El Periódico de Tarragona

Tarragona

Cultura popular

Santa Tecla 2024: actes i novetats de la Festa Major de Tarragona, del 13 al 24 de setembre

Gairebé 500 actes amb protagonisme per les entitats culturals i populars i amb diverses novetats

SANTA TECLA | La Baixada de l'Àliga protagonitza la imatge de les festes de Santa Tecla de Tarragona

Baixada de lÀliga, en una imagen de archivo

Baixada de lÀliga, en una imagen de archivo

2
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

El setembre, a Tarragona, és sinònim de festa major. Santa Tecla arriba amb la tornada del curs escolar i ho fa, enguany, amb gairebé 500 actes repartits del 13 al 24 de setembre i pensats per a tots els gustos, edats i diversitats. Un programa complet que l'ajuntament i les entitats han fet públic aquest dilluns i que els darrers dies viurà, com és tradicional, els moments més sentits i esperats de l'any pels tarragonins.

Diverses novetats entren enguany com a propostes amb voluntat de ser definitives: des de l'habilitació d'un carrer 'silenciós' per a persones amb sensibilitat acústica fins a la voluntat d'esponjar els actes més multitudinaris i fer-los arribar als barris de la ciutat. "L'objectiu és que tothom pugui gaudir la festa", ha dit la consellera de Cultura i Festes, Sandra Ramos. Els noms propis aquest any seran el de l'activista de les persones amb discapacitat Romà Solé, perpetuador de les festes, i la periodista Griselda Pastor, que serà la pregonera.

Novetats d'aquesta Santa Tecla

La voluntat de fer arribar la festa a tothom arriba enguany en forma d'espai reservat al silenci, pensat per a les persones amb sensibilitat acústica. El carrer Santa Anna de la Part Alta, punt neuràlgic de les festes, serà un tram silenciós, on els elements festius reduiran els sons i no s'utilitzarà pirotècnia. Una altra novetat és el concert el dia 21 a l'Anella Mediterrània, amb Mushkaa i Figa Flawas, una proposta que vol ser una alternativa a la Baixada de l'Àliga, l'acte més multitudinari de les festes, que atrau desenes de milers de persones en una sola nit pels carrers del centre històric. Una Baixada que, per primera vegada, serà retransmesa en directe per TV3.

Notícies relacionades

Sense deixar el capítol musical, les veus femenines de Les que Faltaband i el grup de versions Coco protagonitzaran la nit de la revetlla del 22 al 23 de setembre, coneguda com L'Empalmada. Altres propostes són el concert d'Estopa, el dissabte 14 i ja amb les entrades exhaurides, o l'espectacle infantil d'El Pot Petit.

Els més tradicionals

Les tres diades castelleres centraran l'atenció els dies 15, 23 i 24 amb actuacions d'alt nivell que atrauran a la ciutat grans colles com la Vella de Valls i els Castellers de Vilafranca, i amb les quatre colles de Tarragona com a protagonistes de les diades patronals. El dia 24 serà el torn dels pilars caminant, la singular tradició de portar un pilar de quatre des de les escales de la Catedral fins al balcó de l'Ajuntament. Ja per cloure les festes, el calendari més tradicional marcarà el Seguici del dia 22 i la professó del dia de Santa Tecla, el 23 de setembre. La festa major major gran de la ciutat tancarà el dia 24 a la tarda amb el Correfoc a la Rambla Nova i els habituals focs artificials.