Abusos sexuals
Les denunciants del policia mallorquí infiltrat neguen que les relacions fossin consentides
Justifiquen l’acusació d’abusos sexuals en el fet que no hi va poder haver consentiment al no conèixer la veritable identitat de l’agent
Les cinc dones que han denunciat un policia mallorquí infiltrat en el moviment independentistai anticapitalista de Barcelona justifiquen l’acusació d’abusos sexuals continuats en el fet que no hi va poder haver un veritable consentiment al no conèixer la identitat real de l’agent.
La querella, redactada per l’associació d’advocades Irídia i la CGT, assenyala que el consentiment que van donar les dones estava «viciat» perquè les afectades mai haurien consentit si haguessin conegut la veritable identitat del policia. «La conducta de D. H. P. no només transgredeix els límits legals de l’actuació d’infiltració dels cossos policials, sinó que també traspassa límits ètics, i atempta contra el nucli essencial d’aquestes dones i la seva autonomia sexual», diu la denúncia.
I cita el Codi Penal quan refereix que «només s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que en consideració a les circumstàncies del cas expressin de forma clara la voluntat de la persona». I afegeix que «la informació sobre la persona i sobre el tipus de pràctica sexual, són inseparables del consentiment sexual».
La querella contra l’agent de la Policia Nacional mallorquí recull quatre tipologies diferents de delictes comesos presumptament contra cadascuna de les cinc afectades: abusos sexuals continuats, tortura o contra la integritat moral, descobriment i revelació de secrets, i finalment impediment de l’exercici de drets cívics.
Les denunciants qualifiquen els fets de «molt greus» perquè «en cap cas és acceptable que un policia encobert utilitzi les relacions sexoafectives amb activistes per obtenir informació i apuntalar la seva identitat encoberta per infiltrar-se en el teixit associatiu i sindical». Així mateix, Irídia i la CGT recorden que la infiltració d’agents només està avalada legalment quan té lloc en el marc de la lluita contra el crim organitzat o el terrorisme.
L’exemple de Kate Wilson
Les querellants incorporen a la seva argumentació un exemple paradigmàtic ocorregut el 2021 al Regne Unit, quan un agent encobert va mantenir una relació afectivosexual amb Kate Wilson per infiltrar-se en els moviments socials de Nottingham. Una sentència d’un tribunal britànic va establir que hi havia hagut una vulneració dels drets fonamentals de la dona.
El cas va generar un intens debat al Regne Unit i el Govern es va desmarcar de l’actuació del policia, i va admetre que s’havia extralimitat. El tribunal va considerar que es van vulnerar articles relatius a la prohibició de la tortura i del maltractament, al dret a la vida privada i familiar, a la llibertat d’expressió, en el dret d’associació i en la prohibició de discriminació.
Notícies relacionadesAixí mateix, els jutges van considerar que l’agent de policia va envair el nucli dur de la vida privada de l’activista i va cometre una profunda falta de respecte envers la seva integritat corporal i la seva dignitat humana.
El cas es va revelar gràcies a una investigació de ‘La Directa’.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors