Successos
Cau el "gran banc clandestí" de la màfia xinesa més activa a Catalunya: blanquejaven un milió d'euros setmanal
Els Mossos desarticula una xarxa criminal que movia grans quantitats de diners de narcotraficants
El passat 26 de novembre els Mossos d'Esquadra van donar el cop més important realitzat mai a Catalunya als entramats criminals dedicats al blanqueig de capitals que provenen d'accions delictives, principalment el narcotràfic. Aquesta xarxa criminal, formada per ciutadans d'origen xinès, utilitzaven un sistema opac conegut com 'fei chen' o 'hawalla' que, sense deixar rastre, permetien blanquejar diners obtinguts de forma il·lícita a canvi d'una comissió. Per als investigadors es tracta d'un "gran banc clandestí".
La investigació va començar a inicis de 2022 quan els investigadors van relacionar diverses operacions contra bandes criminals europees que actuaven a Barcelona i la seva àrea metropolitana que, a priori, no tenien cap tipus de vincle. Totes tenien en comú aquesta màfia xinesa que s'encarregava presumptament de blanquejar diners provinents d'accions delictives, principalment el tràfic de marihuana.
Sota la tutela del Jutjat d'Instrucció número 4 de Badalona, els agents van descobrir que els líders de la màfia xinesa podrien blanquejar setmanalment un milió d'euros. A més, facilitaven el trasllat de diners a altres països europeus, com Alemanya, Itàlia o Països Baixos, i per això es va comptar amb l'ajuda d'Europol.
Els sospitosos operaven des d'una zona comercial de Badalona en la qual hi ha nombrosos comerços d'origen xinès i una altra de Sabadell. El subinspector José Ángel Merino, cap de l'àrea central de delictes econòmics de Mossos, ha assenyalat que es tracta d'una comunitat hermètica i tancada i que encriptaven les comunicacions, la qual cosa va dificultar la investigació per localitzar lliurament i recepció de diners en efectiu.
"Una de les circumstàncies que més han sorprès als investigadors és la seva capacitat per moure grans quantitats de diners, possiblement un milió setmanal", ha destacat Merino qui ha remarcat que la màfia xinesa treballava principalment per a dos grups de narcotraficants d'origen lituà i albanès.
Tres mètodes de blanqueig
Per blanquejar els diners procedents del narcotràfic usaven tres mètodes. El més habitual és el sistema 'hawalla' o 'fei chien', pel qual la màfia xinesa té diverses 'sucursals' en països europeus que compensa les quantitats lliurades. És com un banc clandestí per a criminals. Un delinqüent que ven la droga en un altre país rep fons en efectiu que 'ingressa' en una d'aquestes delegacions europees, com Bulgària o Txèquia, i els líders de la banda ho treia d'una altra 'sucursal' a Catalunya.
Merino ha recordat que tradicionalment la comunitat xinesa usa préstecs personals per aconseguir diners a través d'aquest sistema i que no sempre és per un origen delictiu. En aquest sentit, assenyala que podria existir en aquests casos un delicte fiscal però no de blanqueig de capitals per narcotràfic que es va centrar la investigació.
Un altre dels mètodes usats per aquesta màfia xinesa era moure els diners per transferències bancàries de forma convencional amb aparença d'operacions comercials que no existien. Per als Mossos aquest sistema comptava amb la complicitat de diversos empresaris.
La tercera forma de transportar els diners era amb vehicles reformats per contenir amagatalls, coneguts en l'argot com 'caleta', que requereixen l'activació per sistema elèctric amb capacitat per emmagatzemar fins a 600.000 euros aproximadament. Merino ha remarcat que es tracta de compartiments molt ben dissenyats que són impossibles de detectar en un control policial ordinari i únicament es localitzen amb un examen minuciós. A més, aquests vehicles estaven totalment monitoritzats per estar controlats en tot moment.
La màfia xinesa cobrava comissions d'entre 3 i el 5% per aquest blanqueig. En l'operació s'han detingut a 25 sospitosos, dels quals set han ingressat a presó. En les entrades i registres es va aconseguir localitzar uns 4 milions d'euros en efectiu. També hi havia 12 vehicles, dels quals quatre tenien una 'caleta' i dos d'ells contenien diners. Els Mossos també assenyalen que la banda operava amb criptomonedes per blanquejar i que des de 2021 un dels principals sospitosos hauria mogut uns 30 milions d'euros de fons virtuals.
Banquers de narcos
Juntament amb la investigació de la banda de blanqueig de capitals d'origen xinès els agents també han localitzat altres organitzacions, d'origen albanès i lituà, que compraven marihuana a productors locals i la transportaven a Europa. En una actuació van aconseguir parar un camió amb 270 quilos de marihuana amagada en mercaderia normal.
Els Mossos assenyalen que per ocultar la droga en la càrrega aquestes bandes de narcotraficants comptaven amb la connivència d'empreses de logística. Les bandes de traficants de marihuana adquirien entre 5 i 20 quilos d'aquesta substància, que emmagatzemaven en zones rurals, l'empaquetaven i l'amagaven en camions per transportar cap a Europa.
Notícies relacionadesEl subcap de la Divisió d'Investigació Criminal Central, l'inspector Jonatan Herrera, ha explicat que en els registres van trobar una premsa hidràulica per encunyar monedes de 2 euros falses. Per això, considera que la màfia xinesa tractava de diversificar el negoci de blanqueig amb un altre de falsedat documental.
En l'operatiu van participar 500 agents i es van fer 30 entrades i registres en localitats de Barcelona i Tarragona, a més de Castelló i Màlaga. Hi ha 25 detinguts, 17 homes i 8 dones, d'entre 25 i 40 anys. 15 d'ells van passar a disposició judicial i set van ingressar a presó preventiva. Els Mossos també ha demanat mesures cautelars per immobilitzar el patrimoni dels líders de la banda, que compten amb 11 immobles, així com desenes de comptes corrents.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça