El Periódico de Tarragona

Tarragona

Festa Major

Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?

Del 13 al 24 de setembre, onze dies amb gairebé 500 actes per celebrar la festa major de Tarragona

SANTA TECLA 2024 | Santa Tecla 2024: actes i novetats de la Festa Major de Tarragona, del 13 al 24 de setembre

Santa Tecla a Tarragona, una festa multitudinària.

Santa Tecla a Tarragona, una festa multitudinària.

4
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Del 13 al 24 de setembre torna la major festa de Tarragona, Santa Tecla. Onze dies amb gairebé 500 actes que inundaran la ciutat de gent, música, colors i festa, però sobretot de tradició i de cultura popular. Els actes més multitudinaris, com les diades castelleres, la professó, el Correfoc o la coneguda Baixada de l'Àliga, esperen aplegar desenes de milers de persones d'arreu de Catalunya, mentre que l'oferta s'amplia a incomptables vermuts durant el cap de setmana, exposicions i molts actes populars, familiars i pensats per a tots els públics. Tot el programa es pot consultar aquí.

Una de les novetats més importants aquest any serà el carrer del silenci, pensat per a les persones amb sensibilitat acústica, ubicat al carrer Santa Anna, en plena Part Alta de la ciutat. Per allà, el Seguici Popular hi passarà reduint els sons i la pirotècnia, fent-lo accessible a tothom. Una altra novetat és la programació d'un gran concert la nit de la Baixada de l'Àliga a l'Anella Mediterrània, per ajudar a esponjar els carrers de la Part Alta. Una Baixada, per cert, que serà retransmesa per TV3 en directe per primera vegada.

Primer cap de setmana: protagonisme dels castells

Divendres 13, amb la tradicional Crida, començaran les festes oficialment, amb el discurs de l'alcalde, Rubén Viñuales, des del balcó de l'Ajuntament. Es nomenarà el Perpetuador de les Festes, enguany a l'activista pels drets de les persones amb diversitat, Romà Solé, i s'homenatjarà els Teclers i Tecleres d'Honor, totes aquelles persones que porten 25 anys en alguna entitat. Dissabte 14 de setembre hi ha prevista la marató de donació de sang, la nit del patrimoni i el gran concert, que protagonitzarà Estopa a l'Anella Mediterrània. Abans, però, haurà estat el torn de la 40a Mostra de Folklore Viu, enguany dedicada als 25 anys del Ball de Pastorets i amb una mostra de balls del Camp de Tarragona, Barcelona i València.

Tot plegat portarà a diumenge, amb la diada castellera de Santa Tecla - el Primer Diumenge de Festes, que preveu omplir de públic la plaça de la font Hi prendran part dues de les colles castelleres tarragonines, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Tarragona, i dues de les colles en millor estat de forma, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. És per això que s'hi esperen els castells més difícils de Gamma Extra i la gamma de 9 pisos i un espectacle d'alta volada. Diumenge al vespre hi haurà el concert familiar.

Els dies dels més petits

Entre el dilluns 16 i el divendres 20 serà el torn dels més petits de la festa. Primer, en horari escolar, els diversos elements del Seguici visitaran les escoles de Tarragona per portar les festes entre els alumnes. I el dijous 19 de setembre, la versió infantil del Seguici farà el seu habitual lluïment amb la Santa Tecla petita. Una festa infantil que s'allarga per davant, el dia 18 amb la versió petita de la Baixada de l'Àliga, i per darrere, el dia 20 amb el Correfoc petit. Tot pensat perquè els més menuts de la ciutat puguin gaudir igual que els grans i fomentar, d'aquesta manera, l'afició per la festa major.

Del 20 al 24: la seqüència ritual

Els darrers dies de les festes de Santa Tecla són sempre els més intensos, esperats i multitudinaris. Pels seus actes tradicionals, són coneguts com la seqüència ritual, que comença el 20 de setembre amb el Retaule de Santa Tecla, una representació mística i genial que es fa a l'interior de la Catedral i que explica la vida i martiri de la patrona tarragonina. Aquest és un dels actes que s'ha de veure com a mínim un cop a la vida, tant si s'és de fora com de la ciutat. Ja el dia 21 serà el torn del Pregó, pronunciat per la periodista Griselda Pastor i que convidarà tothom a guadir dels millors dies de la festa, i de l'Arrencada dels Gegants, amb la participació de tots els gegants de Tarragona. La nit del 21 al 22 hi haurà la Baixada de l'Àliga, retransmesa enguany per TV3, i amb una altíssima participació que fa recomanable extremar les precaucions de seguretat.

Notícies relacionades

El 22 de setembre, dia de la vigília, destaquen l'Entrada de músics, les representacions del Ball parlat de Dames i Vells i de tots els balls populars i, en especial, la primera de les tres sortides al complet del Seguici Popular, ja a la tarda. A la nit hi ha una programació especial que s'allarga fins ben entrada la matinada per celebrar el que es coneix com L'Empalmada.

Ja el dia 23, dia de Santa Tecla, Tarragona es vestirà amb les seves millors gales per celebrar, al matí, l'Ofici solemne dedicat a la patrona i, al migdia, la diada castellera de Santa Tecla, amb les quatre colles de la ciutat. A la tarda serà el torn de la professó amb el Seguici i, al vespre, l'acte més especial i esperat de tots: l'Entrada del Braç de Santa Tecla a la Catedral, quan els tarragonins i tarragonines s'acomiadaran de la seva patrona fins l'any següent. El dia 24, dia de la Mercè, els castells tornaran a agafar el protagonisme amb els famosos pilars caminant, que han d'anar des dels peus de la Catedral fins a l'Ajuntament. Finalment, el Correfoc, amb la participació dels elements de foc de Tarragona i de fora, tancarà els onze intensos dies de Santa Tecla a Tarragona.

Temes:

Tarragona