Sector primari

Nealia, la tecnològica de Vall Companys que dissenya les granges del futur

L’spin-off de Vall Companys utilitza una explotació d’Alcarràs (Lleida) com a banc de proves per desenvolupar noves eines de gestió de les instal·lacions ramaderes. «La idea és que les tasques es puguin controlar des del mòbil, amb una mà», explica el seu responsable, Lluís Castarlenas

Nealia, la tecnològica de Vall Companys que dissenya les granges del futur

Jaume Sans

4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Vista des de fora la granja que Edu Hernández gestiona des de fa set anys al costat del camí de Montagut, a Alcarràs (Lleida), podria passar per una explotació a l’ús. Amb el seu sistema de desinfecció de vehicles a l’entrada, els seus diferents llibres de registre, tres naus amb capacitat per a unes 2.000 caps de bestiar porcí i una desena de dipòsits en què emmagatzema el pinso que els dona als seus porcs. 

Però si un es va fixant amb una mica més de detall, aquesta granja no és una més. A dalt d’aquestes sitges de pinso hi ha un petit aparell de color blanc que és una sonda amb làser que calcula quant aliment queda a l’interior i avisa quan fer la següent comanda. En els passadissos dins de les instal·lacions es veuen unes càmeres que prenen dades dels animals i extreuen informació sobre el seu ritme d’engreix. Hi ha, per descomptat, sensors d’humitat, temperatura i CO2 (com en altres explotacions), però aquí, a més, prenen dades de les condicions exteriors per poder anticipar-se en cas que arribi, per exemple, una tempesta.

Sensor de sorolls a l’interior de la granja 5.0 que Vall Conpanys té a Alcarràs (Lleida). /

Jaume Sans

Tots aquests dispositius converteixen aquesta granja d’Alcarràs en un exemple del que en uns anys serà, amb tota probabilitat, l’explotació ramadera del futur. És una granja 5.0, totalment digitalitzada, en què, primer el grup Vall Companys, i després el seu spin-off Nealia, estan provant com aplicar la tecnologia en el sector ramader i quines eines tecnològiques són necessàries per facilitar la gestió d’aquestes instal·lacions. La instal·lació, a la qual només es pot accedir sota estrictes normes d’higiene, es va posar en marxa a la tardor del 2018 i funciona com a banc de proves per als programes d’investigació, desenvolupament i innovació (R+D+I).

«La idea és que el granger pugui acabar controlant la major part de les tasques des del seu telèfon mòbil, amb una mà. Alguns són dispositius que ja estan implantats en altres granges i estan dissenyats perquè puguin funcionar sense necessitat que hi hagi cobertura convencional», explica Lluís Castarlenas, responsable de Nealia. De fet, les sondes de les sitges es troben ja en 2.759 explotacions de tot Espanya, hi ha un centenar de bàscules avícoles en funcionament i s’espera tancar aquest 2025 amb al voltant de 100 granges equipades amb el programa Nealia Farms, que facilita la gestió remota de la instal·lació ramadera, detalla Castarlenas.

Dispositiu de Nealia dalt d’una sitja de pinso de la granja 5.0 que Vall Companys té a Alcarràs (Lleida). /

Jaume Sans

L’empresa té en l’actualitat una plantilla de 13 persones, «però s’espera un creixement significatiu abans de final d’any», indica. Pendents encara del tancament comptable de l’exercici, l’empresa, que té poc més de dos anys d’antiguitat, preveu uns ingressos estimats d’uns 700.000 euros. «Abans formàvem part de l’estructura de Vall Companys, érem, per dir-ho així, el seu departament tecnològic. El 2023, la companyia va decidir crear una empresa pròpia per al desenvolupament d’aquests projectes», explica el seu responsable.

Els 13 treballadors de Nealia s’integren en tres equips, i cadascun s’ocupa de diferents programes. Un d'aquests està centrat, per exemple, en la creació d’un sistema de control del porc en explotacions d’engreix, amb un cost econòmic que resulti atractiu per al granger, «possiblement basat en visió artificial», apunta Casanellas. Paral·lelament, es treballa també l’adaptació de les tecnologies actuals a un altre tipus de granges, «com les de deslletament o les de mares», en les quals encara no s’aplica aquesta tecnologia. I de cara a un futur ja més llunyà, l’empresa explora la possibilitat de crear robots humanoides per introduir-los també en aquest sector.

«Aquí una de les claus és la formació», aporta el titular de la granja, Edu Hernández, que acompanya Castarlenas durant la visita. En un moment en què el sector ramader (i, per extensió, tot el sector primari) s’enfronta al debat del relleu generacional, «és fonamental que els joves que s’incorporin a aquesta feina sàpiguen que existeixen tecnologies com aquesta que facilitaran la seva tasca», afegeix l’amfitrió. «Però també és útil per a la gent gran, perquè els ho posa més fàcil», afirma Castarlenas.

Sota el paraigua de Vall Companys

Notícies relacionades

La granja 5.0 és el banc de proves en criança porcina del Grup Vall Companys, que equipara els ‘túnels del vent’ que es fan servir en aerodinàmica i velocitat. Fundada el 1956, Vall Companys és un grup agroalimentari de caràcter familiar, líder a Espanya, que factura més de 4.000 milions d’euros anuals.

La companyia es dedica a la producció farinera i càrnia a través de 47 companyies a tot Espanya i amb traçabilitat total des de l’inici de la cadena de valor. Està associat amb 2.600 granaders i genera més de 12.000 llocs de treball directes. El seu spin-off Nealia ha sigut guardonada recentment amb el premi Catalunya Impacta, que atorga el Cercle Tecnològic, per la seva aportació a la modernització, digitalització i implementació de la intel·ligència artificial més enllà d’entorns urbans.

Temes:

5G Ramaderia