Adolescents i noves tecnologies
Pròxim destí, Snapchat
Els nois aprofiten el desconeixement dels adults per disfrutar d'aquesta i altres eines digitals en llibertat
La majoria fa un ús responsable de l'aplicació
Complicitat 8 La Berta consulta continguts al seu telèfon amb els seus amics Adrià (esquerra) i Sergi. /
A penes poden contenir el riure quan senten l'alè virtual dels adults en el seu voluntariós esforç per adaptar-se al vertiginós ritme de les noves tecnologies. Un gest de complicitat digital que serveix als adolescents per acomodar la seva realitat a una distància més que prudencial del món adult. Quan els grans arribin, quan creguin que controlen l'entorn, els joves ja estaran explorant un nou univers virtual.
Snapchat no n'és l'excepció. Però, de moment, els nois encara s'aprofiten que la majoria de pares segueixen ancorats a Facebook, o a Tuenti, o preguntant-se potser si el seu fill està enganxat a les preguntes indiscretes d'Ask.fm. I no, això ja és prehistòria per a ells. Ara el que es porta és la missatgeria efímera. I encara els queda recorregut, marge de sobres per disfrutar-la.
Aquest afany per l'exclusivitat, per marcar terreny, no és sinònim d'obscurantisme ni de pràctiques de (excessiu) risc en la majoria d'ocasions. A vegades tot és molt més senzill. «M'agrada Snapchat perquè la foto desapareix si no t'agrada com has quedat en un selfie [un autoretrat], per exemple. Ni te'n preocupes, perquè durarà 10 segons lluny del teu mòbil», explica la Mariona, de 15 anys i estudiant de 4t d'ESO a Barcelona.
L'anàlisi és calcat al que fa la Berta, d'aquesta mateixa edat, i que es fixa en els usos pràctics d'aquesta aplicació que més preocupen les adolescents. «Quan surts guapa en una imatge, aprofites per guardar-la i fins i tot pots penjar-la a Facebook», explica. «És la primera aplicació que no guarda l'arxiu d'imatge si tu no ho vols, o si no hi ha captura, és clar. Per això ha agafat fama tan ràpid», exposa.
Més èxit entre elles
Per trobar les primeres diferències n'hi ha prou de distingir entre ells i elles. «Amb les noies hi ha més fotos de grup, ens agrada més passar-les quan estem de compres, o maquillant-nos. Tot el que sigui presumir», admet la Berta entre rialles. ¿I els nois? «Als nois els agrada treure la imatge d'un partit, potser. I bromes, el que sigui per riure una estona. Recordo una foto d'un amic que va fotografiar un profe sense que se n'adonés i va usar el llapis [eina d'edició d'imatge] per posar-li banyes, gorra de Pare Noel...», explica.
Ella el va començar a utilitzar fa al voltant d'un any, quan va començar a adquirir popularitat tant al seu institut, a Vallcarca, com entre el seu cercle d'amistats. També reconeix que el programa «enganxa molt més» les adolescents que a ells. L'estadística li dóna la raó. Evan Spiegel va revelar que el 70% dels usuaris de la xarxa social amb seu a Califòrnia són noies.
Sense abaixar la guàrdia
En el que coincideixen unes i altres és que les noves aplicacions arriben al seu món per enriquir-lo. Una naturalitat que les porta a complementar les eines que tenen a la seva disposició per aconseguir els seus propòsits. «Whatsapp se segueix usant moltíssim. Però quan el que vols dir val molt més la pena com una imatge, doncs recorres a Snapchat. I si necessites més text que imatge, doncs te'n vas a Whatsapp», sintetitza la Mariona.
Notícies relacionadesCap d'elles coneix casos en el seu entorn en què s'hagi assetjat o causat un seriós perjudici a algun jove. Però són conscients que és un instrument que pot acabar resultant demolidor per a la reputació i l'equilibri emocional de qualsevol persona. «He vist unes quantes pàgines de Facebook en què es pengen fotos desagradables de nois i noies que no crec que els facin massa gràcia», explica la Berta.
«Quan veus coses així t'adones realment que no pots abaixar la guàrdia. S'ha d'anar amb compte, no només per no fer res que et comprometi massa, sinó que tampoc és gens recomanable fiar-se d'algú amb qui no tinguis molta confiança perquè te'n pots penedir», assegura.