El Periódico de Tarragona

Tarragona

Economia blava

El Port de Tarragona vol tenir el seu propi 'Silicon Valley' de l'economia blava

Uns 2.500 m² d'instal·lacions buides del Port Esportiu seran reformats i destinats a rebre empreses i projectes relacionats amb el mar

ECONOMIA BLAVA | L'economia blava desembarca a Tarragona: "Ha de ser el pilar del nostre futur"

PORT DE TARRAGONA | Santiago Castellà serà el nou president de l'Autoritat Portuària de Tarragona

Responsables de las tres partes del acuerdo.

Responsables de las tres partes del acuerdo.

2
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

El Port de Tarragona, el Club Nàutic de Tarragona i APPORTT han signat un conveni per a cedir la comercialització de 14 locals comercials situats en el Port Esportiu amb l'objectiu de captar empreses, 'startups' i projectes relacionats amb l'economia blava. Aquests catorze locals, d'entre 100 i 350 m², sumen una superfície total de 2.475 m². La voluntat de l'acord, segons han apuntat els responsables de les parts, és l'atracció del talent i de les empreses de sectors econòmics innovadors, alhora que es vol aprofitar les instal·lacions actualment lliures del Port Esportiu de Tarragona.

L'acord, signat per l'Agrupació per a la Promoció del Port de Tarragona (APPORTT) i el Club Nàutic, compta amb el suport de l'Autoritat Portuària i cerca "contribuir a desenvolupar un mecanisme de cooperació per a atreure empreses que ocupin els locals comercials", ha dit Saül Garreta, president del Port, en el primer acte públic des que es coneix el nom del seu successor. Aquests catorze locals són instal·lacions situades al Port Esportiu que anteriorment havien tingut un ús d'oci i restauració però que actualment estan buits. "L'oci ha tingut el seu moment en la façana marítima i ara volem donar un impuls a l'economia blava; esperem que això sigui la llavor contra el canvi climàtic i per a aconseguir més llocs de treball", explicava Garreta.

Pas a pas

Ara, el primer pas després de la signatura és adequar els espais a nivell corporatiu i començar a tancar col·laboracions amb empreses i projectes que vulguin instal·lar-se en el Port Esportiu. Un objectiu per al qual no es posen una data límit però que esperen veure en marxa "en un any". Un any, de fet, és el període de cessió que s'ha signat, sempre renovable si totes les parts hi estan interessades. Marc Roca, gerent d'APPORTT, assegura que ja hi ha "marques interessades" en la proposta, totes relacionades amb l'economia blava. Ara falta veure si el projecte encaixa en les noves oficines projectades.

Notícies relacionades

La signatura entre les entitats és un impuls al projecte 'Blue Innovation Hub' que ja compta amb altres instal·lacions de la seu institucional de l'Autoritat Portuària i que realitza accions de 'venture building', serveis d'innovació, jornades de 'networking', formació i difusió. Així, la posada en marxa tindrà la vocació de ser "el 'Silicon Valley' de l'economia blava a Tarragona", en paraules de Roca. "Es tracta de col·laborar amb els actors del territori per a aconseguir un impuls col·lectiu, el benefici revertirà al cent per cent en el projecte", ha dit el gerent d'APPORTT. Per la seva part, la presidenta del Club Nàutic, Andrea Mazzanti, s'ha mostrat satisfeta del contracte de cessió i ha realçat les excel·lències de Tarragona com a ciutat mediterrània, atractiva i idònia per a tota mena de projectes de l'economia blava.

Què és l'economia blava?

L'economia blava és un concepte recent que engloba totes aquestes activitats econòmiques que es desenvolupen en el medi marí o que se serveixen dels seus recursos, i que ho fan d'un mode sostenible, net i responsable. Segons apunta el Port de Tarragona, aquest sector econòmic dona l'oportunitat d'atreure talent i empreses en una àmplia gamma d'activitats com la pesca, les energies renovables, el turisme, el transport marítim, la gestió de residus i la generació de combustibles nets, entre altres.