El Periódico de Tarragona

Tarragona

Festa Major

L'Arribada de l'Aigua, la diada castellera i la professó, plats forts de Sant Magí a Tarragona

Fins al dilluns 19 d'agost, la ciutat celebra els dies més intensos de la seva festa major petita 

CASTELLS | Un estudi pioner mesurarà la calor màxima a la que se sotmeten els castellers durant les diades a Catalunya

Los Portants de lAigua de Sant Magí, de Tarragona.

Los Portants de lAigua de Sant Magí, de Tarragona.

3
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Arriben els dies més intensos de Sant Magí a Tarragona, les festes majors petites de la ciutat. Des de divendres passat Tarragona està plena de festa i de celebració, però aquest dijous 15 d'agost començaran els dies més intensos de Sant Magí, amb molts actes tradicionals i protocol·laris que tindran en el cap de setmana i el dilluns 19 d'agost el punt culminant d'aquestes festes. Destaquen, com és habitual, l'arribada dels Portants de l'Aigua, amb carros i cavalls, la diada castellera de Sant Magí i la tradicional processó que passejarà pels carrers de la Part Alta i tancarà les festes.

El dijous 15 d'agost, festivitat de la Verge de l'Asunción i, a Tarragona, un dia especial, hi haurà la ja habitual Enramada (10 h) al carrer de Sant Magí, per part de la Moixiganga de Tarragona, que decorarà el carrer i la imatge del sant. Aquest 2024 es compliran 25 anys de la recuperació de la Moixiganga de Tarragona. A la mateixa hora tindrà lloc la Travessa d'Andròmines a la platja del Miracle, organitzada per la Fundació Alverna i amb un públic familiar.

El divendres 16 serà el torn del Esbart Dansaire de Tarragona, que portarà el tradicional Ball Pla de Sant Magí (20 h) just al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya (Conca de Barberà). En aquesta ocasió, els Portants de l'Aigua han convidat al grup tarragoní perquè la dansa del desaparegut mestre Jaume Guasch es representi per primera vegada davant el santuari de Sant Magí. Això serà la vigília de l'inici del camí de retorn dels Portants fins a Tarragona. Per part seva, els Xiquets de Tarragona inauguren una exposició de record de l'històric 2 de 9 amb folre i manilles que van descarregar a la diada de Sant Magí de 2014: al pati de Jaume I de l'Ajuntament a partir de les 19.30 h.

Ja dins del cap de setmana, el dissabte 17 a primera hora sortiran els carros i cavalls dels Portants de l'Aigua des de Sant Magí de la Brufaganya, que es diu que portaran l'aigua miraculosa del patró tarragoní des del santuari fins a la capital. Del cap de setmana també destaquen les diferents revetlles i concerts previstos a les nits del divendres i el dissabte.

Notícies relacionades

El diumenge serà el torn del primer dels plats forts de la celebració. A primera hora de la tarda està prevista l'entrada de l'aigua de Sant Magí a la ciutat amb els carros i cavalls, després de creuar més de 60 quilòmetres en dos dies. Els Portants arribaran a la plaça de la Font a les 19h, on els esperarà el Seguici de Sant Magí, format pels gegants, els capgrossos i els balls de bastons, i un nombrós públic. A partir d'allí s'iniciarà la pujada cap al Portal del Carro, darrere de la Catedral de Tarragona. Ja a la nit, hi haurà les revetlles més importants de Sant Magí en la plaça del Rei, primer amb una opció familiar (21 h) i després amb la versió adaptada de la Revetlla il·luminada (23.30 h), que substitueix l'antiga festa de l'aigua.

Ja el dilluns 19 d'agost, dia de Sant Magí, destaquen les matinadas (7 h) donis de la plaça de la Font, i la diada castellera de Sant Magí (12 h), amb la participació de les quatre colles castelleres de la ciutat de Tarragona en la mítica plaça dels Cols. S'esperen les millors estructures per part de les quatre agrupacions en un dels seus dies més importants. A la tarda hi haurà la sentida processó amb el Seguici de Sant Magí, a partir de les 19 h des de la plaça de la Font, que acabarà en el Portal del Carro amb la salutació a la imatge del sant i els pilars caminant de les colles castelleres. Amb això, la petita imatge del patró tornarà a la seva capella del Portal del Carro fins a l'any que ve.