Botí de 57.000 euros
El cas Boxa confirma l’existència d’una xarxa que revèn DNI robats a estafadors de bancs
Els Mossos han detingut un altre impostor que, com la veïna de Rubí, suplantava la identitat de clients amb carnets d’identitat sostrets
Semblava un boxejador, amb orelles i nas llimats a cops sobre un ring. Però ni aquests trets tan cridaners, ni tampoc el seu origen llatinoamericà, li han impedit suplantar 35 clients de bancs espanyols en menys d’un any. En funció de la víctima per qui s’havia de fer passar, aquest veí de Terrassa de 44 anys es disfressava amb ulleres, gorro, bufanda o fins i tot mascareta sanitària. Així ha aconseguit treure fraudulentament 57.000 euros de comptes bancaris que pertanyen a les víctimes suplantades, fins que els Mossos l’han arrestat el 28 de març passat.
El cas Boxa –batejat policialment amb aquest nom per l’aparença pugilística del sospitós– s’assembla massa al d’una veïna de Rubí detinguda el mes d’octubre passat després de fer-se passar per vuit clientes d’un banc i aconseguir un botí de 75.000 euros. Tant aquesta dona com el boxejador utilitzaven carnets d’identitat robats per portar a terme l’estafa. La unitat d’investigació dels Mossos d’Esquadra a Sarrià-Sant Gervasi, responsable del cas de la impostora de Rubí, també s’ha fet càrrec d’aquest segon episodi. «Ja existia relació amb els responsables de seguretat de banc», explica el cap Albert Hernàndez.
Els Mossos no tenen cap dubte que els dos casos estan connectats i que darrere dels dos estafadors s’amaga una organització que facilita els DNI robats als impostors. Els investigadors sospiten de l’existència d’aquest entramat, que segueix a l’ombra, des que van resoldre el cas de la veïna de Rubí: com que ella no havia robat directament els vuit carnets d’identitat, algú els hi havia facilitat. ¿Qui?
DNI robats
Amb el cas Boxa s’ha pogut arribar una mica més lluny que amb el de la veïna de Rubí. El 90% dels DNI robats que el ‘púgil’ ha utilitzat per estafar els bancs pertanyen a clients que prèviament havien denunciat haver patit un robatori al seu vehicle: tenien el cotxe aparcat al carrer i uns lladres van trencar els vidres i es van emportar la seva cartera. «Els ciutadans no s’imaginen el que els delinqüents poden fer amb el seu DNI», adverteix Hernàndez.
Els investigadors catalans creuen que entre la banda de lladres que roben als cotxes i els impostors com la veïna de Rubí o el boxejador és subjacent un entramat criminal que compra els carnets robats i els revèn. Els esforços se centren ara a fer aflorar aquesta organització que acumula els carnets robats, els agrupa per edats i sexe i, després, els entrega per ‘packs’ a estafadors disposats a suplantar físicament les víctimes a les sucursals bancàries. A ‘donar la cara’ davant el treballador de l’oficina.
Viatge per Espanya
El cap Hernàndez detalla que el ‘boxejador’, un home amb un passat trufat d’estafes, no actuava sol. Tenia un soci dotze anys més jove, de nacionalitat espanyola, que era qui tenia contactes amb la xarxa que revèn els carnets d’identitat i també qui s’ocupava de la logística: llogava cotxes per als desplaçaments i rondava a prop de cada oficina bancària mentre el ‘boxejador’ perpetrava la seva actuació.
Com feia la dona de Rubí, el modus operandi consistia a presentar-se en una oficina bancària, identificar-se amb el DNI robat d’un client i, a continuació, demanar un reintegrament. Agafar els diners en efectiu i tocar el dos. El pla els va sortir bé 35 vegades. Si alguna cosa fallava, i el treballador s’adonava que qui tenia al davant no era l’amo real d’aquest DNI, l’impostor, sense cap rubor, s’aixecava i marxava.
La parella actuava per tot Espanya: existeixen suplantacions a clients –que trucaven al banc per preguntar qui havia tret diners del seu compte corrent– comeses en oficines d’Extremadura, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i el País Basc. També consten estafes en oficines de Catalunya.
La detenció
Notícies relacionades«Per trobar-los han fet falta moltes hores de revisió de les imatges», explica el caporal. Visionant les càmeres de les oficines i també les dels seus voltants, primer van descobrir que el ‘boxejador’ tenia un soci –tots dos havien sigut detinguts en el passat i van ser identificats fotogràficament– i després van aconseguir veure la matrícula d’un dels dos cotxes de lloguer que utilitzaven. En col·laboració amb les policies locals de diverses ciutats catalans, van localitzar un dels dos vehicles a Terrassa.
El 28 de març, els agents van preparar una operació per seguir-los. Van esperar discretament a prop del cotxe que comencessin la seva jornada ‘laboral’. Després, els van seguir a distància. Van estar rere d’ells el dia sencer, durant el qual van mirar d’estafar sense sort en tres entitats bancàries. Els Mossos els van abordar a la nit. Portaven a sobre el carnet robat del client que havien mirat de suplantar en aquestes tres oficines. Al domicili del ‘boxejador’, a més, va aparèixer la roba que utilitzava per estafar. L’impostor ha ingressat preventivament a la presó.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034