Frau milionari
Un detingut d’una empresa de les Balears per una estafa d’almenys 100 milions d’euros a més de 3.000 persones arreu del món
La firma enviava els diners obtinguts amb inversions en falses criptomonedes a països fora de la Unió Europea
Una empresa de les Balears va canalitzar una estafa d’almenys cent milions d’euros a més de 3.000 persones arreu del món amb inversions en falses criptomonedes. La Guàrdia Civil ha detingut a Palma una persona per aquest descomunal frau milionari, els diners obtinguts del qual els transferia al seu torn a països de fora de la Unió Europea. També hi ha diversos imputats a Azerbaidjan, Geòrgia, Ucraïna, Rússia o Israel, que era el destí final dels diners defraudats.
La investigació de la Guàrdia Civil es va iniciar al País Basc després d’haver rebut una denúncia a Àlaba d’una persona que assegurava ser víctima d’una estafa amb criptomonedes. Les indagacions dels investigadors de l’institut armat van determinar que aquest suposat frau s’hauria perpetrat a través d’una empresa amb seu social a Palma.
Les posteriors indagacions van servir per esbrinar que des d’aquesta empresa de Palma es realitzaven nombroses transferències a països de fora de la Unió Europea. Aquest era el destí final dels diners obtinguts després del frau comès a inversors en falses criptomonedes.
Els membres de l’organització captaven les víctimes potencials per mitjà d’estratègies de màrqueting molt agressives en conegudes pàgines web. També recorrien a trucades, anuncis publicitaris en diaris o SMS, entre d’altres. En tots ells prometien uns elevats rendiments del capital invertit sense, suposadament, assumir el menor risc.
Després de captar el presumpte client, l’organització formalitzava el contracte amb les seves víctimes per realitzar les inversions en criptomonedes inexistents. Aquesta oscil·lava entre els 250 i els 1.000 euros. L’organització els facilitava un accés a una pàgina web, on es podien consultar els beneficis de la seva inversió amb falsos gràfics creats a l’efecte. D’aquesta manera miraven de donar una aparença de solvència i legalitat, que distava molt de la realitat. No obstant generaven confiança en els nombrosos afectats.
A partir d’aquest moment, els inversors rebien constants trucades. En aquestes converses, els falsos brokers els informaven dels suposats enormes beneficis que havien obtingut i els animaven a continuar amb les inversions inexistents. Fins al punt que van arribar a convèncer algunes víctimes que dipositessin allà tots els seus estalvis.
La desagradable sorpresa de l’inversor apareixia quan aquest pretenia recuperar l’invertit o els beneficis obtinguts. Els falsos brokers els demanaven més diners per poder retirar els fons. Per a això feien servir diferents excuses, com el pagament d’impostos o el tancament de balanços anuals. D’aquesta manera es produïa un segon engany.
Fruit de l’operació, els investigadors de la Guàrdia Civil ha aconseguit desmantellar la trama i localitzar més de 3.000 víctimes d’aquest frau amb inversions en falses criptomonedes arreu del món. Un centenar dels afectats es troba al territori nacional i molts d’ells desconeixien per complet que estaven sent estafats.
En la denominada operació Mandoa han partit especialistes en ciberdelinqüència de la Guàrdia Civil de les Balears, del País Basc i de la Unitat Tècnica de Policia Judicial a Madrid. Totes les actuacions han sigut dirigides pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Vitòria-Gasteiz (Àlaba).
Recomanacions
Davant d’aquest frau en criptomonedes de proporcions colossals, la Guàrdia Civil ha llançat una sèrie de recomanacions per evitar caure en aquest tipus d’estafes. Així, el febrer del 2021 la Comissió Nacional del Mercat de Valors i el Banc d’Espanya va advertir de l’«alt risc de les inversions en criptomonedes per la seva extrema volatilitat».
Notícies relacionadesEn aquest sentit, l’institut armat aconsella desconfiar de les promeses d’obtenir un gran benefici o un rendiment garantit sense cap tipus de risc per sobre del valor de mercat. També s’insta a desconfiar de les ofertes d’inversions que es rebin des d’internet en el correu electrònic o al mòbil sense haver-les sol·licitat.
Un altre consell passa per investigar abans d’invertir. En aquest sentit, els investigadors recomanen buscar opinions i reputació de les pàgines web abans de realitzar aquestes inversions. També insta a desconfiar de pàgines de recent creació i a revisar l’adreça d’aquesta, ja que sovint conté errors ortogràfics intencionats per camuflar el seu origen sota l’aparença d’una firma coneguda. A més, com a premissa inicial, no fer aportacions en plataformes que tinguin la seu social en paradisos fiscals. Si malgrat aquests riscos, es desitja realitzar aquest tipus d’inversió, la Guàrdia Civil recomana als ciutadans que consultin amb els organismes oficials reguladors estatals i europeus. Aquests publiquen periòdicament les webs que operen amb irregularitats.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia