El Periódico de Tarragona

Tarragona

Manifestació independentista

Diada a Tarragona: 3.000 persones demanen millors infraestructures entre crits d'"independència”

La Guàrdia Urbana xifra en 2.800 persones la manifestació, mentre que l'organització l'eleva a més de 5.000

Miles de independentistas en la manifestación de esta Diada en Tarragona.

Miles de independentistas en la manifestación de esta Diada en Tarragona.

3
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Menys gent, "desencant", "emprenyament"... però amb la mateixa intensitat de les últimes edicions, almenys, per als que hi eren. Des de l'any 2016 que una manifestació independentista de l'11 de setembre no passava per Tarragona i aquest 2024 ho ha tornat a fer en aquesta edició de 2024. Segons la Guàrdia Urbana, unes 2.800 persones, i segons l'organització, unes 5.000, han participat en una manifestació que ha travessat el centre de la ciutat pel seu carrer més important, la Rambla Nova, i que tenia a Tarragona un dels cinc focus d'atenció. Els altres eren a Tortosa, Lleida, Girona i Barcelona.

Entre crits d'"independència", de "Països Catalans" i en contra del president de la Generalitat, Salvador Illa, la manifestació descentralitzada apostava per un lema territorial: "Per unes infraestructures decents, independència". La manifestació ha sortit del passeig dels Palmeres gairebé a dos quarts de cinc de la tarda, davant una icona de la ciutat com és el Balcó del Mediterrani, ja amb centenars de persones. Entre joves i grans, la majoria amb la samarreta oficial d'edició, i moltes banderes independentistes. La comitiva, cada vegada amb més gent, ha passat per sota de l'estàtua de Roger de Llúria i s'ha dirigit, amb una marxa lenta, fins al punt de trobada, l'estàtua dels 'Despullats', símbol de la resistència de la ciutat davant els francesos en 1811.

L'ambient, encara que sorollós, no era el de les grans manifestacions a Barcelona, ni en l'última que es recorda en la Rambla Nova, en 2016. Lemes, molts, però seguits sempre pels mateixos i de metxa curta. Al ser una marxa lenta la manifestació ha transmès un cert cansament, que no ajudava a sumar a les persones que s'ho miraven des dels carrers laterals.

Al llarg del recorregut, que ha transcorregut per la coca central de la Rambla i sense arribar a ocupar les calçades laterals, s'han sentit crits a favor de l'expresident Carles Puigdemont, amb pocs cartells -només s'han aparença els que ha repartit l'organització, al cap de la manifestació. Una multitud que estava encapçalada pels representants de les organitzacions convocants, alguns polítics locals i el pallasso Jordi Pesarrodona.

"Ara som la revolució dels indignats"

Cap a les 16:45h el cap de la manifestació ha arribat al punt de trobada, on esperaven una pantalla gran, un escenari i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que ha alçat un 'pilar de quatre' amb una estelada, sent molt aplaudit pels assistents. En l'escenari, el pallasso Jordi Pesarrodona ha pres la paraula per a pronunciar un discurs molt desafiador: "Comencem a desobeir perquè sense desobediència no hi haurà independència", ha dit.

Notícies relacionades

Pesarrodona ha exigit unitat als partits independentistes, un missatge que ja és habitual en les demostracions independentistes, i ha reconegut un cert "desencant i emprenyament" dels sobiranistes cap als polítics, però que, no obstant això, la Rambla estava "plena". "Seguim aquí però la revolució dels somriures s'ha acabat, ara som la revolució dels indignats; ja no sortirem amb un lliri a la mà, sinó amb un cactus, que punxa", ha cridat Pesarrodona. Unes paraules que han estat llargament aplaudides.

Després d'una breu intervenció de l'economista i professor Eduard Gracia en la qual ha denunciat la "situació pejorativa" de les infraestructures de transport i comunicacions, especialment a les comarques de Tarragona, s'ha connectat en directe amb la manifestació a Barcelona en el moment de la lectura del manifest. Lluís Llach, president de l'ANC, ha estat un dels més escoltats i aplaudits, d'entre els que han llegit el text. Cap a les 18h, ja amb la manifestació arribant a la seva fi, la gent ha abandonat gradualment la concentració i les estelades i el color verd han desaparegut de la Rambla Nova de Tarragona.