Creix el control de la Guàrdia Civil sobre els vaixells d’esbarjo

 Entre el 15 de juny i el 15 de setembre, els agents fan una vigilància exhaustiva per detectar infraccions i garantir una navegació sense problemes

Creix el control de la Guàrdia Civil sobre els vaixells d’esbarjo
2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Dins de les campanyes específiques per incrementar la seguretat marítima al litoral català, la Guàrdia Civil ha intensificat els controls de vaixells, tant amb inspeccions administratives com vigilància de zones d’ancoratge. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre els agents realitzen un control exhaustiu d’embarcacions d’esbarjo i motos nàutiques per detectar possibles infraccions relacionades amb el seu ús així com garantir una navegació sense problemes entre la flota d’esbarjo i esportiva.

Dins d’aquesta campanya específica, els agents detecten infraccions relacionades amb l’ús inadequat d’embarcacions d’esbarjo i motos aquàtiques. Segons dades ofertes per la Delegació del Govern a Catalunya, l’últim any, la comandància de la Guàrdia Civil a Girona ha interposat 60 denúncies a embarcacions i motos nàutiques per entrar dins de la zona destinada per a banyistes malgrat estar delimitades per boies per cada ajuntament. Els agents controlen amb les seves patrulleres tot el litoral català.

La comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona va interposar entre el juliol del 2023 i el juliol del 2024 sis denúncies administratives per fondejar en espais prohibits i una altra per no tenir autorització de Capitania Marítima per a l’activitat de lloguer de motos nàutiques a la localitat de Santa Susanna. Aquesta actuació va tenir lloc el passat 17 de juliol. A més a més, els agents de Calella i Premià de Mar van fer un total de 18 inspeccions de documentació a embarcacions d’esbarjo i motos nàutiques.

Per la seva banda, la comandància de Tarragona de la Guàrdia Civil a la campanya específica de l’estiu passat de control va inspeccionar 26 embarcacions d’esbarjo i 69 motos nàutiques. A més, aquests agents han realitzat 210 denúncies administratives al mar entre el 15 de juny del 2023 i 29 de juliol del 2024.

Les sancions

Notícies relacionades

Majoritàriament, aquestes sancions estan relacionades amb l’assegurança obligatòria (carència o caducitat), permisos o llicència de navegabilitat, navegar per zones de bany, no enarborar el pavelló nacional o ancoratge a menys de 200 metres de la costa. Els agents assenyalen que van trobar poques infraccions per contraban, per no mantenir-se a l’escolta al canal VHF marí o per no haver liquidat impostos. A més, remarquen que no van detectar infraccions per sobreocupació ni relatives a celebració de festes a bord.

L’últim any, les embarcacions de la Guàrdia Civil també van donar suport d’auxili a vaixells encallats així com vetllar per la seguretat en esdeveniments esportius, culturals o religiosos (com són les processons marítimes). A la zona de Tarragona van ser 28 esdeveniments l’últim any.