TRIBUNALS

Judici a un exdiputat per abusos i assetjament sexual a diverses alumnes a Mallorca

La Fiscalia demana 7,5 anys de presó per a Josep Ramon Balanzat per grapejar, besar i assetjar tres víctimes, dues d’elles menors

Judici a un exdiputat per abusos i assetjament sexual a diverses alumnes a Mallorca
1
Es llegeix en minuts

La Fiscalia demana una condemna de set anys i mig de presó per a l’exdiputat autonòmic Josep Ramon Balanzat per abusos i assetjament sexual quan era coordinador de l’escola d’adults de Sóller (Mallorca). El professor eivissenc, que serà jutjat a partir de demà a l’Audiència Provincial de Palma, suposadament va grapejar, va besar i va assetjar dues alumnes seves i el cosí d’una d’elles. Dues de les víctimes eren menors d’edat, ja que tenien 12 i 17 anys.

Balanzat, diputat per Els Verds Eivissa entre el 1995 i el 1999 i director general de Cooperació entre el 2007 i el 2011, està acusat per la Fiscalia de dos delictes d’abús sexual i un altre d’assetjament sexual. El ministeri públic situa els fets entre l’octubre i el novembre del 2020, quan era coordinador i professor de l’escola d’adults de Sóller. Sempre segons l’acusació, l’home feia tocaments al cul durant les classes a una de les seves alumnes, que encara tenia 17 anys. En una ocasió, la va fer sortir de l’aula i li va grapejar els pits. A més, li deia contínuament que volia besar-la i pagar-li a canvi de sexe.

A una altra de les seves alumnes li va enviar nombrosos missatges a través de WhatsApp en els quals li demanava fotografies i que es portés «bé» amb ell. «Almenys podries deixar que et vegi en videotrucada sexi», li va dir en un d’aquests missatges.

La Fiscalia relata un altre episodi en el qual Balanzat hauria abusat sexualment d’un nen de 12 anys, cosí d’una d’aquestes alumnes. El docent va entrar a l’aula on el menor estava sol, li va dir que era «molt guapo» i el va besar als llavis. El Ministeri Públic destaca en el seu escrit d’acusació que les tres víctimes van patir afeccions psicològiques per aquests fets.

Notícies relacionades

A més dels set anys i mig de presó, la Fiscalia reclama que l’acusat indemnitzi amb 9.000 euros en total dos dels perjudicats. La secció primera de l’Audiència Provincial de Palma ha assenyalat el judici per a demà i dimecres.

Balanzat, mestre de professió, va ser el primer diputat autonòmic d’Els Verds a tot Espanya. El 2015, quan feia classes al centre penitenciari de Palma, va ser expedientat per la conselleria d’Educació després de ser acusat de mostrar fotografies de persones despullades als seus alumnes, tot i que el cas va acabar finalment arxivat judicialment.