Successos

Cau la banda més gran de narcos assentada a Catalunya: set tones de cocaïna i 48 armes de foc

Hi ha més de 30 detinguts i la Guàrdia Civil troba sis milions d’euros en efectiu amagats en habitatges i vehicles

La Guàrdia Civil deté a Igualada 10 membres d’una banda de narcos que utilitzaven armes de guerra

Imagen de la operación de la Guardia Civil

Imagen de la operación de la Guardia Civil / Guardia Civil

4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Operava a gran escala internacional traficant cocaïna i després blanquejava els diners obtinguts en habitatges, vehicles de gamma alta i altres objectes de luxe. Així actuava una banda de narcos establerta a Barcelona desarticulada per la Guàrdia Civil en col·laboració amb l’Europol. Era l’organització criminal més important quant a volum de contraban de droga, benefici aconseguit i membres que la formaven, segons els investigadors. 

L’operació Miltruck Frenchi es va desenvolupar en diverses fases des del 2022 i va culminar amb una operació el desembre passat que va permetre detenir 25 presumptes membres de la xarxa, a més de fer 29 registres a Barcelona, Madrid, València, Màlaga i Cadis. S’han requisat més de sis milions d’euros en efectiu,grans quantitats de droga, armes de guerra, multitud d’articles de luxe i vehicles de gamma alta.

L’organització introduïa la cocaïna a Espanya a través de contenidors marítims pel port de Barcelona de productes aparentment legals, com ara maquinària industrial i fruites tropicals. També enviava droga per via aèria. La xarxa operava amb una estructura jeràrquica ben definida des d’inversors i testaferros fins a personal portuari encarregat de facilitar l’extracció de la droga, passant per distribuïdors i encarregats del blanqueig dels beneficis. L’organització disposava d’una gran quantitat d’armament, cosa que la convertia en un greu risc per a la seguretat ciutadana, segons la Guàrdia Civil.

Imatge de l’operació de la Guàrdia Civil /

Guàrdia Civil

En aquest sentit, s’han requisat 48 armes de foc, inclòs un fusell d’assalt AK-47, armes llargues automàtiques, subfusells d’assalt, escopetes, armes curtes amb silenciador i revòlvers. També s’ha trobat una col·lecció de 38 armes de foc històriques, així com una gran quantitat de munició, pistoles elèctriques incapacitants i punys americans.

En la cúspide hi havia el líder de l’organització sota l’àlies de ‘Lucky’, que coordinava les operacions i ocultava la seva implicació directa utilitzant un testaferro per efectuar transaccions legals i béns adquirits amb diners il·lícits. Sota el líder operaven dos lloctinents amb els àlies ‘Bugatti’ i ‘Negro’, fet que permetia a l’organització descentralitzar les operacions i minimitzar riscos. A més, exercien funcions relacionades amb la importació i distribució de la droga, segons els investigadors.

En la base de la xarxa hi havia tres grups especialitzats, però els líders s’asseguraven que cada nivell tingués un coneixement limitat dels altres. Així dificultaven la desarticulació total de l’organització. També està implicat un treballador portuari que controlava els moviments de la mercaderia oculta en contenidors. Els «rescatadors» s’encarregaven després que el carregament arribés als mercats locals i internacionals.

Set tones de droga

El gener del 2022 es va iniciar la investigació quan els agents van intervenir 620 quilograms de cocaïna ocults a l’interior del rotor d’un generador elèctric, importat per via marítima a Barcelona des d’una empresa de Panamà. A partir de llavors els agents van establir seguiments a enviaments vinculats a aquesta empresa per detectar possibles connexions i ramificacions de l’organització.

Uns mesos després, es va detectar a l’aeroport de Madrid-Barajas un altre enviament amb 200 caixes de pinyes i al seu interior hi havia més de 62 quilograms de cocaïna. La droga trobada va ser objecte d’una entrega controlada a Barcelona que va permetre identificar membres de la xarxa i continuar la investigació.

Durant la investigació es van confiscar més enviaments de droga a diferents ports internacionals com tres contenidors intervinguts a Panamà amb un total de 4.100 quilograms de cocaïna i dos més a Espanya, un amb 700 quilograms i un altre amb 1.600 quilograms de cocaïna al seu interior. Segons la Guàrdia Civil, aquestes troballes van consolidar l’estructura delictiva de l’organització.

Arrestos per fases

El 2022, els agents van detenir tres persones, es va iniciar la investigació de vuit persones més i es va tenir constància de 620 quilograms de cocaïna i de 181.000 euros en metàl·lic a Espanya. En la segona fase es van intervenir més de 62 quilograms de cocaïna, ocults en una partida de pinya natural procedent de Costa Rica i amb destinació a Barcelona, es va detenir un total de quatre persones i es van intervenir 7.900 euros en metàl·lic.

Imatge de l’operació de la Guàrdia Civil /

Guàrdia Civil

La tercera fase es va desenvolupar en tres etapes el desembre passat i va culminar amb 29 registres i 25 detencions a les províncies de Barcelona, València, Màlaga, Madrid i Cadis. Els agents van trobar a Espanya més de 3.000 quilograms de cocaïna, 144 plantes de marihuana i equipament especialitzat per cultivar-les. A Panamà es va intervenir un total de 4.100 quilograms de cocaïna.

Diners ocults

Durant els registres, els agents van trobar més de sis milions d’euros en efectiu que estaven distribuïts en domicilis i vehicles adaptats en compartiments ocults als quals generalment s’accedeix mitjançant mecanismes electrònics. També es van confiscar 15 rellotges de luxe juntament amb joies de molt de valor econòmic i 29 vehicles de gamma alta utilitzats per al transport de droga i diners. A més, es van intervenir 34 dispositius electrònics, mòbils, ordinadors, drons, discos durs, diversos sistemes d’inhibició de freqüència i escriptures notarials i documents vinculats a propietats i actius relacionats amb activitats de blanqueig de capitals.

Notícies relacionades

L’operació està dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Lleida i ha comptat amb la col·laboració de l’Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Policial (Europol) i l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius. 

Amb la col·laboració internacional s’ha compartit informació amb Costa Rica, Panamà, Dubai i Colòmbia a través del Centre d’Intel·ligència Criminal Antidroga, dirigit per la Guàrdia Civil en el marc del projecte GDIN, que estava finançat per la Comissió Europea.