El Periódico de Tarragona
Estratègia blava
L'economia blava desembarca a Tarragona: "Ha de ser el pilar del nostre futur"
Des de l'any passat, Tarragona impulsa la creació d'un grup local d'acció amb diversos agents del territori i aposta per l'“estratègia blava” per al desenvolupament econòmic i social
Economia Blava
Tarragona es fixa en l'economia blava. Des de l'any passat, la ciutat vol virar el rumb i apunta a el mar com una font d'oportunitats per al seu desenvolupament social i econòmic. L'Ajuntament, a través de la conselleria de Promoció Econòmica i Comerç, és l'encarregat de pilotar aquesta aposta per un nou concepte, el de l'economia blava, que busca en el mar, la costa i la platja una important font econòmica i una manera més eficient de gestionar els seus recursos.
“L'economia blava és un monstre en positiu en el què creiem fermament, Tarragona ha de mirar més al mar”, afirma la regidora de Promoció Econòmica i Comerç de l'Ajuntament, Montse Adan. Des de fa anys, molts agents econòmics i socials de la ciutat aposten pel sector de l'economia blava però va ser l'any passat quan el consistori va començar a capitanejar aquesta àrea amb la voluntat d'unir esforços i traçar un full de ruta.
Es va crear, primer, el Grup d’Acció Local Pesquer (GALP Costa Daurada) per a assimilar-se a altres zones més avançades en aquest sentit i en ell consten com a membres fundadors els ajuntaments de Cambrils, Calafell i Torredembarra, a més del de Tarragona, les confraries de pescadors d'aquests municipis, la federació territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona i l'entitat privada Compestar. L'objectiu del GALP és fomentar “el creixement, la inclusió social, l'ocupació i la mobilitat laboral” especialment en zones costaneres i dependents de la pesca i l'aqüicultura.
Aquests objectius bàsics són els que han de guiar, segons explica Adan, qualsevol acció relacionada amb l'economia blava o, en paraules de la consellera, l'“estratègia blava”. Avui dia, el següent pas del GALP és “establir les estratègies de gestió a l'hora d'aplicar els fons europeus” destinats a l'entorn marítim i pensar “com es trasllada al territori”.
Un altre element important és Tarragona Impulsa, que actua d'agent de desenvolupament local que s'encarrega exclusivament de l'economia blava, treballant amb les entitats, agents i administracions que havien avançat pel seu compte i les uneix sota una estratègia comuna. Precisament des de Tarragona Impulsa s'ha promogut el Pla d’Acció de Desenvolupament Socioeconòmic Local i Territorial, que mira al 2026 com a data límit per a funcionar plenament.
Notícies relacionadesDins de les accions previstes, Adan destaca les de formació i ocupació en què, a partir d'un diagnòstic de la situació a Tarragona, es van detectar algunes necessitats en aquest àmbit. Així, s'estan impulsant i realitzant cursos de formació adaptats als interessos i necessitats en el sector pesquer, mariner i nàutic amb l'objectiu de millorar l'ocupació.
D'aquesta manera, el concepte de l'economia blava entra de ple en el dia a dia de Tarragona i apareix com un gran objectiu de ciutat, que vol arribar a tots els sectors de la societat: el turisme, el patrimoni, la gastronomia, el comerç, la formació, la promoció... De moment, s'assenten les bases del que ha de ser l'aposta tarragonina per l'economia blava, amb l'ambició de "ser pionera” en aquest espai. En paraules de Adan, “el desenvolupament social i econòmic de Tarragona passa per la mar i l'economia blava ha de ser el pilar del futur de la nostra economia”.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia