El Periódico de Tarragona

Tarragona

Vinculat a la ZBE

Pas endavant per a la futura ZBE de Reus amb l'adjudicació del seu portal web

La implantació del projecte compta amb fons Next Generation i un ajuts als ens locals de la Generalitat de Catalunya

ZBE | Tarragona presenta la seva Zona de Baixes Emissions per aprovar-la a finals d'aquest 2024

Avinguda de Tarragona a Reus.

Avinguda de Tarragona a Reus.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament de Reus ha adjudicat el contracte de subministrament, desenvolupament i implantació d'un nou portal web i sistema d'informació geogràfica vinculat a la futura zona de baixes emissions (ZBE) a l'empresa Infraplan Geospatial SL, per un import de 68.782,38 euros. El projecte s'emmarca en el desplegament del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible i la Zona de Baixes Emissions, amb l’objectiu d'oferir a la ciutadania informació sobre la mobilitat, com l’estat del trànsit, la qualitat de l’aire i la contaminació acústica.

El Portal de Mobilitat s’emmarca en desplegament de la futura ZBE, que té com a objectius la millora de la salut de les persones gràcies a la reducció del trànsit rodat, la millora de la qualitat de l’aire amb la reducció d’emissió de partícules nocives, la reducció de la contaminació acústica i la mitigació del canvi climàtic. El portal web i el sistema d’informació geogràfica hauran de poder mostrar de manera clara a la ciutadania les dades obtingudes de tots els sensors i càmeres de mobilitat que s'instal·lin a la via pública.

Així, en relació a la mobilitat i la circulació, s’oferirà coordinadament, entre altres, les següents informacions (algunes ja es mostren actualment al Geoportal Reus): estat del trànsit, càmeres de trànsit, càmeres panoràmiques, sensors de soroll, de contaminació i de temperatura, ubicació i àmbit de la ZBE i de la zona d'accés restringit al centre urbà, ubicació dels parquímetres, de les places d'aparcament per a motocicletes, bicicletes, parades de taxis, per a persones amb mobilitat reduïda, de càrrega i descàrrega i de recàrrega de vehicles elèctrics, trams de carrils bici, aparcaments de zones blanques i regulades.

Notícies relacionades

Igualment, en relació la qualitat ambiental i d’altres, s’oferirà informació, mapes temàtics i taules gràfiques, resultat de l'explotació de la informació rebuda dels diferents sensors i dades: mapa d’emissions en temps real, per dia, mes, etc; mapa de soroll en temps real, per dia, mes, etc; i taules gràfiques amb indicadors qualitat (aire, contaminació, pressió atmosfèrica, temperatura). A més, el Portal de Mobilitat haurà d’incloure notícies sobre mobilitat, informació sobre el trànsit, l’enllaç als tràmits administratius vinculats a la mobilitat, indicadors sobre la qualitat de l’aire i la contaminació acústica i incidències en la mobilitat, entre d'altres elements.

Implantació i fons Next Generation

Amb el projecte, l’Ajuntament de Reus avança en el compliment de la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. La implantació i desplegament del projecte compta amb finançament Next Generation de la Unió Europea, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; així com amb un dels ajuts als ens locals per a actuacions de disseny i implantació de zones de Baixes Emissions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.