El Periódico de Tarragona

Tarragona

Festa Major

Tarragona escalfa els motors de la festa major amb la versió infantil de Santa Tecla

Els infants de la ciutat seran els protagonistes dels propers dies amb actes com la Baixadeta, la Cercavila i el Correfoc Petit

SANTA TECLA TGN | Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?

La Baixadeta, amb els Gegants Vells petits.

La Baixadeta, amb els Gegants Vells petits. / Ajuntament de Tarragona

3
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

A Tarragona arriba el torn dels més petits. A partir de dimecres torna la Santa Tecla Petita, omplint els carrers de nens i nenes, com a veritables protagonistes d’aquests dies de festa. La Santa Tecla petita, amb més de dues dècades a les espatlles, busca ser un espai pels infants i joves de la festa major en què nens i nenes esdevenen els responsables de les entitats petites i surten al carrer de la mateixa manera que ho fan els adults. És una fórmula d'èxit per apropar la cultura popular i tradicional als menuts i que aconsegueix crear l'afició des de ben petits, una afició que mantindran de grans. Dins de la mateixa lògica hi ha la Santa Tecla a les Escoles que, des de divendres passat, porta elements del Seguici Popular als centres educatius de tota la ciutat i fent que sigui accessible per a tothom.

La Baixadeta serà un dels actes més esperats de tot, el dimecres 18 a partir de les 18:30h des del Pla de la Seu. Hi participen la versió petita de molts dels elements del Seguici Popular: l’Aligueta, la Mulasseta, el Lleonet, els Gegants Moros Petits, els Negritos Petits, els Gegants Vells Petits i la Cucafereta. Els més petits i petites podran portar els elements de Seguici sense ser-ne els portadors oficials des de la Catedral i fins a la plaça de la Font.

El carrer del silenci, la gran novetat

L’endemà dijous serà el torn de La Cercavila, amb La Santa Tecla Petita al complert i que comptarà amb l’estrena del Carrer del Silenci. Hi participaran tots els elements petits de la festa major i voldrà ser un reflex fidel dels dies més intensos dels adults, on la Cercavila pren una gran importància. Una estona abans, a les 17.30 h i des de la plaça de les Cols, però, donaran el tret de sortida els Primers versots i parlaments dels balls parlats petits, del Ball d’en Serrallonga i del Ball de Pastorets petits i l’Escapada del Ball de Cossis Petit i el Ball de Gitanes Petit, a les 18 h a Corsini.

El carrer Santa Anna és precisament la gran novetat d'enguany, amb el Carrer del Silenci. Aquest vol ser un espai tranquil, sense ús de pirotècnia i on tots els sons i músiques evolucionaran de manera més silenciosa, i que per tant estarà adaptat a les persones amb diversitat funcional i hipersensibilitats sensorials. Així mateix la plaça de l’Esperidió estarà reservada per a persones amb mobilitat reduïda. Des de les entitats que ho han proposat, les festives i l’Ajuntament, es demana respecte per al compliment d’aquesta iniciativa, ja que s'espera poder fer una festa per a tothom.

Notícies relacionades

I, com no podria ser d'una altra manera, el divendres 20 de setembre serà el torn del Correfoc Petit. A partir de les 19.30h al Balcó del Mediterrani i fins a la plaça Corsini, els més petits i petites podran tornar a gaudir de les maces dels diablets i les varetes de les bèsties petites plenes de carretilles. Els grups recorreran la Rambla Nova fins a arribar a la plaça Corsini per fer-hi una carretillada de lluïment. Un cop hagin arribat tots els grups, encendran una carretillada conjunta final. Hi participen el Ball de Diables Petit, el Drac Petit, el Bou Petit, la Vibrieta i el Griu Petit. I també, com a grups convidats, el Ball de Diables Petit de Valls, el Ball de Diables Petit del Morell, el Cabrot Petit del Vendrell i el Drac de la Geltrú Petit.

Un cop acabats els actes tradicionals de la Santa Tecla petita serà el torn de la gran, amb els elements i ritual habituals. Del 20 al 24 de setembre, la seqüència de festes omplirà la ciutat amb els actes més multitudinaris, entre els quals, destaca la Baixada de l'Àliga, les diades castelleres i la professó de Santa Tecla, el 23 de setembre a la tarda.