Successos

Catalunya registra 600 denúncies per violació més en dos anys

El balanç de criminalitat d’Interior indica que pugen les agressions sexuals i els intents d’assassinat el 2024 però baixen per primera vegada en quatre anys les estafes informàtiques

Una de cada tres agressions sexuals denunciades a Barcelona és amb penetració

Una noche de patrulla con la Guardia Urbana en Sants

Una noche de patrulla con la Guardia Urbana en Sants / MARC ASENSIO CLUPES

5
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

L’any passat es van cometre a Catalunya 510.052 delictes, una xifra lleugerament inferior a les infraccions penals del 2023, que van ser 510.172. Tot i que la majoria de tipologies delictives van baixar, n’hi ha algunes que van augmentar en valors significatius, com els homicidis dolosos i assassinats en grau de temptativa gairebé un 19% i les agressions sexuals amb penetració un 9,7%, a més del tràfic de drogues un 6,3%.

Així es desprèn del Balanç de la Criminalitat corresponent al 2024 que ofereix el Ministeri de l’Interior amb dades recopilades pels Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil i policies locals que aporten les xifres al Sistema Estadístic de Criminalitat. A diferència d’anys anteriors, la contenció en els delictes informàtics ha provocat que no creixi la delinqüència en la comunitat.

En aquest sentit, existeix una baixada de les ciberestafes del 3% a tota lacomunitat. És la primera vegada que baixa aquest delicte des del 2021 quan es van començar a comptar per separat de les estafes convencionals. Després de tenir increments del 30% el 2022 i del 20% el 2023, ara s’ha aconseguit reduir aquest tipus d’infraccions penals. Malgrat això, en l’àmbit de la ciberdelinqüència han crescut un 77% delictes com les suplantacions d’identitat, l’assetjament o les injúries per les xarxes socials, entre d’altres, tot i que en valors absoluts s’ha passat de 2.219 denúncies el 2023 a 3.933 l’any passat.

Un 10% més de violacions

Al contrari, continuen augmentant els delictes contra la llibertat sexual, principalment les violacions, que corresponen a agressions sexuals amb penetració i abusos sexuals amb penetració, segons computen els agents. El conjunt de delictes contra la llibertat sexual a Catalunya van augmentar un 4,4% l’any passat: les agressions sexuals amb penetració es van incrementar un 9,7% i la resta de delictes contra la llibertat sexual, com abusos o assetjament, va pujar un 1,3%.

Malgrat aquest creixement, les xifres de creixement dels delictes contra la llibertat sexual no són tan altes com el 2023 quan van pujar un 20% respecte al 2022. Aquell any les agressions sexuals es van incrementar un 34% a tot Catalunya. El 2022 es van denunciar 1.184 violacions, el 2023 en van ser 1.588 i el 2024, 1.742. El 2024 el treball preventiu de Mossos, Guàrdia Urbana de Barcelona i la resta de cossos i forces de seguretat va permetre contenir la pujada d’aquests delictes contra la llibertat sexual.

Per combatre aquestes agressions sexuals, els Mossos adapten els seus dispositius policials a «la protecció d’espais amb més incidència» de violacions i que sempre estan «associats a zones i activitats d’oci, tant diürnes com nocturnes, en què es produeix consum d’alcohol i substàncies estupefaents», segons va explicar la consellera Núria Parlon al Parlament. 

L’any passat la Guàrdia Urbana va intensificar els seus ‘itineraris segurs’ a la sortida de les zones de festa a Barcelona. A partir d’un patrullatge preventiu es garanteix que les dones puguin arribar al transport públic i evitar riscos. També a la ciutat, els Mossos van augmentar l’estiu passat un 77,5% el patrullatge preventiu per aquestes zones d’oci i es va incrementar un 63,6% la identificació de persones sospitoses de comportaments contra la llibertat sexual.

Els Mossos aclareixen 9 de cada 10 denúncies per agressions sexuals, per la qual cosa es tracta d’«un delicte prioritari no només en l’àmbit de la prevenció, sinó en la investigació i la resolució», segons la consellera. En aquest sentit, el 2023 es van resoldre el 88% dels delictes contra la llibertat sexual denunciats. El 71% dels casos són perpetrats per autors coneguts de la víctima. És més, el 37% són agressions en l’àmbit de la violència de gènere o domèstica. A més, el 71% dels fets succeeixen en un domicili i únicament el 13% es registren a la via pública.

Menys assassinats, més intents

Els assassinats i els homicidis a Catalunya han baixat un 3% el 2024 respecte a l’any anterior, malgrat que els intents per acabar amb la vida d’altres persones van pujar un 18,8%. L’any passat es van registrar 69 crims a la comunitat, majoritàriament relacionats amb altres activitats delinqüencials, com el tràfic de drogues. Malgrat això hi va haver 284 homicidis o assassinats en grau de temptativa, cosa que suposa aquest increment respecte al 2023, quan en van ser 239.

Majoritàriament es tracta de baralles o enfrontaments que van acabar amb un atac per arma blanca, moltes vegades motivades per discussions barrejades amb alcohol i altres substàncies o relacionades amb la venda de droga. En aquest sentit, els delictes greus de baralla tumultuària i lesions a Catalunya també van pujar un 6% l’any passat respecte a l’anterior, segons el Balanç de Criminalitat del Ministeri de l’Interior.

Per això, des del setembre passat els Mossos juntament amb les policies locals han intensificat l’anomenat ‘pla daga’: un operatiu dissenyat pel Departament d’Interior per treure armes blanques, com ganivets o punyals, dels carrers i evitar així que es cometin més delictes de lesions o intents d’homicidis després d’una baralla. En els últims mesos, els agents han realitzat milers de controls en zones d’oci nocturn i esdeveniments massius, com concerts o festes majors, així com eixos comercials, en transports públics o davant centres educatius. De moment, han aconseguit retirar desenes de milers d’armes blanques.

Menys robatoris violents

Notícies relacionades

El Balanç de Criminalitat a Catalunya corresponent al 2024 també indica una baixada dels robatoris violents, ja sigui a persones, com en interior d’habitatges o en comerços. D’aquesta manera segueix la tendència dels últims anys en què s’han reduït aquest tipus de sostraccions. En concret els robatoris amb violència i intimidació baixen gairebé un 3%, mentre que en locals i comerços descendeixen un 7,5% i en domicilis un 5,5%. Els furts es mantenen a Catalunya amb un descens de l’1% el 2024 respecte al 2023.

Els delictes de segrest pugen un 27%, tot i que en números absoluts se’n van denunciar 14 l’any passat, majoritàriament relacionat amb assumptes de deutes per tràfic de drogues o crim organitzat, per 11 el 2023. També van augmentar un 6% els delictes relacionats amb el narcotràfic a la comunitat. Es tracta d’un delicte que no deixa de créixer en els últims anys tenint en compte les nombroses plantacions de marihuana que hi ha a Catalunya que acaben nodrint bandes de traficants de droga d’Europa per distribucir-la.