Formació

Com les tendències emergents estan redefinint la gestió de projectes

La transformació digital és un dels motors més potents del canvi en la gestió de projectes, i eines com la IA estan revolucionant la manera en què es planifiquen, executen i supervisen

El campus de Manresa y Vic de la Universidad de Vic - Universidad Central de Catalunya (UVic-UCC)

El campus de Manresa y Vic de la Universidad de Vic - Universidad Central de Catalunya (UVic-UCC)

2
Es llegeix en minuts

 La gestió de projectes ha evolucionat significativament en els últims anys, impulsada per la necessitat d'adaptar-se a entorns empresarials cada cop més dinàmics i complexos. En aquest context, la innovació en la gestió de projectes no és només desitjable; les empreses d'avui han d'abraçar aquesta innovació i adaptar les seves pràctiques a les noves tendències que estan remodelant aquest camp.

El que ja està aquí

La transformació digital és, sens dubte, un dels motors més potents del canvi en la gestió de projectes. Eines avançades com la intel·ligència artificial (IA) i l'aprenentatge automàtic ('machine learning') estan revolucionant la manera com es planifiquen, executen i supervisen els projectes. Els programaris de gestió de projectes, dotats d'aquestes tecnologies, permeten una automatització sense precedents, reduint errors humans i millorant l'eficiència.

Les metodologies àgils han guanyat terreny en els darrers anys, i no és difícil entendre per què: ofereixen una alternativa flexible i adaptativa enfront dels enfocaments tradicionals. Metodologies com Scrum i Kanban fomenten una gestió de projectes que permet als equips respondre de manera eficient als canvis i entregar valor contínuament. Aquesta agilitat no només millora l'eficiència, sinó que també fomenta una cultura de col·laboració.

Les metodologies àgils ofereixen una alternativa flexible i adaptativa davant dels enfocaments tradicionals

El perfil del 'project manager' també està evolucionant. Ja no es tracta només de complir terminis i pressupostos, sinó de ser líders visionaris capaços d'inspirar els seus equips i de navegar en la complexitat de l'entorn empresarial actual. Són agents de canvi, que guien, fomenten la innovació i lideren amb empatia, habilitats cada cop més valorades.

A més, la pandèmia de COVID-19 va accelerar l'adopció del treball remot, i moltes organitzacions han decidit mantenir aquesta modalitat a causa dels seus múltiples beneficis. Aquesta tendència no només ha permès a les empreses accedir a un talent global, sinó que també ha promogut una cultura de treball més inclusiva i diversa.

Notícies relacionades

Això, sumat a la creixent consciència sobre la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa, que busca projectes amb un impacte ambiental i social calculat, i les tecnologies emergents com 'blockchain' i l'Internet de les Coses (IoT) que comencen a trobar el seu lloc en empreses i organitzacions, estan redefinint la gestió dels projectes en el segle XXI.

El que pots fer per adaptar la teva empresa

La innovació en la gestió de projectes és un viatge continu cap a la millora i l'adaptació. Les organitzacions que desitgin liderar en aquesta nova era han d'estar disposades a innovar, adoptar noves tecnologies i metodologies, i valorar tant l'impacte econòmic com el social dels seus projectes. El postgrau en Direcció de Projectes d'UManresa es posiciona a l'avantguarda d'aquestes tendències, preparant als professionals que estiguin disposats a adaptar-se i liderar amb visió.