El Periódico de Tarragona

Tarragona

Hostaleria

Tarragona posa límit a les terrasses dels bars: multes de fins a 3.000€ o la retirada de la llicència

El text considera tres graus de gravetat: infraccions lleus, greus i molt greus. Amb la nova proposta també es volen unificar tots els horaris de tancament

COMERÇ | Tarragona impulsarà la digitalització del seu comerç de proximitat: un de cada quatre no ven per internet

Terrazas en la plaça de la Font, una de las zonas más tensionadas por la acumulación de establecimientos hosteleros.

Terrazas en la plaça de la Font, una de las zonas más tensionadas por la acumulación de establecimientos hosteleros.

3
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

L'Ajuntament de Tarragona s'ha posat ferm amb les terrasses dels establiments d'hostaleria i vol començar a posar fre a la sensació de ciutat sense llei de la qual s'han queixat alguns veïns aquests últims mesos. Després de presentar l'Ordenança de Terrasses fa un mes, ara la regidoria de Comerç i la Guàrdia Urbana han presentat la proposta d'un reglament sancionador pensat per a donar-li compliment. El nou règim, en cas d'aprovar-se, tipifica les infraccions i els atribueix multes d'entre 100 i 3.000 euros per als establiments, en funció de la gravetat, o la retirada de la llicència per als casos més greus. No obstant això, com molt aviat el text proposat no estaria aprovat fins a finals d'any.

El règim sancionador proposat per l'Ajuntament, i que ara hauran de debatre els partits polítics, estableix tres nivells de gravetat de les infraccions: lleu, greu i molt greu, i els casos i circumstàncies que determinen cadascun d'ells. Cometre tres infraccions lleus comportaran una de greu, i tres de greus comportaran una de molt greu.

En aquest sentit, el reglament està pensat perquè les multes estiguin proporcionades en cada cas i tindran en compte diversos factors: si la terrassa o l'activitat comercial pertorben la normal convivència ciutadana, el descans dels veïns, la salubritat o l'ornament públic. Les sancions per infraccions lleus seran d'entre 100 i 750 €; per a les greus oscil·laran entre 750€ i 1.500 €; i per a les infraccions molt greus, la multa serà d'entre 1.500 i 3.000 €.

"El règim sancionador recull la possibilitat de sancionar allò que preocupa la ciutadania, ja que fins ara no ho podíem fer", reconeixia Manuel Vázquez, l'intendent de la Guàrdia Urbana de Tarragona. També s'introdueixen mesures sancionadores no econòmiques, com la retirada de la llicència o les mesures cautelars per a evitar la repetició de les infraccions. En cas de perdre la llicència, el responsable de l'establiment hauria de tornar a començar el procés per a aconseguir-la.

"Acabar amb la sensació d'impunitat"

A més del règim sancionador, l'Ajuntament també ha inclòs diverses novetats en l'Ordenança de Terrasses. D'una banda, es tindrà en compte el codi d'accessibilitat vigent. D'altra banda, es crearà una comissió tècnica encarregada del seguiment de la qüestió de les terrasses amb l'objectiu de resoldre els dubtes que generi l'ordenança en els casos no previstos. Aquesta comissió estarà formada per un tècnic, un jurista i personal de la Guàrdia Urbana.

Una altra mesura que preveu l'ordenança és la instal·lació d'una cèdula a l'exterior dels establiments perquè tant la Guàrdia Urbana com la ciutadania pugui comprovar les característiques de la terrassa. La Guàrdia Urbana assegura que necessitarà la contractació d'un nou tècnic encarregat de la gestió administrativa de les sancions, però no de més efectius, ja que ja compta amb una unitat d'inspecció administrativa.

"Sabem que aquest reglament no és fàcil, que no agradarà a tothom, però intentem que sigui l'ordenança de la convivència per a encaixar l'hostaleria i la ciutadania", explicava la regidora Comerç, Montse Adan, durant la presentació, que afegia que "no hi ha afany de persecució". Amb el nou règim sancionador es vol comptar amb les eines necessàries per al seguiment dels casos i es vol "acabar amb la sensació d'impunitat" d'alguns establiments.

Unificar els horaris

Notícies relacionades

Avui dia, la cosa que més preocupa el consistori i a la conselleria de Comerç és la disparitat d'horaris de tancament dels establiments d'hostaleria, a la mercè dels interessos comercials de cadascun. La nova ordenança preveu unificar els horaris de tots els locals de la ciutat en dos horaris: el d'hivern i el d'estiu. En general al llarg de tot l'any, de dilluns a dijous es tancarà a les 24h, i els divendres, dissabtes i vigílies de festius es tancarà a la 1 h de la matinada. Hi haurà règims especials per a Carnestoltes, Setmana Santa i Nadal. A l'estiu s'ampliarà l'horari des de l'1 de juny fins al 30 de setembre, i només els divendres, dissabtes i vigílies es podrà tancar fins a les 2 h de la matinada. 

El calendari

Després de la presentació del nou text, els grups municipals tenen fins al 13 de setembre per a fer esmenes, que s'inclouran en el redactat si es considera oportú. El consistori preveu portar el text final al ple, com molt aviat, al novembre, per a una aprovació inicial, que obriria un període d'al·legacions i conduiria a l'aprovació definitiva del text.