El Periódico de Tarragona

Tarragona

Teatre

Tarragona reinterpreta el clàssic dels Pastorets de Folch i Torres: tindrà una Satanàs dona

També canviarà la figura protagonista de Lluquet, l'amic inseparable de Rovelló, que passarà a ser Llúcia i estarà casada amb Isabeló

PROGRAMA TGN | Tarragona es prepara per a un Nadal més actiu, amb 200 propostes i més il·luminació que mai

Representación de Els Pastorets de La Golfa, las pasadas Navidades.

Representación de Els Pastorets de La Golfa, las pasadas Navidades. / La Golfa

4
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Els clàssics hi són per a actualitzar-los, i la tradició també. Aquest Nadal, Tarragona estrenarà una renovada versió de la clàssica obra del teatre català, 'Els Pastorets', amb importants novetats a l'elenc: per primera vegada, dos dels quatre protagonistes de l'obra seran personatges dones. Lluquet i Satanàs seran no només interpretades aquesta vegada per actrius sinó que, a més, ho faran amb un paper cent per cent femení: Satanàs serà la diablessa més poderosa de l'Infern i la nova Llúcia estarà casada, com mana l'obra de Folch i Torres, amb Isabeló. I tot això, sense deixar la crítica, la sàtira i l'humor tan característics de la companyia que els representa, La Golfa. Els passis seran el 27 i el 28 de desembre al Teatre Tarragona i les entrades ja estan a la venda.

La companyia tarragonina La Golfa, a punt de complir quatre dècades als escenaris, vol mantenir la tradició nadalenca d'oferir la seva particular versió dels Pastorets, la mítica obra de Josep Maria Folch i Torres. Amb un clar accent tarragoní en el guió i el llenguatge, aquesta representació s'ha consolidat al calendari nadalenc de Tarragona com una proposta crítica i humorística on Lluquet i Rovelló es traslladen a un escenari imaginari amb el Pont del Diable de Tarragona de fons. "La sàtira és la nostra essència i no pot faltar per Nadal", apunten des de la companyia teatral.

Satanàs i Llúcia, ara en femení

El canvi més inesperat és, probablement, el del gènere de Satanàs i Lluquet. Mentre el primer mantindrà el nom "perquè els diables no tenen un gènere definit", el segon passarà a dir-se Llúcia, més d'acord amb la seva nova personalitat. Cristina Artacho i Júlia Abelló són les dues actrius de La Golfa que encarnaran Satanàs i Llúcia, respectivament, la qual cosa es prenen com un repte particular: "La intenció és que l'obra estigui més actualitzada que mai, que l'espectador s'identifiqui amb ella; juguem a donar-li un sentit a l'obra més enllà de ser un clàssic que coneix tothom", explica Abelló. Per la seva part, Artacho apunta que "Satanàs és el personatge amb més poder dels Pastorets i això és un element important, però en el desenvolupament de l'obra no canvia res".

Rovelló y Llúcia, protagonistes de la nova versió dels Pastorets de La Golfa, esperant el tren. /

La Golfa

Des de La Golfa, que s'identifica sempre amb "la renovació, l'actualització i la reinterpretació de l'obra", s'han pres el canvi com "un deure molt meditat". Per començar, és Lluquet, el personatge alegre, valent i simpàtic, qui passa a ser una dona, i no pas Rovelló, el poruc; mentre que en el cas dels diables Satanàs i Llucifer, ho acaba sent el primer, el més dolent de tots. "Érem conscients que triar un personatge o un altre donaria missatges diferents i canviaria els rols de poder", diuen des de la companyia. En el cas de Llúcia, que a l'obra original està casada amb Isabeló, han mantingut la relació convertint-la en homosexual: "Ens hem arribat a plantejar que Isabeló fos un home però no hagués tingut sentit canviar un altre personatge només per mantenir la relació entre un home i una dona", diu Artacho.

L'artífex de tot això és la dramaturga tarragonina Avril Martínez Blasco, que explica el procés de "llegir molt i prendre consciència dels balls parlats, singulars de la cultura popular del Camp de Tarragona". "Als Pastorets no hi ha gaires personatges femenins, i els pocs que hi ha no tenen importància narrativa; per canviar això ho hem fet amb una nova obra amb un sentit general i lògic", explica la dramaturga. Un altre element a tenir en compte és "l'argot tarragoní", amb paraules pròpies i particularitats que són una mica diferents del català central: "El parlen els personatges però perquè està escrit al guió, és una manera de posar-lo en valor", destaca Martínez. Es tracta, sens dubte, de la versió més tarragonitzada dels Pastorets.

Sense deixar la crítica ni la sàtira

Notícies relacionades

Aquell que vagi aquest Nadal a veure La Golfa és un públic fidel i "que ja sap a què va". Les ganes de riure i de criticar-ho tot han portat la companyia a parlar en aquesta ocasió d'un tema estrella: Renfe. "Sempre tenim l'Infern com un espai per a fer crítica i parlarem d'allò que ens interessa; treurem temes com els retards i el caos ferroviari, el turisme massificat, els lloguers impagables i alguna brometa a la cultura popular de Reus", assenyala Abelló, sense voler deixar anar cap espòiler. "Si algú s'ofèn no és el nostre problema, serà el seu, no ens preocupa en absolut", apunten les actrius i la dramaturga.

Els dies 27 i 28 de desembre, a partir de les 18.30 hores, al Teatre Tarragona, serà l'oportunitat per veure aquesta particular versió dels Pastorets, dirigida per Toni Guillemat però amb un treball en equip de tota la companyia i les entrades de la qual ja es poden adquirir en línia. Serà una de les dues representacions de la clàssica obra catalana, al costat dels Pastorets de la Salle, amb una versió més tradicional.