses de més de 3.000 euros amb targetes de crèdit, els narcos i les seves dones utilitzen guiris en zones luxoses de la Costa del Sol. Ells paguen amb la seva targeta (no tenen aquest límit legal) i els narcos els tornen els diners amb alguna propina.

Terrenys a mil euros

El 2018, una operació de la Guàrdia Civil va descobrir que hi havia 19 edificacions de narcos a la zona. «Es va intentar perseguir-los per un delicte contra l’ordenació del territori, però és un tràmit lent i les penes són molt lleus. És molt difícil que s’ordeni fer caure una casa», explica una policia especialista en el cas.

Avui, quatre anys després d’aquella primera operació, ja hi ha més de cent xalets aixecats i habitats a ‘Villa Narco’. «Aquí els narcos han sigut superpromotors de vivenda», afegeix aquesta policia. «Compraven, per exemple, 2.000 metres quadrats d’una finca rústica. La divideixen en quatre o en cinc i la posen a nom d’una societat. Es paguen 2.500 euros en efectiu per cada part i la resta en negre». Encara hi ha en algun portal d’internet anuncis en els quals s’ofereixen terrenys oficialment per mil euros a ‘Villa Narco’.

Cent mil euros en aigua

Les investigacions de la Policia Nacional intenten seguir el rastre dels diners i d’imputar-los per blanqueig. Als narcos i a les seves dones, que també disfruten del que guanyen els seus marits. Alguns d’ells freqüentaven un gimnàs anomenat Bull, al polígon d’El Zabal, que queda a prop. El gimnàs ni tan sols tenia llicència i va ser tancat després d’una operació policial. Tenien «les millors màquines de musculació del món», recorda un agent que va participar en l’operació. Quan els van demanar la justificació dels seus ingressos, van assegurar que els clients havien consumit ampolletes d’aigua per valor de cent mil euros.

Aquesta enginyeria financera sol derrotar la burocràcia i els tràmits legals, però també les investigacions de l’ajuntament. «Quan arribem a saber qui hi ha darrere d’una d’aquestes vivendes, apareixen diverses societats noves com a propietàries que acaben d’adquirir el terreny i hem de començar de zero», es queixa l’alcalde.

Gent amb arrels

Els narcos de La Línea han aixecat ‘Villa Narco’ sobre la seva ciutat perquè tenen orgull de les seves arrels. No marxen lluny, ni tan sols a Marbella, quan fan fortuna. Es queden al seu terreny. L’alcalde ha vist de tot: «Alguns han guanyat molts diners i es fan una casa a Sotogrande (urbanització de luxe a la província de Cadis), però després tornen aquí. Troben a faltar passejar pel barri de San Bernardo. A Sotogrande no estan a gust amb els seus xandalls de Versace».

De vegades, això sí, fan viatges de luxe en els quals són vigilats. Ho explica un dels policies que els segueixen els passos: «Els agrada molt anar a Eivissa. És un lloc on poden ostentar sense problemes, mostrar luxes i, a més, estableixen contactes per al seu negoci, els dona caixet. Beuen Möet Chandon, tanquen reservats de discoteques per a ells i es juguen molts diners en casinos. Després, pengen fotos a les seves xarxes socials».

Els «Jumanjis»

Perquè els narcos de La Línea no s’amaguen. Presumeixen. Destaquen, no passen desapercebuts, els anomenen Jumanjis i ells ho saben. Entre ells també hi ha classes. «Els de l’esglaó alt porten xandalls de Versace; els de l’esglaó baix, xandalls falsificats de Versace», explica un policia. Compren cotxes bons. Es fan fotos amb grans peces de marisc, amb futbolistes famosos, a l’estadi del Reial Madrid durant un partit de la Champions.

Les seves dones es fan el que a La Línea anomenen un triple o un ‘Kardashian’ (operacions estètiques de llavis, pits i glutis).

Narco rap

Notícies relacionades

Ficció i realitat es barregen a La Línea. Aquesta primavera, per primera vegada, la policia ha detectat el primer narco rap genuí. El raper Haze va ser l’estrella de la festa de la primera comunió d’un dels fills d’‘el Chaqueta’, líder d’un altre dels clans de la droga a la zona.

Haze i una altra artista, La Húngara, van treure una cançó junts: «Soy inocente», possiblement el primer narco rap espanyol de l’Estret. «Virgencita del Carmen, pido piedad pa’ un presidiario […]. Me cago en los muertos del comisario, de Aduanas […], de los putos funcionarios […]. En el talego, en Botafuegos (presó d’Algesires), los puntos (gent que avisa els narcos per on patrulla la policia) están calientes».