Successos

Cau a Sabadell una banda de ciberestafadors que enviava 1.000 SMS fraudulents per minut

Hi ha 760 persones estafades identificades a les quals van arribar a defraudar gairebé 2 milions d’euros amb diverses estafes

Cada dia hi ha més de 300 víctimes de ciberestafes a Catalunya

ACN / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Agents de Policia Nacional han detingut a Sabadell 12 acusats de pertànyer a una banda criminal de ciberdelinqüents que van aconseguir gairebé 2 milions d’euros estafant unes 760 persones amb diversos mètodes com ‘smishing’ (SMS) i ‘vishing’ (veu-trucada), «fill en problemes» i ‘carding’ (càrrecs a la targeta).

La xarxa enviava fins a 1.000 SMS per minut a una llista de víctimes potencials que tenien carregada en un programa informàtic. En la majoria de les ciberestafes, l’afectat rebia un missatge fraudulent al seu telèfon mòbil i li comunicava que el seu compte bancari estava bloquejat, per la qual cosa li adjuntava un enllaç per accedir a la mateixa i activar-la de nou.

Una vegada la víctima accedia a l’enllaç que li havien enviat s’obria una pantalla que simulava ser la del seu banc, d’idèntiques característiques, i a l’accedir amb la seva clau i contrasenya, els delinqüents ja aconseguien accedir-hi. 

Després contactaven telefònicament amb la víctima per fer-se passar per un gestor del seu banc i així sol·licitar-li els codis de doble verificació que arribaven al terminal. Una vegada obtinguts, la banda treia els diners amb transferències, bizums o reintegraments en caixers.

La investigació es va iniciar el gener del 2023 arran de la recepció de multitud de denúncies de víctimes d’estafa a la localitat de Sabadell. L ’organització criminal estava composta per diversos esglaons amb funcions perfectament distribuïdes. En l’esglaó més baix figuraven les anomenades “mules”, persones que de forma conscient majoritàriament, rebien els fons en els seus comptes personals o en altres de creades únicament per cedir-les a l’organització. La Policia Nacional va identificar 660 “mules” que no coneixien ningú de l’organització i obtenien diners per la seva col·laboració.

La banda també tenia a “droppers”, persones encarregades de captar les “mules” a canvi d’un benefici econòmic que oscil·lava entre 50-100 euros. En alguns casos, també treballarien amb una comissió de 5-10% del benefici defraudat. Els “droppers” acompanyaven les “mules” als caixers per retirar l’efectiu de forma immediata i evitar, d’aquesta manera, que les operacions fossin detectades o bloquejades, fent servir violència en cas necessari.

Notícies relacionades

La quantitat defraudada s'acostumava a rebotar a diversos comptes per guanyar anonimat, previ a la seva transformació en diners en efectiu o en criptomonedes. La Policia Nacionalva rastrejar les ciberestafes i va identificar a Sabadell 12 membres de la banda al costat d’alguns «droppers». Tots han ingressat a presó provisional. 

Els investigadors van fer nou registres en domicilis dels sospitosos. El jutjat d’instrucció número 3 de Sabadell va ordenar analitzar més de 700 línies telefòniques, 2.455 terminals mòbils, 3.000 comptes bancaris i 86 comptes decorreu electrònic. D’aquesta manera la Policia va identificar 660 “mules”, la majoria residents a Catalunya, i va prendre declaració a 33 implicats.